Sorterer ikke kjøttet

Reindriftsnæringen sorterer ikke ut det beste kjøttet når de selger reinkjøtt ut i markedet.
Redaksjonen
29 April 2009 - 13:00

Rundt halvparten av alt reinkjøtt som selges er kalvekjøtt.
 
Men selv om kalvekjøtt av mange regnes som mer delikat og eksklusivt, selges det sammen med alt annet kjøtt, under fellesbetegnelsen reinkjøtt.
 
Det skriver nettstedet forskning.no.
 
Under slakting skilles kalver og voksne dyr, men når kjøttet går ut i markedet er skillet ikke lenger der, slik det er i produksjonen av storfe- og fårekjøtt.
 
Blindtest
Men nå har Nofima Marked og Høgskolen i Finnmark undersøkt hvilket kjøtt norske restauranter ønsker.
 
Rundt 30 restauranter i hele landet har blindtestet ytrefile fra kalv og voksne dyr, og ifølge tilbakemeldingene har kjøtt fra reinkalv lysere farge, mildere viltsmak og er mørere enn kjøtt fra voksen rein.
 
Attraktivt
- Reinkalvfilet er et attraktivt produkt og kan ha en fremtid på menyene, forutsatt at leverandørene klarer å levere jevne, store fileter av bra kvalitet, sier kjøkkensjefen Yvonn Steffensen ved Emmas drømmekjøkken i Tromsø, som er en av restaurantene som har deltatt i testen.
 
Usikker på pris
Men forskerne bak undersøkelsen er usikker på om restaurantene er villige til å betale en bedre pris for kalvekjøttet. En del er villige til å betale mer for kalvekjøtt enn annet reinkjøtt, mens andre restauranter synes ytrefilet allerede er for kostbart - og har fjernet det fra menyen.
 
- Siden filet bare utgjør en liten del av kjøttet fra reinkalv og i tillegg er det dyreste produktet, kan det være fornuftig å introdusere rimeligere produkter som lår, plomme og biff ved siden av filet, sier forsker Morten Heide i Nofima Marked til NRK.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her