Sommerens favoritt

Når vi kårer sommerens favorittvin og velger en hvit, er det også med et lønnlig håp om at sommeren skal bli virkelig god med mange, lange og varme kvelder. Da passer nemlig denne vinen perfekt, enten du nyter den som den er eller til mat. 230699.
Redaksjonen
23 Mai 1999 - 21:56

Tariquet 1998 er navnet på sommerens favorittvin som til alt hell selges som tre liters pappvin. Prisen er vennlig mot selv de mest skrapede feriebudsjetter: Kroner 280,60 (varenr. 31908, bestillingsutvalget) gir en flaskepris på 70 kroner. Med litt nybakt eller i hvert fall nystekt brød og en gedigen salatbolle er du nå klar til å ta i mot gode venner, eller bare rigge deg til på verandaen, bryggekanten eller svaberget sammen med den du liker aller best. Boksen holder til mange slike stunder.
 
Hva er det med denne vinen som gjør at den fortjener så mye oppmerksomhet, utover den lave prisen, selvfølgelig? Dens frukt og friskhet sjarmerer selv den mest kresne gane. Det som er litt morsomt å tenke på er at druene som nå inngår i denne pappvinen tidligere ble brukt i produksjonen av armagnac. Vinbøndene i Gascogne, som denne sentrale delen av det gastronomisk Frankrike heter, så tidlig hvilken vei brennevinsforbruket tok, og flyttet for 10-15 år siden en del av druehøsten over til fremstilling av en moderne hvitvin. Côtes-de-Gascogne ble etter hvert et begrep særlig her i Norge, og vinene herfra har en økende markedsandel blant de hvite. Først og fremst på grunn av lav pris men også på grunn av stadig bedre kvalitet.
 
Yves Grassa hos Domaine du Tariquet som har signert sommerfavoritten er blant de aller beste i regionen. Han lager for øvrig også meget god armagnac til behagelige priser, for eksempel Ch. du Tariquet Hors d'Age til kr 479,90 (varenr. 30585, bestillingsutvalget) eller
 
Ch. du Tariquet 3 Etoiles (varenr. 30584, bestillingsutvalget) til kr 369,90. Domaine du Tariquet ligger i Bas-Armagnac som har det beste jordmonnet, sandjord, lett kvarts- og jernholdig med innslag av leire. Resultatet er armagnacer som er delikate og fruktige, akkurat som vinen de er laget av.
 
Synes du det er hyggeligere med en flaske på bordet, kan vi trøste deg med at en bedre utgave av sommervinen er tilgjengelig i normalformatet: Domaine du Tariquet 1998 koster bare kroner 79,90 (varenr. 30583, bestillingsutvalget). Forskjellen på de to utgavene er primært opprinnelsen til druene. Til flasken er det bare benyttet druer fra selve vingården Tariquet, mens til boksen har produsenten også kjøpt druer fra hele området hvor betegnelsen Vin de Pays des Côtes-de-Gascogne kan benyttes. Flaskevinen har noe mer dybde i frukten og er en smule friskere, og er vår egentlige sommerfavoritt. Men for de fleste ganer og formål kan du altså spare fire tiere for hver boks du kjøper.
 
Akkurat dette forholdet, altså kvantumsrabatt for vin, er grunnen til at alle (tre liters) bokseviner må koste nøyaktig fire ganger prisen av en flaske så lenge vinen er den samme. Det har våre velmenende myndigheter bestemt. Tariquet er imidlertid ikke identisk med den som selges i flaske, og det tjener altså du på! Og det skulle jo bare mangle, etter vår mening.
Tekst Aase E. Jacobsen
23.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her