Drikke
Søtt røverkjøp

Søtt røverkjøp

En 22 år gammel sauternes til 625 kroner er rett og slett «må ha». Enten du drikker den nå eller legger den i kjelleren. 
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2012 - 02:15

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Med mindre du har en voldsom appetitt på søtvin, holder en flaske med sauternes til et helt selskap. Og da er uansett ikke seks hundre kroner noe å si på. Selv et lite glass av Ch. Suduiraut 1989 (96791) gir en stor smaksopplevelse.

For dette slottet befinner seg i det øverste sjiktet i sin kategori, stort sett kun forbigått, i hvert fall når det kommer til renommé og status, av Ch. d’Yquem. 1989-utgaven som nylig erstattet en like imponerende 1988, kjennetegnes av en fantastisk fruktighet, aprikoser i alle varianter, fra frisk, via syltet til tørket. I 1989 er imidlertid botrytispreget – og til dels mineralkarakteren, som er blant sauternes’ viktigste aromaer, noe mer dempet. Men det er ingen forkleinelse, for den strålende frukten kompenserer.

Begge årgangene tilhører toppen fra dette området som slett ikke lykkes i alle år, men som siden årtusenskiftet har nytt godt av gjennomsnittlig høyere årgangskvalitet enn på 90-tallet. De mange svake årgangene fra 1991 og utover falt i skyggen av den legendariske trioen som avsluttet 80-årene, nemlig 1988, 1989 og 1990.

Billigere enn spesialpolet

En av disse kan altså bli din, og du skjønner at du må reagere raskt når jeg opplyser at 1988-utgaven kostet 760 kroner sist høst på spesialpolet. Og Suduiraut i 2005 (et godt, men ikke fantastisk år for sauternes) koster nå kroner 759. 1999-utgaven går riktignok for «bare» 545, noe som også er veldig gunstig, men den «mangler» altså 10 år. 

Se alle årgangene med tilhørende priser her

Er du usikker på om det er verd pengene å betale så mye for en søtvin, kan du starte med deres «enkleste» utgave, Castelnau de Suduiraut 2009 (30609), som er et veldig godt kjøp, men altså til en langt lavere pris, og med mindre tid i kjelleren. Fordelen med vellagret sauternes fremfor den helt ferske er at med alderen «spiser» den noe av sødmen slik at selv folk som vanligvis ikke liker søtvin lar seg friste.

Mye gammelt på lager

Ch. Suduiraut som tilhører Premier Cru-kategorien i 1855-klassifikasjonen, ble på 90-tallet overtatt av AXA Millesimes som har foretatt betydelige investeringer i vinkjelleren. Og de skal ha mye gammel vin i sine dype kjellere, noe de nok har til felles med mange andre sauternesslott. Etterspørselen etter søt vin er ikke slik den en gang var. Og i hvert fall ikke den gang all hvitvin var søt, og sauternes var den selvfølgelige vinen til så vel østers som hummer. Vel, i dag vil jeg nok anbefale et glass av den vellagrete sauternesen alene, eller til et stykke nøttekake, hva med denne?

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her