Solrikt i høyden

Solrikt i høyden

Cafayate er ikke bare sentrum for druen torrontés, Argentinas hvite nasjonaldrue. Her finner vi også eldste vingård og flere produsenter som praktiserer økologisk og biodynamisk dyrking.
02 Januar 2013 - 06:00

Snitthøyden i regionen Cafayate i provinsen Salta, i det nordøstlige hjørnet av Argentina, 1000 kilometer nord for Mendoza, er på 1700 m.o.h., og Colomé ligger på 2300. Veien dit er en utfordring av de sjeldne og krever sin firehjulstrekker. Stadig forsvinner asfalten, enkelte steder ser det ut som om veien bare er vasket bort, til man permanent havner på en hullete grusvei som svinger seg mellom tørre åser med spredte kaktusplanter. Og turens høydepunkt – uten å ta med vinopplevelser – er da bilen kjører seg fast midt i elven 17 km fra målet. Da er det bare å få av seg skoene og sokkene, dra buksene godt oppover lårene og tømme bilen for bagasje før vannet sakte inntar bagasjerommet.

Eiendommen Colomé i Calchaqui Valley ble etablert i 1831 av den spanske guvernøren for Salta og feiret i fjor 180 års jubileum som Argentinas eldste vingård. Donald Hess kjøpte eiendommen i 2001 med tanke på å bo der delvis med familien og øke vinproduksjonen. Den gamle haciendaen ble ombygget til ni store gjesterom, bibliotek og restaurant. Hess bodde der delvis fra 2004 til 2006 og gjesterommene var beregnet på venner og gode vinkunder. I dag er planen å utvide til full hotelldrift, men før det må veien utbedres! Eiendommen er på totalt 300.000 hektar der mesteparten er ørken og fjellparti. Vinarealet er 73 hektar i Colomé, 25 hektar ved 3011 meters høyde (Altura Maxima), 25 hektar ved 2700 (El Arenal) og vinmarken La Brava ved 1750 meter i Cafayate.

Eksotisk krysning

Vinmarkene er dyrket etter biodynamiske prinsipper uten målsetning om å være sertifisert. Kun vinmarken Altura Maxima er sertifisert biodynamisk. Her sprayes blant annet krysantemumoppløsning på vinplantene mot insekt. Dessuten tilsettes en blanding av knust eggeskall og melk for å rette opp magnesiummangelen i jordsmonnet. Den ekstra soleksponeringen som høyden gir, fører til tykkere skall, mer farge og konsentrasjon i druene. Det dyrkes også tomater, ulike salater, urter og alfa alfa. Her er både hester, griser og kveg som bidrar med naturlig gjødsel. De lokale arbeiderne som bor på eiendommen, holder geiter som går fritt rundt på den enorme farmen. I tillegg til å være opptatt av å bevare naturen, har Hess bidratt med sportsanlegg på skolen og bygget kirke til den nærliggende landsbyen, og sørger også for arbeidsplasser for mesteparten av familiene.

Hoveddruen i området for hvitt er torrontés som er en krysning av muscat d’alexandrie og mission fra Galicia, som er DNA-testet til å være en klone av listan negro og palomino negro. Disse druene finnes kun på Kanariøyene. I tillegg dyrkes pinot noir, merlot, syrah, malbec, litt sauvignon blanc, petit verdot, bonarda, tannat, chardonnay og riesling. De hadde opprinnelig 25 hektar med cabernet sauvignon, men den modner ikke riktig og får for mye «grønne» aromaer (pyraziner).

Torrontés 2011 er svært god og rik i munnen med typeriktig muskat- og blomsterkrydder blandet med appelsin og aprikos. Colomé Estate Malbec 2009 med en firedel druer fra vinmarken El Arenal samt 15 prosent andre druer som tannat og syrah, er behagelig eiket, kun 10 prosent nye fat. Den har også en typeriktig urtekrydret nese blandet med kirsebær, blå plommer og pepperkrydder i finish.

Amerikansk eiket

Naboeiendommen Tacuil eies av Dávalos-familien som i sin tid utviklet både Colomé og Tacuil og senere solgte Colomé til Hess. Far Raol kan ikke fordra eik, så alle vinene er uten. Vinmarkene ligger på 2400 til 2600 m.o.h. og forskjell i dag- og nattemperatur er over 25 grader i modningssesongen. Området har 340 soldager i året og vinmarkene får vannforsyning i form av smeltevann fra Andes. De 208 hektar med vinmarker er økologisk dyrket, og 90 prosent er plantet med cabernet sauvignon og malbec. De resterende 10 prosent er fordelt på sauvignon blanc og torrontés.

RD 2011, basert på malbec og cabernet er svært urtedominert med solbærblad og salvie, skogsbær, plomme og peppertoner i finish. Ingen eik gir vinene en stram struktur med ren, konsentrert frukt og dyp rubinrød farge.

Cafayate ligger fire timers bilkjøring fra Colomé og turen går gjennom enda mer ørken og «månelandskap», men heldigvis på bedre veier. Argentinske vinprodusenter er opptatt og stolte av å fortelle hvem de bruker som konsulenter både i vinmarkene og i produksjonen. San Pedro de Yacohuya bruker også Michel Rolland og har siden 1999 hatt et kommersielt selskapssamarbeid med familien. Vinene er ganske «amerikanske» i stil og mer eiket enn vi i Norge normalt sett liker. Men ikonvinen Yacohuya som de bare lager 30.000 flasker av, er modnet i ny fransk eik og er en bløt og behagelig rik vin med elegante kryddertoner, moden tobakk, konsentrert skogsbærpreg og behagelig urtefinish.

El Porvenir startet i 1890 av en italiensk immigrantfamilie og ble solgt videre i 1999 til nye eiere som investerte i nytt produksjonsanlegg og flere vinmarker, til dagens 130 hektar. Mariano Q. Adamo er en ung talentfull vinmaker med praksis fra Chandon og Catena Zapata. I tillegg bruker de konsulenter som Paul Hobbs med erfaring fra Mondavi og Opus One.

Unngår tykke skall

De har selv stor tro på tannat og torrontés og disse druene opptar i alt 80 hektar. De oppnår astronomiske priser for sin Porvenir som selges i USA for 300 dollar. Den er en miks av malbec, cabernet sauvignon, tannat og syrah. 2006-utgaven er en flott, konsentrert og kompleks vin, men prisen kan ikke forsvares. Amauta-serien som ligger på rundt 90 dollar er verd sin pris takket være sin behagelige miks av malbec, cabernet sauvignon og syrah, den er rund med god fruktsødme, preg av sjokolade og balanserende strukturert syre.

På sletten rundt Cafayate som ligger ved 1700 meter, finnes flere større, gamle vinhus fordi området på slutten av 1800-tallet ble utviklet av fire-fem immigrantfamilier. Bodega Felix Lavaque startet i 1870 og drives nå av femte generasjon. Hovedhuset er en stor, hvit hacienda med søyleganger mot en enorm hage der jeg inntok en fantastisk lunsj. Et helt lam var langtidsgrillet over trekull i en stor gammel, lukket ovn der også de beste, saftigste og sprø empañadas var bakt.

Torrontés Felix 2011, 20 prosent fatgjæret, er aromatisk med tropisk frukt og muscatkrydder, lang ettersmak med både aprikos og saltmineral. Den konsentrerte frukten skyldes 100 år gamle planter i pergola. De har også stor tro på tannat, og Malbec Felix 2008 har 27 prosent av denne druen i blandingen, også de fra 100 år gamle planter. De bruker bayanus-gjær (høy toleranse for sukker og alkohol) for å avslutte gjæringen som normalt går over tre uker. Vinen hadde god struktur, sødme og med mye urtepreg både på nesen og i finish samt velintegrert eik.

Michel Torino er et annet stort vinhus etablert i 1892. 100 år senere solgte imidlertid familien seg ut. Haciendaen er ombygget til et eksklusivt spahotell der gjestene får tilbud om å delta i innhøstningen og smake fatprøver sammen med vinmakerne. De har 400 hektar i Cafayate og 300 videre oppover i Calchaqui Valley. Området Cuma på 60 hektar er dyrket økologisk og betyr «rent» på inkaspråket. Det er spesielt viktig å høste torrontés tidlig for å unngå for modne druer. Den ekstra soleksponeringen som gjør skallene tykkere kan nemlig også gi en uønsket bitterhet i ettersmaken. Dette er også grunnen til at mange fremdeles bruker pergola som beskyttelse mot direkte sollys.

Norsk konsulent

Hos Las Arcas de Tolombón ble jeg møtt av eier Alberto Guardia som også driver et stort ingeniørfirma, og den norskættede vinkonsulenten Andres Høy. De har 30 hektar nyplantet vinmark opp mot 3.000 m.o.h. i Tucumàn med pinot noir, sauvignon blanc og malbec, men plantene er for unge til at druene kan brukes i kvalitetscuvéene ved navn Siete Vacas. Vinhuset er en imponerende, ultramoderne bygning delvis bygget under jorden av de typiske adobemursteinene og er inspirert av afrikansk ørkenbyggestil og av - alle ting – hvordan termittene bygger sine underjordiske tuer med naturlig luftsirkulasjon og kjøling.

Torrontés Siete Vacas 2011 er svært aromatisk, muskatkrydret, rik, men frisk og har en typeriktig bitter finish uten å være ubehagelig. Malbec Reserva Las Arcas 2010 byr på stor fruktsødme og konsentrasjon med aroma av kirsebær, sjokolade, godt integrert eik og urter i finish.

Bodegas Etchart ligger også i Cafayate og har 180 hektar bare med torrontés. De har spesialisert seg på denne druen og har planer om ytterligere 200 hektar nyplantinger. Hjemmemarkedet er for dem det viktigste, og mesteparten av eksporten går til nabolandene i Sør-Amerika. De lager seks ulike cuvéer og toppvinen Gran Linaje 2010 Torrontés var veldig god, urtepreget med kamille, rik og mineralsk i finish. Druene kommer fra 78 utvalgte parseller. Men den koster - ca. 75 dollar. Pernod-Ricard kjøpte vinhuset i 1996, og toppvinen Arnaldo B. er laget til minne om grunnleggeren Benito. Blandingen er malbec, cabernet sauvignon og litt tannat, bonarda, syrah, ancelotta (fra Nord-Italia) og caladoc (sørfransk krysning mellom grenache og malbec). Vinen har flott syre, elegante aromaer av kirsebær, blå plommer, kakao og krydder med fløyelsmyke godt integrerte eiketanniner.

Foto: Produsentene, Cephas

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her