Snart kan du kjøpe sider rett fra produsenten

Snart kan du kjøpe sider rett fra produsenten

Etter mange års venting er det klart: Det strider ikke mot EØS-avtalen at sider over 4,7 prosent selges utenom Vinmonopolet.

Aftenposten.no melder om en nytolkning av EØS-avtalen som åpner for at produsenter av sider og mjød kan selge produktene sine omtrent uavhengig av alkoholprosent rett fra produksjonslokalet.

Fortsatt åpne spørsmål

Årsaken til at sider og mjød kan særbehandles, er at disse produktene ikke omfattes av EØS-avtalen som regulerer salg av blant annet vin, øl og brennevin.

Derfor kan nå samtlige produkter som så langt har vært i salg via Vinmonopolet flyttes ut derfra og til produsentenes egne utsalg.

Her er produktene du nå slipper å dra på polet for å kjøpe

Om det åpner for salg via alle andre som har salgsbevilling for alkoholholdige produkter under 4,7 prosent er usikkert. Ei heller om produktene kan selges via produsentenes nettbutikker.

Lavere priser?

Det er det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget bestående av professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted på Senter for Europarett som EØS-avtalen.

Siden produsentene slipper unna med lavere distribusjonskostnader og Vinmonopolets påslag, er det sannsynlig at produktene blir billigere. Men alkoholavgiften er fortsatt like høy all den tid den er knyttet til alkoholprosenten.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen