Sørafrikansk godbit

Vi tror ikke at økt etterspørsel etter sørafrikansk vin vil hjelpe på den dramatiske nødsituasjonen i den delen av Afrika, for de vinproduserende regionene ligger i helt trygge farvann. Men i solidaritet med de mange millioner nødlidende oppfordres du til
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2002 - 02:01

Sørafrikansk vin har hatt en fallende etterspørselskurve det siste året, og det er synd for kvaliteten er i stadig bedring. Denne uken har vi funnet frem en virkelig godbit, og et par nesten like gode som stiller sterkt i budsjettklassen. Aller best er Kumkani Shiraz 2000 (34262) som betyr konge på xhosa-stammens språk. Denne flotte shirazbaserte vinen er langt mer kompleks enn de fleste andre viner i denne prisklassen.

Duften er ungdommelig og parfymert med skogsbær, særlig bjørnebær, sjokolade, mokka og fat. Smaken er mer europeisk enn ny verden men likevel rik med godt bærpreg som i duften, gode syrer og fine tanniner. God avslutning med krydret bærpreg og snev av fat og jordsmonn i ettersmaken. En vin som er nydelig å drikke nå, til gode kjøttretter som saftig oksekjøtt eller hjort, men som vil utvikle seg de nærmeste tre-fire årene, i hvert fall.

Kumkani Shiraz kommer fra Stellenbosch, Sør-Afrikas fremste vinregion, og er en del av produsenten Stellenbosch Vineyards' serie av viner i det midtre prissjikt. Stellenbosch Vineyards er, til tross for hundre års tradisjon innen vinproduksjon i området, er en ultramoderne bedrift som klarer å kombinere volum med kvalitet. Filosofien er inspirert av vinindustrien down under, kanskje ikke så rart siden sjefsvinmakeren Chris Kelly som har hatt ansvaret de siste fire årene kommer fra New Zealand. Dessuten har Stellenbosch Vineyards nylig inngått en joint venture med BRL Hardy, et av Australias mest betydningsfulle vinkonsern, hvor målet er å skape en ny serie med viner beregnet på det europeiske markedet. Vi kan med andre ord vente oss mye godt fra den kanten i årene fremover.

Druene til Kumkani hentes fra utvalgte parseller med Stellenbosch' beste beliggenhet i  sørvendte skråninger med et jordsmonn bestående av sandholdig leirjord på granitt som sikrer god drenering og at røttene på vinstokkene lett kan trenge gjennom de øvre jordlag for å hente næring. Sol er det jo nok av på disse kanter, og vinen bærer preg av å stamme fra råvarer som er plukket ved riktig modningsgrad. Den holder hele 14,5 prosent men bærer disse med eleganse. Det eneste aberet er jo at du som forbruker må betale ekstra avgift (minst en tier) til staten av den grunn.

De rimeligere vinene derfra, ved navn Versus, har nesten like mange prosenter i den røde utgaven. Uten at det skaper noen form for ubalanse. For Versus Red 2001 (34260) har nok av de andre elementene som gjør at en vin blir god. Selvsagt er det ikke samme kompleksiteten som i Kumkani, men opprinnelsen til druene er også Stellenbosch.

Dette er en blandingsvin hvor merlot er dominerende. Duften er ung med røde og mørke bær samt sjokolade og mokka. Smaken er saftig med fin tørrhet, sitter godt med lett mokka- og sjokoladepreg i finishen. Fin til lyst kjøtt som kylling og svin men også lam. samt relativt smaksrike pastaretter.

Den hvite heter også Versus; Versus White 2002 (34261) og er også et produkt av året. Druene er chenin blanc og sauvignon blanc. Og har vært en stor suksess for produsenten. I andre markeder selges den som liters og halvliters flasker, men i Norge er det den vanlige 75 cl. En frisk og behagelig vin med godt preg av gule frukter, sitrus og stikkelsbær i så vel duft som smak. Lett fedme fra midten og utover gjør at den også kan brukes til noe annet enn aperitiff. Prøv den til retter med hvit fisk eller skalldyr, gjerne krabbe, men også grønnsaksretter, gjerne med tomater.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her