Spennende nykommer

Italienske Masi er kjent for de fleste, og en produsent som respekterer tradisjonene til fulle. Men ukens vin er noe helt nytt og som, til tross for at den ikke akkurat er billig, er vel verd å prøve for den som vil utvide sin vinhorisont.
Aase E. Jacobsen
04 April 2003 - 10:14

Amarone er vinen for de store anledninger, ikke bare fordi disse vinene koster ganske mye, de beste ligger på minst 300 kroner, og dermed krever din fulle oppmerksomhet, men like mye fordi viner på dette nivået fortjener et måltid som det er lagt litt sjel i. Masi som er grossist i Veneto-viner her til lands, har kommet med et noe mer hverdagslig alternativ til de store amaronene.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mange vil nok steile over at en vin til rundt 250 kroner kalles hverdagskost. Masi Grandarella 2001 (41363) er ikke på noen måte billig, ei heller et røverkjøp selv om den er vel verd prisen. Den er først og fremst en morsom og annerledes vin for de som har lyst til å prøve noe nytt.

Stor konsentrasjon
Med Grandarella har Masi flyttet amaronekonseptet som jo er vin laget av tørkete druer, lenger østover, til Latisana i nabofylket Friuli. Her er druetradisjonen en helt annen. Mens de viktigste røde Veneto-vinene lages av corvina, rondinella og molinara, finner vi i Friuli en mer franskinspirert druesammensetning med ulike cabernet-typer og merlot, samt i stor grad den lokale druen refosco. Grandarella har da også denne som hoveddrue med en fjerdedel av carmenere og corvina. Refosco gir noe rustikke viner som i stor grad tjener til å følge regionens enkle bondekost med klare linker til de tysktalende naboene i nord.

Mange produsenter vier dermed ikke refosco mye oppmerksomhet i vinmarken og lar den få lov til å vokse på egen hånd. Med svært dårlig resultat, for den er nemlig svært produktiv og det blir det aldri god vin av. Men under streng kontroll i alle ledd og som her når den i tillegg tørkes, blir konsentrasjonen god og vinen vellykket.

Druene til Grandarella har ligget på tørkeloftet bokstavelig talt i 50 dager. Da er konsistensen som myke rosiner, altså ikke helt tørre. Druene presses og den superkonsentrerte og søte mosten gjærer så også helt ut. Med så mye sukker tar dette lang tid. Grandarella bruker 40 dager på denne prosessen. Selvsagt betyr det i tillegg til det hentes ut maksimal smak av druene, også mye alkohol, ikke mindre enn 15,4 prosent. Men frykt ikke, den bærer alkoholen svært godt for her er det godt med syrer, en av refoscos gode egenskaper, og fine tanniner hvilket gjør Grandarella til en god matvin.

Mørke aromaer
Men den må altså ha kraftig matfølge, gjerne saftig grillet rødt kjøtt, krydrete kjøttretter, gryter eller fondue med oksekjøtt. Hvis du da ikke er av typen som liker en koserødvin som virkelig sparker fra. For allerede gjennom fargen signaliserer Grandarella intensitet. Duften følger opp med kraftig preg av mørke bær særlig svarte kirsebær, jord, sjokolade og fat. En tanke rustikk og det er nok refoscos egenart som slår gjennom.

Smaken står ikke tilbake, her er masse av søte syltete mørke skogsbær og svisker, ikke i retning varme kokte bær, heller en kjølig stil. Mot slutten blander fat og mørk sjokolade seg inn og ettersmaken er god og lang. En vin som er deilig å drikke nå men som trolig (1999 er første årgang og dermed er det ingen tidligere erfraringer) lagrer godt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her