Soddvarme året rundt

Det er ikke bare i forbindelse med jula at vi kan gi gamle mattradisjoner festdrakt. En kjøttsodd med byggryn og rotgrønnsaker er som skapt for selskapelighet året rundt. Og drikkefølget er like prisgunstig.
Aase E. Jacobsen
02 April 2008 - 17:38

Sodd eller suppe med kjøtt, gryn og rotvekster er en rett med flere hundre år lange tradisjoner i vår matkultur. Som en rekke andre kokte retter. Fordelen med slik mat var at den kunne lages i én gryte, og før vedkomfyren entret norske kjøkken for drøyt hundre år siden, var det bare én varmekilde, nemlig grua.

Kjøttsodd var hverdagskost i innlandsområder og primært i husholdninger med rikelig tilgang på kjøtt. Ferskkjøtt fantes kun under og rett etter slaktetida. Ellers i året var kjøttet salt. Og for de aller fleste var slik mat forbundet med fest og høytid.

Slik det er for de fleste også i dag. Selv om det for dagens nordmenn ikke er et pengespørsmål, men et tidsspørsmål. For til tross for at dette er en enkel rett, krever den sin tid på kokeplata og passer derfor best når du har satt av nok til å kunne følge med. Jo lenger kjøttet får stå og trekke, jo mørere blir det og jo bedre smak blir det i suppa.

Og suppa eller sodden er vel så viktig som kjøttet og grønnsakene, siden den ofte ble servert ved siden av eller som en forrett. Fyll opp magen med det rimeligste først og spar godsakene til slutt, var ideen bak. Det fungerer imidlertid like godt fortsatt.

Osloakevitt
Du lurer kanskje på hva forskjellen på suppe og sodd er, og det er faktisk ingen forskjell utover at opprinnelsen til ordene er ulik. Suppe kommer fra tysk og gjenfinnes i mange andre språk med romansk innflytelse. Sodd er norrønt og kommer av verbet sjoda som betyr å koke, et verb som også har gitt opprinnelse til ordet saus.

I tidligere tider var det vanlig å drikke saup ("melka" etter smørkinningen) eller syrna melk til maten siden vannkvaliteten var så som så, og innimellom var det på sin plass med en dram. Og en dram til sodden smaker like godt den dag i dag. Simers Oslo Aquavit (13203) er en fatlagret utgave (ca fem år) av klassikeren Simers Taffel (åtte måneder i velbrukte fat) som er basert på resepten fra det eneste Oslo-baserte destilleriet fra før Vinmonopolets etablering i 1922. Denne sammensatte og smaskrike akevitten gjør rent bord overfor kjøttsodden. Et godt alternativ er Løiten Linie (11) som du kanskje har rester av fra jula. Hvis ikke er investeringen ikke større enn hva du må ut med for en billig bag-in-boks.

Siden vannkvaliteten stort sett er bra, og i hvert fall langt bedre enn i gamle dager, kan du godt servere vann til suppa. Men det gjør seg enda bedre med godt øl i glasset. Og da kan du velge en annen Oslo-klassiker, Frydenlund Pilsner. Enda mer suksess blir det med Ringnes Extra Gold (13271) som har mer fylde og noe mer sødme som møter sødmen fra de kokte rotgrønnsakene veldig godt.

Med budsjettbremsene på
Men rødvin fungerer selvsagt også fint, men her er det lettere å komme skeivt ut. Ch. de Meaux 2004 (20912) er en vin fra Sørvest-Frankrike, med en for området klassisk drueblanding, nemlig malbec og merlot. En god som er nydelig til maten, med myke tanniner og god bærsyrlighet og innslag av jordsmonn som gir den særpreg. Perfekt til sodden.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Sodd av kokt kjøtt med kålrot, gulrot, byggryn og poteter

Sodd av kokt kjøtt med kålrot, gulrot, byggryn og poteter

Fremgangsmåte

Legg byggrynene i bløt i kaldt vann kvelden i forveien.

Skjær kjøttet i porsjonsbiter hvis du ønsker å servere det i suppa. Hvis du vil servere det for seg, kan det kokes i et helt stykke.

Fyll en kjele med vann og legg kjøttet oppi. Kok opp og skum av. Ha i pepperkornene og la trekke ved svak varme til kjøttet er mørt. Det tar minst halvannen time. La gjerne kjøttet stå dobbelt så lenge hvis du har mulighetene, men pass på at varmen er skrudd ned slik at det så vidt er krusninger på overflaten.

Ha i byggrynene og la koke i 10 minutter. Ha deretter oppi gulrøtter, kålrot og poteter. Kok opp og skum av igjen. Ha i timian og saltet. La koke til grønnsakene er møre, ca en halv time. Smak til med salt og pepper.

Ta opp kjøttet og skjær det i passe store serveringsbiter. Server suppen ved siden av kjøtt, kokte poteter og godt flatbrød eller grovt brød.

Her finner du flere fristende kinesiske oppskrifter

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 429.90 kr Basisutvalget
    88 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 479.90 kr Bestillingsutvalg
    88 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.33 l Pris: 23.50 kr Basisutvalg (Grunnsortiment)
    87 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 99.90 kr Bestillingsutvalget
    84 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her