Sommersnadder

Ta gjerne kontakt med Aperitif. Vi hjelper deg så gjerne. Vi har gode oppskrifter på alt mellom himmel og jord og kan anbefale gode viner til hver eneste middagsrett.
Redaksjonen
01 November 1999 - 14:22

Spekemat og ost er en flott kombinasjon i sommervarmen. Begge deler er lett å oppbevare og trenger lite forberedelse. Jarlsberg, Port Salut og Ridder er gode oster til spekemat. Sett frem ost og skinke så hele som mulig og la gjestene skjære opp og kombinere med frukt og grønt som er for hånden. En smakfull pesto og godt brød hører til.

Basilikum-pesto 100 g Snøfriskost eller vellagret Edamer eller Jarlsberg 25 g friske basilikumblader 2 båter hvitløk 30 g pinjekjerner 3 ss olivenolje Kjør ost, basilikum, hvitløk og pinjekjerner i foodprocessor. La maskinen gå mens oljen tilsettes slik at alt blir godt blandet til en jevn pesto. Pesto kan oppbevares på tett glass i kjøleskapet ca. en uke.

Raklett på terassen Det franske ordet "racle" betyr å skrape. Og det er det vi gjør når vi skraper smeltet ost over poteter og andre godsaker. Med et elektrisk raklettjern på terrassen kan gode venner benke seg rundt bordet og selv lage sitt eget lille måltid med smeltet ost. Dette er lettvint, kjempegodt og sosialt måltid.

Port Salut og vellagret ost, f eks Norvegia eller Sveitser, er de beste norske raklettostene.

Osteskivene legges i spesielle smelteskuffer. Deretter helles smeltet ost over sølvløk, sylteagurk, varme poteter og grønnsaker. Tilbehør ellers kan være reker, bacon eller kokt skinke. Her er det opp til vår egen fantasi og smak å variere og kombinere.

Tomatsalat med Gräddost og Pestodressing Gjør som italienerne og bruk ost i salaten. Da blir salaten mettende og får mye smak. Nå kan vi fråtse i norske tomater og kombiner gjerne ellers med andre grønnsaker og mye frukt .

1 stk ( ca. 380 g) Gräddost Ca. 6 godt modne tomater, i skiver 1 rødløk, i skiver Dressing med pesto: 2 ss olivenolje 1 ss balsamicoeddik Salt og grovmalt pepper 2 ss pesto ( se oppskrift over)

Legg osteskiver, tomat og løk pent på et fat. Rør sammen alt til dressingen og drypp over salaten. Server salaten med godt brød ved siden av.

Løksuppe smaker utmerket på kjølige sommerkvelder.

Løksuppe 4 porsjoner 6 store gule løk 4 båter hvitløk 2 ss meierismør 2 ss hvetemel 1 dl hvitvin 1 liter vann 2 hønsebuljongterninger 1 ss timian, finklippet 1/8 ts pepper 1 ts salt

Til gratinering: 4 store skiver loff 2 dl vellagret ost, f eks Cheddar, Jarlsberg eller Sveitser 1 ts salt I stekeovnen: 250*C, til osten har smeltet

Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin. Fordel den varme suppen i 4 ildfaste suppeskåler / tallerkener. Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen til osten har smeltet.

Grillmat og salat hører selvsagt også sommerserveringen til. Her er de gode sausene som passer til:.

Norzoladipp Ca. 150 g Norzola 3 dl rømme eller Biola Naturell 1-2 ss portvin 1 ts sitronsaft 1 ts sukker

Mos osten med gaffel og bland i rømme/yoghurt. Smak sausen til med vin, sitronsaft og sukker.

Kremostdipp 125 g ( 1 beger) Snøfrisk eller kremost f eks med tex-mex-krydder eller urter 1 1/2 dl yoghurt naturell, gjerne Biola 2 ss friske urter, finklipt

Bland kremosten med yoghurt og smak til med urter.

Snøfriskdipp 125 g ( 1 beger) Snøfrisk med dillsmak 1 båt hvitløk, presset 2 ss frisk dill, finklipt 1/2 ts pepper, nykvernet 1 ts sitronsaft 1 dl rømme

Bland snøfriskost med hvitløk, urter, krydder og rømme. Smak dippen godt til. La den stå og trekke et par timer før servering.

Ostepai er godt om sommeren. Når været er dårlig og matlagingshumøret er på topp, passer det å stå på kjøkkenet å lage ostepai. Ostepai er nemlig fint å fryse ned. Derfor er det lurt å lage mer enn en av gangen slik at vi alltid har noe "på lur" når lysten på ostepai gnager og gjestene står i døren.

Ostepai 6-8 porsjoner Paibunn: 150 g meierismør 3 dl hvetemel 2 ss kaldt vann

Fyll: 250 g fersk spinat 1 rødløk, i ringer 2 ss meierismør 2 1/2 dl melk 4 egg 1 ts salt 1/2 ts pepper 100 g soltørkede tomater 50 g oliven 200 g ost, revet f eks Jarlsberg, Vellagret Sveitser eller Norvegia Paiform, 26 cm i diameter

I stekeovnen: 200*C, ca. 15 minutter til forsteking av skallet. I stekeovnen: 200*C, ca. 40 minutter til steking av hele paien

Smuldre smør og mel til en kornete konsistens, eller bland det raskt i foodprocessor. Ha i vann og bland alt sammen. Forstek bunnen. Fres spinat og løk i stekepanne i smør og ha dette i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt og pepper. Hell eggeblandingen over spinaten. Legg på oliven og finklippete tomater. Dryss over revet ost. Stek paien og server den lunken med en god salat til.

23.06.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her