Sommerens favoritt

Når vi kårer sommerens favorittvin og velger en hvit, er det også med et lønnlig håp om at sommeren skal bli virkelig god med mange, lange og varme kvelder. Da passer nemlig denne vinen perfekt, enten du nyter den som den er eller til mat. 230699.

Tariquet 1998 er navnet på sommerens favorittvin som til alt hell selges som tre liters pappvin. Prisen er vennlig mot selv de mest skrapede feriebudsjetter: Kroner 280,60 (varenr. 31908, bestillingsutvalget) gir en flaskepris på 70 kroner. Med litt nybakt eller i hvert fall nystekt brød og en gedigen salatbolle er du nå klar til å ta i mot gode venner, eller bare rigge deg til på verandaen, bryggekanten eller svaberget sammen med den du liker aller best. Boksen holder til mange slike stunder.
 
Hva er det med denne vinen som gjør at den fortjener så mye oppmerksomhet, utover den lave prisen, selvfølgelig? Dens frukt og friskhet sjarmerer selv den mest kresne gane. Det som er litt morsomt å tenke på er at druene som nå inngår i denne pappvinen tidligere ble brukt i produksjonen av armagnac. Vinbøndene i Gascogne, som denne sentrale delen av det gastronomisk Frankrike heter, så tidlig hvilken vei brennevinsforbruket tok, og flyttet for 10-15 år siden en del av druehøsten over til fremstilling av en moderne hvitvin. Côtes-de-Gascogne ble etter hvert et begrep særlig her i Norge, og vinene herfra har en økende markedsandel blant de hvite. Først og fremst på grunn av lav pris men også på grunn av stadig bedre kvalitet.
 
Yves Grassa hos Domaine du Tariquet som har signert sommerfavoritten er blant de aller beste i regionen. Han lager for øvrig også meget god armagnac til behagelige priser, for eksempel Ch. du Tariquet Hors d'Age til kr 479,90 (varenr. 30585, bestillingsutvalget) eller
 
Ch. du Tariquet 3 Etoiles (varenr. 30584, bestillingsutvalget) til kr 369,90. Domaine du Tariquet ligger i Bas-Armagnac som har det beste jordmonnet, sandjord, lett kvarts- og jernholdig med innslag av leire. Resultatet er armagnacer som er delikate og fruktige, akkurat som vinen de er laget av.
 
Synes du det er hyggeligere med en flaske på bordet, kan vi trøste deg med at en bedre utgave av sommervinen er tilgjengelig i normalformatet: Domaine du Tariquet 1998 koster bare kroner 79,90 (varenr. 30583, bestillingsutvalget). Forskjellen på de to utgavene er primært opprinnelsen til druene. Til flasken er det bare benyttet druer fra selve vingården Tariquet, mens til boksen har produsenten også kjøpt druer fra hele området hvor betegnelsen Vin de Pays des Côtes-de-Gascogne kan benyttes. Flaskevinen har noe mer dybde i frukten og er en smule friskere, og er vår egentlige sommerfavoritt. Men for de fleste ganer og formål kan du altså spare fire tiere for hver boks du kjøper.
 
Akkurat dette forholdet, altså kvantumsrabatt for vin, er grunnen til at alle (tre liters) bokseviner må koste nøyaktig fire ganger prisen av en flaske så lenge vinen er den samme. Det har våre velmenende myndigheter bestemt. Tariquet er imidlertid ikke identisk med den som selges i flaske, og det tjener altså du på! Og det skulle jo bare mangle, etter vår mening.
Tekst Aase E. Jacobsen
23.06.99
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen