Godbiter i pollisten
Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Sjeldent godt kjøp og sjeldent lagringsdyktig vin

Chinon bør finnes i enhver seriøs vinkjeller, men er likevel et av de dårligst representerte vinområdene i Norge. Heldigvis er en av de aller beste produsentene å få tak i.
30 November 2016 - 13:45

Bernard Baudry har en ekstra sterk posisjon i Chinon, men siden dette navnet kanskje ikke sier deg så mye, har du neppe hørt om ham heller. For selv om Chinon hadde en solid status opp gjennom århundrene, klarte høye avlinger og utstrakt bruk av kjemi i vinmarkene i det forrige århundret å bryte ned deler av dette renomméet. Cabernet franc som er hoveddruen her, blir direkte usjarmerende under slike forhold.

Jo høyere opp, jo mer elegant

Men det er nå i stor grad fortid, og med det gode muligheter til å finne utmerket vinkvalitet fra de 2360 hektarene og de 200 vinbøndene. Selv om kvaliteten er svært høy, har ikke prisene fulgt etter. Og med chinonvinenes gode lagringspotensial, et resultat av jordsmonn samt god syre og tanninstruktur, er dette så absolutt interessant å putte i kjelleren. Mange av disse vinene konkurrerer med de beste fra Bordeaux’ høyreside.

Deriblant vinene til Bernard Baudry. Som Baudry Chinon Les Grézeaux 2014, en vin som er svært tett og fast med super konsentrasjon, veldig god mørk bærfrukt og flott syre. Denne vinen tåler 15 år i kjelleren. Så var da også 2014 et ekstra vellykket år på disse kanter. Det oppveier at parsellen Les Grézeaux ikke er Baudrys aller beste siden den ligger lengre ned i landskapet og med mer «bordeauxlignende» jordsmonn, altså grus.

I skråningene er jordsmonnet med kalkholdig som for Baudry Chinon Le Clos Guillot 2013 som byr på en mer parfymert chinonkarakter men også med godt tanninbitt og syrefriskhet. 2013 var en vanskelig årgang og det reflekteres i denne vinen som nok er lettere enn den vil være i 2014, men like fullt en seriøs vin med gode egenskaper ved matbordet, samt et pent lagringspotensial.

Få viner er så påvirket av terroir og klima

Fra tidenes – i hvert fall på 50 år – varmeste årgang kommer Baudry Les Granges Chinon 2015 som også er produsentens enkleste vin. Men for de 180 kronene du må ut med får du utrolig god vinvaluta. Og ikke minst en vin som tåler å ligge lenge. Når cabernet franc utsettes for slike gunstige værforhold som i 2015, gir druen viner med utrolig god og fyldig mørkere frukt, men som likevel vil preges av jordsmonn og mikroklima.

Denne rimeligste utgaven får sine druer fra en lavereliggende parsell, rett ved siden av Les Grézeaux, men med litt lettere, mer sandholdig grusjordsmonn. Dette forklarer den saftigere stilen.

Chinon er faktisk blant de mest terroir- og årgangsdrevne vinstilene jeg vet om. Så når vinene kommer i parsellversjoner som i tilfellet med Baudrys viner, blir hver ny årgang som julaften. Ikke bare en, men flere på samme tid.

Far og sønn Baudry.

 

Renomméet til tross, Baudry er en liten produsent. Det begynte med Bernard og 2 hektar i landsbyen Cravant les Coteaux i 1975, og siden 2000 er sønnen Matthieu kommet med. I dag har de 32 hektar som siden 2006 er økologisk dyrket. Men det har aldri vært brukt kjemi i disse vinmarkene.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her