Drikke

Sommerens beste roseviner

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

I Aperitifs polliste er det 265 roséer som er testet det siste året. Dermed vet du hva du skal satse på når du skal kjøpe inn de rosa dråpene.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2017 - 13:00

Rosévin er egentlig vanskelig å lage for en hver skjønnhetsfeil skinner gjennom. Vinstilen er jo egentlig en selvmotsigelse siden det er røde druer som brukes samtidig som målet er at det skal smake minst mulig rødvin.

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

For noen produsenter er rosévin av den grunn en bigeskjeft. Det ville være meningsløst å kaste bort sine beste druer på noe som kanskje ikke blir så vellykket og som har langt kortere liv og oppnår lavere pris enn en rød vin av de samme druene. Derfor brukes gjerne druer fra yngre vinstokker som også plukkes litt tidligere for at de skal beholde mest mulig friskhet og for all del ikke bringe med seg råte eller overmodne frukttoner eller for høy alkohol. 

Her kan lese mer om kunsten å lage slik vin

De beste rosévinene kjennetegnes alltid av godt håndverk, er gjæret med druenes egne gjærsopper eller nøytral kjøpegjær. De smaker derfor vin og ikke sukkertøy eller Gøy-saft. De er dessuten laget av produsenter som enten er spesialister på denne vinstilen eller som liker utfordringer. 

Blant rosévinene som er å få kjøpt akkurat nå er flere av mine favoritter ikke uventet fra Provence som Léoube, Dom. La Suffrene og Ch. Simone samt kjendisrosé nummer én Miraval. Loire stiller også sterkt med pinot noir fra Dom. Bailly-Reverdy i Sancerre og cabernet franc fra Dom. Fabrice Gasnier i Chinon. Rosa nebbiolo er populært i Norge og best i klassen er Scarzello som har både 2015 og 2013 for salg.

Disse får konkurranse av «outsiderne» Reichsrat von Buhl med pinot noir fra Pfalz og Contino med utviklet graciano/garnacha fra Rioja.  

De beste lager altså roséviner som holder noen år, noe som står i stor kontrast til den store mengden av rosa viner som bør nytes i løpet av året. 

Slik er testen gjennomført  

De 265 rosévinene er smakt over en periode på et drøyt år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene et godt pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her