Spansk vinkupp for åpensinnete

Spansk vinkupp for åpensinnete

At Alicante har mer å by på enn billig børst til klimaflyktninger, er denne vinen ypperlig dokumentasjon på.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Bernabé Tragolargo 2013 (17473) er nok uansett altfor dyr for nordmenn på jakt etter billig-Spania. Men med norske alkoholavgifter i bunnen jevner prisen seg ut. Dermed har du en ekstra interessant vin til noen tiere mer enn de rimeligste spanjolene.

Demonstrerer sitt potensial

For vinene signert Rafa Bernabé og det relativt eksperimentelle prosjektet Viñedos Culturales går utenpå det meste av vin fra Alicante. Et område som sliter med billigstempelet. Det er nettopp dette renomméet Rafa ville gjøre noe med.

Tragolargo er laget av den for området så typiske monastrelldruen, men som ikke alltid presterer så godt som i dette tilfellet. Men det er like fullt en drue som her har et godt potensial, gitt at den behandles med respekt.

Vår vin er laget av druer fra den høytliggende vinmarken Usaldón med kalkrikt jordsmonn. Den ligger i Villena – et par mil inn i landet fra Alicante, i retning Almansa som har en viss historikk når det gjelder å by på ekstra god monastrellvaluta.

Derfor lages det så god vin i Almansa

Her er jorden gulhvit – et tegn på mye kalk, noe som hjelper den varmeglade druen til å beholde friskheten.

Rafa jobber ellers naturlig i vinkjelleren, så her er ingen fremmedgjær, filtrering eller svovling.

Resultatet er en vin med usedvanlig deilig frukt, stor bløthet og fylde, men også fin fasthet. En herlig vin for de neste seks-sju årene.

Oransje vin er ikke for alle

Rafa som jobber biodynamisk i vinmarkene, er ekstra opptatt av gamle vinmarker med lokale druesorter. Han lager derfor også en hvitvin av det mer eksperimentelle slaget – og i hvert fall ikke noe Alicante-fareren vil vurdere.  

Bernabé Tinajas de La Mata 2013 (17474) har en klar naturvinkarakter, mye drueskallpreg og fedme, men også bra friskhet, tørrhet og fasthet. Den er framstilt i leirkrukker - amforas eller tinajas på spansk - med to ukers skalluttrekk som gir den både farge og struktur. Vi snakker altså om en rosa hvitvin, bedre kjent som oransjevin, som i dag er best sammen med spekemat eller fetere retter med lyst kjøtt, men som med tid vil få mer fram av sitt underliggende mineralpreg.

Vinlusa fikset det ikke her

Den er nemlig laget av druene moscatel og den lite hverdagslige merseguera. Plantene vokser i et sandjordsmonn med mye fossiler hvilket setter sitt preg på vinen, samtidig som sanden og det lave innholdet av organisk materiale sikrer at den beryktete vinlusa aldri har fått gjennomslag her. Derfor er vinplantene fortsatt på sine egne rotstokker, og altså ikke amerikanske.

Vinmarkene ligger i La Mata-naturparken rett utenfor en annen norsk favoritt, nemlig Torrevieja.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Bernabé Tragolargo 2014

Produsent:
Bernabé
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Alicante
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
1747301
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Bernabé Tinajas de la Mata 2013

Produsent:
Bernabé
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Alicante
Pris:
240,00 kr
Varenummer:
1747401
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen