Sommersnadder

Ta gjerne kontakt med Aperitif. Vi hjelper deg så gjerne. Vi har gode oppskrifter på alt mellom himmel og jord og kan anbefale gode viner til hver eneste middagsrett.
Redaksjonen
01 November 1999 - 13:22

Spekemat og ost er en flott kombinasjon i sommervarmen. Begge deler er lett å oppbevare og trenger lite forberedelse. Jarlsberg, Port Salut og Ridder er gode oster til spekemat. Sett frem ost og skinke så hele som mulig og la gjestene skjære opp og kombinere med frukt og grønt som er for hånden. En smakfull pesto og godt brød hører til.

Basilikum-pesto 100 g Snøfriskost eller vellagret Edamer eller Jarlsberg 25 g friske basilikumblader 2 båter hvitløk 30 g pinjekjerner 3 ss olivenolje Kjør ost, basilikum, hvitløk og pinjekjerner i foodprocessor. La maskinen gå mens oljen tilsettes slik at alt blir godt blandet til en jevn pesto. Pesto kan oppbevares på tett glass i kjøleskapet ca. en uke.

Raklett på terassen Det franske ordet "racle" betyr å skrape. Og det er det vi gjør når vi skraper smeltet ost over poteter og andre godsaker. Med et elektrisk raklettjern på terrassen kan gode venner benke seg rundt bordet og selv lage sitt eget lille måltid med smeltet ost. Dette er lettvint, kjempegodt og sosialt måltid.

Port Salut og vellagret ost, f eks Norvegia eller Sveitser, er de beste norske raklettostene.

Osteskivene legges i spesielle smelteskuffer. Deretter helles smeltet ost over sølvløk, sylteagurk, varme poteter og grønnsaker. Tilbehør ellers kan være reker, bacon eller kokt skinke. Her er det opp til vår egen fantasi og smak å variere og kombinere.

Tomatsalat med Gräddost og Pestodressing Gjør som italienerne og bruk ost i salaten. Da blir salaten mettende og får mye smak. Nå kan vi fråtse i norske tomater og kombiner gjerne ellers med andre grønnsaker og mye frukt .

1 stk ( ca. 380 g) Gräddost Ca. 6 godt modne tomater, i skiver 1 rødløk, i skiver Dressing med pesto: 2 ss olivenolje 1 ss balsamicoeddik Salt og grovmalt pepper 2 ss pesto ( se oppskrift over)

Legg osteskiver, tomat og løk pent på et fat. Rør sammen alt til dressingen og drypp over salaten. Server salaten med godt brød ved siden av.

Løksuppe smaker utmerket på kjølige sommerkvelder.

Løksuppe 4 porsjoner 6 store gule løk 4 båter hvitløk 2 ss meierismør 2 ss hvetemel 1 dl hvitvin 1 liter vann 2 hønsebuljongterninger 1 ss timian, finklippet 1/8 ts pepper 1 ts salt

Til gratinering: 4 store skiver loff 2 dl vellagret ost, f eks Cheddar, Jarlsberg eller Sveitser 1 ts salt I stekeovnen: 250*C, til osten har smeltet

Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin. Fordel den varme suppen i 4 ildfaste suppeskåler / tallerkener. Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen til osten har smeltet.

Grillmat og salat hører selvsagt også sommerserveringen til. Her er de gode sausene som passer til:.

Norzoladipp Ca. 150 g Norzola 3 dl rømme eller Biola Naturell 1-2 ss portvin 1 ts sitronsaft 1 ts sukker

Mos osten med gaffel og bland i rømme/yoghurt. Smak sausen til med vin, sitronsaft og sukker.

Kremostdipp 125 g ( 1 beger) Snøfrisk eller kremost f eks med tex-mex-krydder eller urter 1 1/2 dl yoghurt naturell, gjerne Biola 2 ss friske urter, finklipt

Bland kremosten med yoghurt og smak til med urter.

Snøfriskdipp 125 g ( 1 beger) Snøfrisk med dillsmak 1 båt hvitløk, presset 2 ss frisk dill, finklipt 1/2 ts pepper, nykvernet 1 ts sitronsaft 1 dl rømme

Bland snøfriskost med hvitløk, urter, krydder og rømme. Smak dippen godt til. La den stå og trekke et par timer før servering.

Ostepai er godt om sommeren. Når været er dårlig og matlagingshumøret er på topp, passer det å stå på kjøkkenet å lage ostepai. Ostepai er nemlig fint å fryse ned. Derfor er det lurt å lage mer enn en av gangen slik at vi alltid har noe "på lur" når lysten på ostepai gnager og gjestene står i døren.

Ostepai 6-8 porsjoner Paibunn: 150 g meierismør 3 dl hvetemel 2 ss kaldt vann

Fyll: 250 g fersk spinat 1 rødløk, i ringer 2 ss meierismør 2 1/2 dl melk 4 egg 1 ts salt 1/2 ts pepper 100 g soltørkede tomater 50 g oliven 200 g ost, revet f eks Jarlsberg, Vellagret Sveitser eller Norvegia Paiform, 26 cm i diameter

I stekeovnen: 200*C, ca. 15 minutter til forsteking av skallet. I stekeovnen: 200*C, ca. 40 minutter til steking av hele paien

Smuldre smør og mel til en kornete konsistens, eller bland det raskt i foodprocessor. Ha i vann og bland alt sammen. Forstek bunnen. Fres spinat og løk i stekepanne i smør og ha dette i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt og pepper. Hell eggeblandingen over spinaten. Legg på oliven og finklippete tomater. Dryss over revet ost. Stek paien og server den lunken med en god salat til.

23.06.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her