Godbiter i pollisten
Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Chinon bør finnes i enhver seriøs vinkjeller, men er likevel et av de dårligst representerte vinområdene i Norge. Heldigvis er en av de aller beste produsentene å få tak i.
30 November 2016 - 13:45

Bernard Baudry har en ekstra sterk posisjon i Chinon, men siden dette navnet kanskje ikke sier deg så mye, har du neppe hørt om ham heller. For selv om Chinon hadde en solid status opp gjennom århundrene, klarte høye avlinger og utstrakt bruk av kjemi i vinmarkene i det forrige århundret å bryte ned deler av dette renomméet. Cabernet franc som er hoveddruen her, blir direkte usjarmerende under slike forhold.

Jo høyere opp, jo mer elegant

Men det er nå i stor grad fortid, og med det gode muligheter til å finne utmerket vinkvalitet fra de 2360 hektarene og de 200 vinbøndene. Selv om kvaliteten er svært høy, har ikke prisene fulgt etter. Og med chinonvinenes gode lagringspotensial, et resultat av jordsmonn samt god syre og tanninstruktur, er dette så absolutt interessant å putte i kjelleren. Mange av disse vinene konkurrerer med de beste fra Bordeaux’ høyreside.

Deriblant vinene til Bernard Baudry. Som Baudry Chinon Les Grézeaux 2014, en vin som er svært tett og fast med super konsentrasjon, veldig god mørk bærfrukt og flott syre. Denne vinen tåler 15 år i kjelleren. Så var da også 2014 et ekstra vellykket år på disse kanter. Det oppveier at parsellen Les Grézeaux ikke er Baudrys aller beste siden den ligger lengre ned i landskapet og med mer «bordeauxlignende» jordsmonn, altså grus.

I skråningene er jordsmonnet med kalkholdig som for Baudry Chinon Le Clos Guillot 2013 som byr på en mer parfymert chinonkarakter men også med godt tanninbitt og syrefriskhet. 2013 var en vanskelig årgang og det reflekteres i denne vinen som nok er lettere enn den vil være i 2014, men like fullt en seriøs vin med gode egenskaper ved matbordet, samt et pent lagringspotensial.

Få viner er så påvirket av terroir og klima

Fra tidenes – i hvert fall på 50 år – varmeste årgang kommer Baudry Les Granges Chinon 2015 som også er produsentens enkleste vin. Men for de 180 kronene du må ut med får du utrolig god vinvaluta. Og ikke minst en vin som tåler å ligge lenge. Når cabernet franc utsettes for slike gunstige værforhold som i 2015, gir druen viner med utrolig god og fyldig mørkere frukt, men som likevel vil preges av jordsmonn og mikroklima.

Denne rimeligste utgaven får sine druer fra en lavereliggende parsell, rett ved siden av Les Grézeaux, men med litt lettere, mer sandholdig grusjordsmonn. Dette forklarer den saftigere stilen.

Chinon er faktisk blant de mest terroir- og årgangsdrevne vinstilene jeg vet om. Så når vinene kommer i parsellversjoner som i tilfellet med Baudrys viner, blir hver ny årgang som julaften. Ikke bare en, men flere på samme tid.

Far og sønn Baudry.

 

Renomméet til tross, Baudry er en liten produsent. Det begynte med Bernard og 2 hektar i landsbyen Cravant les Coteaux i 1975, og siden 2000 er sønnen Matthieu kommet med. I dag har de 32 hektar som siden 2006 er økologisk dyrket. Men det har aldri vært brukt kjemi i disse vinmarkene.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her