Sommerens søteste opplevelse

Endelig er de her - de røde søte smaksbombene som vi kan fråtse i de nærmeste fire-fem ukene. Enten du nyter jordbærene naturell, med en krem eller saus til, smaker det godt med en forfriskende vin til.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Hele vinteren gjennom lengter vi etter de søte røde og norske. For det er vi alle enige om at bedre jordbær enn de som dyrkes i Norge finnes ikke. Den lange vekstperioden, tiden det tar fra pollinering til modent bær, brukes som forklaring på at de norske jordbærene er så uendelig mye bedre. Og vel er den såkalte randsoneeffekten viktig. Det er verdens nordligste jordbær et godt bevis på. Bedre jordbær enn de som dyrkes i Vesterålen og Troms skal du lete lenge etter.

Ikke for kalde
Men aller viktigst er i følge jordbærdyrkerne bærsorten. Best av alle er korona som gir intens sødme til bærene samtidig som bærene er passe store. Denne sorten er imidlertid vanskelig å transportere over lengre strekninger. Derfor er importbærene av helt andre, ofte gjerne mer produktive og hurtigvoksende sorter enn korona som er den viktigste norske sorten. Hvilket igjen forklarer den store forskjellen i smaksintensitet.

Jordbær er ferskvare. Derfor smaker de aller best rett fra åkeren. Alle som har stått krokrygget over jordbærrader enten for selvplukk eller som sommerjobb vet alt om dette. Nestbeste alternativet er å kjøpe jordbær på torget tidlig om formiddagen. Da har du nydelig parfymert og fristende følge helt hjem. I en travel hverdag er de fleste avhengig av dagligvarebutikkens tilbud, og resultatet behøver slett ikke bli noe dårligere enn om du ha plukket jordbærene selv.

Husk imidlertid at jordbær ikke må spises kjøleskapkalde. Alle aromaer viser seg fra sin beste side over en viss temperatur. Kjøleskap er fint for å forlenge holdbarheten, men pass på å ikke overdrive for det tar ikke lang tid før et modent jordbær begynner å miste spensten og fastheten.

For søtt
Og den vil vi ha helt frem til bæret smelter i munnen. Spesielt når vi serverer en luftig saus som sabayonne som er italiensk eggedosis tilsmakt med vin. Egentlig brukes en hetvin som heter marsala i denne sausen, men en ikke helt tørr hvitvin gir en lettere og mer delikat smak.

Og hvorfor ikke bruke den samme vinen i sausen som i glasset du serverer til jordbærene. Uansett trenger vi en fruktig og frisk hvitvin med lett sødme. De norske jordbærene har både god syre og god sødme, men er ikke overdrevent søte. Etter å ha spist et jordbær får du en frisk følelse i munnen, og vinen må ha omtrent samme mengde av syre og sødme. Men du må ikke finne på å sukre jordbærene. Det kan egentlig karakteriseres som dødssynd så lenge bærene er norske og du serverer en saus til og noe søtt i glasset.

Moselland Riesling Auslese 2003/2005 (7033) passer like fint i sausen som i glasset på grunn av sin sødmefylte fruktighet og bra syrer. Noe mer spenst er det i Loosen Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2011 (34486) som på tross av at den bare er en kabinett-vin (nest laveste sorteringsnivå etter druenes modningsgrad for tyske hvitviner) fungerer veldig godt til jordbærene, og som ikke har noe problem overfor den litt klebrige eggekremen. Det skyldes mye den varme årgangen 2003.

Uovertruffen men dyr
Og akkurat denne årgangen skaper problemer når vi skal matche jordbærene med jordbærvinen par excellence, nemlig italiensk moscato primært fra Asti. 2003 ga nemlig ekstrem sødme til disse vinene, og når syren er mer moderat som den gjerne bli i et varmt år, kan opplevelsen bli vel klissete. Moscato d'Asti kjennetegnes nemlig av enorm fruktighet, ofte enkel i aromabildet men uhyre sjarmerende, lav alkohol og dermed mye restsødme. Alt dette holdes på plass av gode syrer.

Men både Saracco Moscato d'Asti 2013 (32677) og Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921) er i overkant søte til de friske norske jordbærene og den lune eggedosisen. Men er du en skikkelig slikkmunn, overlever du dette også - med et smil om munnen. Sistnevnte er et hakk mer elegant enn den første. Og fra samme produsent kommer en rød musserende, en Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) som normalt er en tørrere opplevelse enn moscato, men ikke i dette året. Mange foretrekker imidlertid det røde bærpreget i en brachetto til jordbærene fremfor den enorme tropiske fruktsødmen i en moscato.

Men ingenting overskygger en champagne som ikke er helt tørr. Veuve Clicquot, Sec (882) (for helflaske og kr 191 for halvflaske) føles ikke søt i det hele tatt men har akkurat nok sødme til å fungere som en deilig forfriskning til jordbær og sabayonne. Hvis du synes dette blir for dyrt, er spanske Codorníu Clasico, Seco (929) absolutt et alternativ. Og hvis du liker en tanke mer sødme, er Gratien & Meyer, Cuvée Demi Sec (922) brukbar, selvsagt uten kompleksiteten i en champagne.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Jordbær med sabayonne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Sabayonne
Pynt

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.

Server lun over jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde. Dryss revet sjokolade på toppen.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen