Godbiter i pollisten
Spare eller drikke? Med disse er begge deler mulig

Spare eller drikke? Med disse er begge deler mulig

Her får du nemlig en sjelden kombinasjon av drikkevennlighet og lagringsdyktighet.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2017 - 13:45

Forklaringen er druen cabernet franc og jordsmonnet i appellasjonen Chinon. Eller skal vi si jordsmonnene, for her er det både kalk- og leirholdige og granittholdige sådanne. Felles er at de gir vinene en veldig mineralsk karakter, og det enda vi snakker om rødviner. Derfor er også Chinon-viner så utrolig gode å drikke om sommeren – samtidig som de utvikler seg fantastisk godt i kjelleren.

Disse supre vinene kommer fra naboen i Chinon 

Vi må ikke glemme at vinbonden også her en del å si her. Sandrine og Fabrice Gasnier forvalter arbeidet i fjerde generasjon på vingården, og har jobbet økologisk siden 2000 og de siste ti årene også biodynamisk på sine til sammen 30 hektar.

Sandrine og Fabrice Gasnier i vinmarken. Bilde: contact@lattrapeurdimages.com

 

Fabrice Gasnier l'Ethique Nature Chinon 2015 er en lekker vin med nydelig skogsbærfrukt og tydelig mineralpreg. Den har flott syrlighet og godt tanninbitt. En vin som servert i romslige burgunderglass er forførende i dag, men som kommer til å utvikle seg videre i 10 år uten problem. Den er som navnet antyder ikke tilsatt svovel under framstillingen, men bærer overhodet ikke preg av det. Rett og slett bare superfrisk og betagende fra første dråpe. Fremstillingen er i sin helhet utført i betong.

Mens den henter sine druer fra silikat/sandholdig leire over kalkstein, er Fabrice Gasnier Chinon Vieilles Vignes 2014 en blanding av to ulike jordsmonn og helning på parsellene. Samtidig som vinplantene er noe eldre, fra 50 år og oppover. Øverst i skråningen er det snakk om leirjord med flintsteiner, men med den samme kalksteinen i bunnen.

I prosessen er det brukt svovel, og gjæringen gjøres uten tilsetning av gjær og i betongtanker. Deretter følger seks måneder i store brukte eiketønner.

Vinene får bare brukt eik.

 

Den er en litt mer robust og jordlig vinstil, men fortsatt med svært godt lagringspotensial, og den samme flotte skogsbærkarakteren. 2014 regnes som et veldig godt år for cabernet franc i Loire, og det gjør også 2015 hvor druene fikk absolutt alle muligheter til å modnes. Dermed unngås grønnkarakteren eller paprikapreget som kan henge ved denne druen om den ikke modner helt.

Fra samme produsent kommer en av årets aller beste roseviner, Fabrice Gasnier Chinon Le Rosé 2016, som er laget som en hvitvin med null skallkontakt og heller ingen malolaktisk gjæring.

Dette er årets beste roseviner

Etter gjæringen har den tilbrakt 3-4 måneder på bunnfallet for å maksimere friskheten og gi litt ekstra smak. Resultatet er en superelegant rosevin som også er relativt sjelden all den tid det ikke er mange av dens slag på det norske markedet. Den gode karakteren kan den for øvrig også tilskrive jordsmonnet som her er steinete granittjordsmonn.

Gasnier-familien har vært på vingården i fire generasjoner.

 

Den er dessuten en rosevin som tåler lagring, men som mest sannsynlig ikke får være i fred siden den smaker så utrolig godt akkurat nå. Nyt den og sommeren sammen med godsaker som sjøkreps, villaks eller en kalvetartar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her