Drikke

Sommerens beste roseviner

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

Her får du vite hvilke roséviner du skal satse på i sommer

I Aperitifs polliste er det 265 roséer som er testet det siste året. Dermed vet du hva du skal satse på når du skal kjøpe inn de rosa dråpene.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2017 - 14:00

Rosévin er egentlig vanskelig å lage for en hver skjønnhetsfeil skinner gjennom. Vinstilen er jo egentlig en selvmotsigelse siden det er røde druer som brukes samtidig som målet er at det skal smake minst mulig rødvin.

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

For noen produsenter er rosévin av den grunn en bigeskjeft. Det ville være meningsløst å kaste bort sine beste druer på noe som kanskje ikke blir så vellykket og som har langt kortere liv og oppnår lavere pris enn en rød vin av de samme druene. Derfor brukes gjerne druer fra yngre vinstokker som også plukkes litt tidligere for at de skal beholde mest mulig friskhet og for all del ikke bringe med seg råte eller overmodne frukttoner eller for høy alkohol. 

Her kan lese mer om kunsten å lage slik vin

De beste rosévinene kjennetegnes alltid av godt håndverk, er gjæret med druenes egne gjærsopper eller nøytral kjøpegjær. De smaker derfor vin og ikke sukkertøy eller Gøy-saft. De er dessuten laget av produsenter som enten er spesialister på denne vinstilen eller som liker utfordringer. 

Blant rosévinene som er å få kjøpt akkurat nå er flere av mine favoritter ikke uventet fra Provence som Léoube, Dom. La Suffrene og Ch. Simone samt kjendisrosé nummer én Miraval. Loire stiller også sterkt med pinot noir fra Dom. Bailly-Reverdy i Sancerre og cabernet franc fra Dom. Fabrice Gasnier i Chinon. Rosa nebbiolo er populært i Norge og best i klassen er Scarzello som har både 2015 og 2013 for salg.

Disse får konkurranse av «outsiderne» Reichsrat von Buhl med pinot noir fra Pfalz og Contino med utviklet graciano/garnacha fra Rioja.  

De beste lager altså roséviner som holder noen år, noe som står i stor kontrast til den store mengden av rosa viner som bør nytes i løpet av året. 

Slik er testen gjennomført  

De 265 rosévinene er smakt over en periode på et drøyt år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene et godt pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her