Sommerlig luksus

Når du er lei av å alltid velge den billigste hvitvinen og får lyst på litt luksus, er ukens vin en stor trøst i så måte. Her får du nemlig svært mye for pengene. Men denne store vinen fortjener de beste råvarene, så la frossenrekene ligge denne gangen.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2003 - 08:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om du kanskje synes 156 kroner for en hvitvin er langt over det akseptable, bør du ofre litt tid på denne vinen for den er ikke mindre enn fantastisk, og da er halvannen hundrelapp faktisk rimelig!

Le MD de Bourgeois Sancerre 2011 (37649) dufter intenst av hvite blomster, gule frukter, sitrus, stikkelsbær og ikke å forglemme jordsmonn som kalk, flint og røyk. Smaken er fyldig med veldig god frukt i søtlig retning, flott druepreg, meget gode syrer som sitter svært godt og lenge. Ettersmaken byr på deilig frukt og kalk/mineralpreg. En vin til de store anledninger, som for eksempel når du har lyst på en ekstra god vin. Den fortjener uansett godt matfølge og er så fleksibel at den kan nytes til det meste innen sjømat, gjerne med rike, fete sauser eller godt krydret.

Le MD er produsert av Henri Bourgeois som har vært representert i Norge i nærmere tretti år. Le MD er en av hans beste viner, og en av de aller beste vinene fra Sancerre (midt i Loire-dalen) overhodet.. Årsaken er først og fremst at stedet druene vokser på er unikt og meget godt egnet til å gi vin med stor kompleksitet. Vinmarken har fått navn etter topografien, MD står for mont damné, altså forbannet fjell. Denne stupbratte skråningen ble forbannet av arbeiderne i hine hårde dager siden det var ekstra tungt å arbeide der. Fortsatt er arbeidet tungt siden druene må plukkes for hånd. I bratte skråninger er det skrinnere og tynnere jordlag samt bedre drenering enn på flatmark.

Dessuten treffer de viktige solstrålene druene bedre og spesielt når skråningen er sørvendt som i dette tilfellet. I Mont Damné som troner over Chavignol, den beste landsbyen i Sancerre ved siden av Bué, består jordsmonnet av kalkholdig leirjord av samme type som i de beste delene av Chablis. Dette jordsmonnet gir gode syrer, og det er nødvendig for et langt liv. For selv om druen i Sancerre er sauvignon blanc som ikke har samme lagringspotensial som chardonnay (i Chablis), vil det komplekse mineralbildet i denne vinen utvikle seg videre i inntil ti år. 2002 er nemlig et usedvanlig vellykket år i Loire og Sancerre.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her