Start grillsesongen med påskelammet

Oppskrifter med lam på grillen

Om grillutstyret fortsatt er under presenning eller stuet bort i boden, er påskeferien tiden for vårpuss av grillutstyret. Og det selv om våren lar vente på seg, for så snart sola får grep blir det godt og lunt på verandaen, og varmt nok for at grillmesteren holder ut den tiden det tar. Store kjøttstykker som lammelår passer seg jo dessuten selv lenge av gangen, og er det fileter som skal grilles, er tiden i røyken uansett veldig kort. Det finnes jo ikke dårlig grillvær, bare dårlige grillklær.

Slik klargjør du grillen

Gode tips om grilling

På de neste sidene finner du oppskrifter med lam på grillen

 

Lammekoteletter med sitronmynte-salsa verde

Fremgangsmåte

Sitronmynte-salsa verde:
Bruk en foodprosessor eller mikser til å blende mynte, bladpersille, sitronskall og -saft, sjalottløk, kapers, hvitløk, salt og chiliflakene. Mens motoren kjører tilsetter du sakte oljen og blander til du får en grov salsa.

Hell over i en liten bolle, dekk til med plastfilm og trykk filmen ned på overflaten av salsaen for å hindre misfarging.

Tips:
Salsaen kan lages opptil fire timer i forveien. Sett den i så fall i kjøleskapet. Ta den ut og la den varmes opp til romtemperatur og rør om før servering.

Lammekoteletter:
Pensle begge sider av lammekotelettene lett med olje, og krydre begge sider med salt og pepper. La kotelettene ligge i romtemperatur i 15-30 minutter før grilling.

Gjør grillen klar for direkte grilling over middels varme (180-230 °C).

Børst grillristene rene. Grill kotelettene på direkte middels varme slik du ønsker (ca. 8-10 minutter for medium stekt), snu dem én gang. Ta dem av grillen og la dem hvile i 3-5 minutter.

Server kotelettene varme med en skje salsa på toppen.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: HowardOates

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammekoteletter med timian- og hvitløkspotetpuré

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

 
 
 
1 ts
10 stk
2 ss
stk

Fremgangsmåte

Skrell potetene og kok dem i usaltet vann.

Mos potetene, og bland inn smør, fløte, presset hvitløk og timian. Smak til med salt og pepper.

Krydre lammekotelettene og stek dem raskt på hver side på sterk varme. Etterstek på svak varme ca. 2 minutter.

Server lammekotelettene med potetpureen og en rødvinssaus .

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammekoteletter med siciliansk caponata

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

0.5 ts
0.5 ts
pepper 
1 ss
1 ss
Caponata
1 stk
6 stk

Fremgangsmåte

Begynn med caponataen:
Kutt auberginen i 2 cm tykke skiver og strø over salt. La auberginen ligge med salt i 20 minutter, gjerne i et dørslag.

Skyll av saltet og tørk den med papir. Kutt så i grove treninger (2x2 cm). Fres dem i olivenolje i en kjele til lett brune, mens du lager de andre delene.

Vask og rens paprika, løk og stilkselleri. Kutt dem i grove terninger og stek det i en stekepanne til de begynner å bli brune. Ha deretter i kapers, eddik og sukker.

Bland alt sammen med grovhakkede tomater og aubergine i kjelen og la alt surre i 4-5 minutter. Serveres romtemperert.

Lammekotelettene:
Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek på høy varme i litt olje i ca. 2 minutter på hver side til de tar farge.

Legg kotelettene oppå caponataen, hell stekesjyen over og server godt brød ved siden av.

Tips: Caponata er en siciliansk rett som bruker å bli servert enten som en salat eller som en siderett. Det er vanlig å servere den romtemperert.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammesadel med avokadosalat og vinaigrette av granateple

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g
lammesadel
stk
Avokadosalat:
2 stk
stk
uter
Vinaigrette av granateple:

Fremgangsmåte

Avokadosalat:
Skjær avokadoen i to, fjern stenen og skjær kjøttet i skiver. Skyll salat og urter. Skrell og skjær rødløken i ringer. Bland salat, urter, avokadoskiver, løk, revet parmesan og ristede peanøtter.

Vinaigrette av granateple:
Fjern granateplefrøene fra fruktkjøttet, og sørg for at du fjerner den gule membranen fra frøene. Bland granateplefrøene med olje og balsamicoeddik. Smak til med salt og pepper.

Grilling av lammesadel:
Fjern eventuelle sener og uønsket fett fra lammesadlene. Pensle dem med olje, og krydre med sitronpepper og salt. .

Klargjør grillen for indirekte varme, omtrent 180-190° C.

Plasser lammesadlene på den ene siden av grillristen, og brun dem over direkte varme. Flytt dem inn på midten av risten, og sett inn iGrill-føleren i midten av kjøttet. Still inn til ønsket kjernetemperatur på 58° C for middels stekt/blodig. Det kan ta 20-25 minutter. Husk å ha igjen lokket på grillen.

Ta av kjøttet og la det hvile i 10 minutter på et skjærebrett før du skjærer det opp.

Server det oppskårne lammekjøttet med avokadosalat og vinaigrette av granateple.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammesadel med grønnsakskompott

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 180°C.

Sitron- og urtesmør:
Temperer smøret til sitron- og urtesmøret, tilsett sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper.

Smak til med sitronsaft, muskat og stjerneanis. Bland massen godt, og avkjøl. Kan godt rulles som en pølse i matpapir eller plast før den legges i kjøleskapet.

Lag-grønnsaker:
Skrell og skjær grønnsakene i skiver til lag-grønnsakene, alle omtrent like lange og like tykke.
 
Vend dem i olivenolje. Ha finhakkket hvitløk i pannen og la grønnsakene steke forsiktig hver for seg på svak varme, ca. 5 minutter sammen med hvitløken.
 
Ta ut av pannen etter hvert som de får en lys gyllen farge. Dryss på salt, pepper og timian.
 
Legg grønnsakene lagvis. Begynn med poteter i bunnen av en smurt ildfast form. De andre grønnsakene legges i midten, og tomater på toppen. Legg noen smørklatter over til slutt. Sett formen i ovnen til alt er gjennomvarmt, 8-10 minutter.
 
Kompotten:
Rens og skjær løk og gulrot til grønnsakskompotten i millimetersmå terninger, såkalt brunoise. Smelt smør i en liten kasserolle sammen med estragon og timian. Tilsett hvitvin.
 

Legg på lokk og la alt stå på svak varme i 30-40 minutter, til blandingen nesten ligner en kompott. Rør av og til. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Formvarm ovnen til 200-250°C, sett også på grillelementet.

Trim lammekotelettene. Skjær av det meste av fettet. Skjær ut og trim to lammefileter, behold litt av fettet på. Brun kotelettene og filetene i litt olje. Sett til side.
 
Legg litt av grønnsakskompotten over hver kotelett, og over filetene. Legg koteletter og fileter på et stekebrett og sett brettet øverst i ovnen og stek til rosa kjerne, 4-5 minutter, avhengig av temperatur.
 

Anrett lammekotelettene og lag-grønnsakene skjært i kakestykker på en tallerken, gjerne med litt god sopp stekt i olivenolje og hvitløk. Del hver av lammefiletene i fire, og legg to filetstykker på tallerkenen sammen med en skje av sitron-urtesmøret.

Tips: Skulle det være problemer med å få fatt i lammefilet, ytrefilet av lam, så kjøp et stykke lammesadel og ben ut filetene.
 
Del opp bena, brun dem i olje eller en blanding av olje og smør, krydre med salt, pepper og urter og legg dem over i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok bena 1-2 timer. Kraften er et godt grunnlag for suppe eller saus.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammelår med ratatouille og couscous

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 og en halv time

Ingredienser

Marinade:
Ratatouille:
0.5 stk
0.5 stk
2 dl
Couscous:
1 stk

Fremgangsmåte

Skjær den nederste delen av lammelåret, slik at det passer til grillen (eller få slakteren til å gjøre det). Sett lammelåret på spydet til rotisseriet og fest det med de to gaflene. Krydre låret med salt og pepper.

Bland det smeltede smøret med ramsløk og sitronsaft. Sett marinaden kjølig til du skal pensle lammelåret under grillingen.

Ratatouille:
Skyll grønnsakene, del paprikaen og fjern deretter kjernehuset. Skjær paprikaen, squashen og auberginen i like tykke skiver. Skrell løkene og skjær dem i rustikke båter. Pensle dem med olivenolje og dryss med salt og pepper. Skyll krydderurtene, og finhakk dem.

Couscous:
Kok opp vannet til couscousen. Hell det over couscousen, og la det trekke i omtrent 15 minutter. La det gjerne avkjøles. Bland couscousen med mynte.

Skyll sitronen og skjær den i båter. Når maten skal serveres, anrettes den med sitronbåter.

Nå er alt klart til å grilles:
Gjør grillen klar til indirekte varme. Hvis du bruker en kullgrill, bruker du det som tilsvarer omtrent tre fjerdedels grillstarter med klargjorte briketter.

Sett spydet med lammelåret i rotisserimotoren på grillen, og slå på motoren. Grill nå lammelåret under lokk i omtrent to timer. Du pensler låret hvert tiende minutt med ramsløksmøret.

Deretter tilbereder du ratatouillen. Grill alle grønnsakene på grillristen ved direkte varme. La dem grille til de er møre. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Mål kjøttets kjernetemperatur løpende med et steketermometer. Når det viser 60 grader tar du lammelåret av grillen og lar det hvile i 15 minutter før servering. 5. Tilsett persille og mynte i ratatouillen, like før servering. Skjær kjøttet i skiver og server det med ratatouillen og couscousen. Du kan også velge å blande ratatouillen og couscousen sammen og få en couscous-salat.

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: javgutierrez

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lam med mojo og saltkokte poteter fra Kanariøyene

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 ts
Mojo
Kanaripoteter
2.5 stk

Fremgangsmåte

Mojo:
Finhakk hvitløken. Rens paprikaene og skjær dem i biter. Fres hvitløk og paprika i litt olje sammen med spisskummen.

Legg det i foodprocessor og kjør det til purè. Spe med olje og sitronsaft mens maskinen går. Smak til med tomatpurè og kajennepepper.

Kanaripoteter:
Vask potetene godt, slå i vann til potetene er delvis dekt (ca 75 %), ha i saltet og ha på lokk. Kok potetene møre.

Når potetene er kokte slår du av vannet og lar kjelen stå på platen litt - til de har tørket godt - pass på at de ikke svies. Spises med skallet på.

Lammeskivene:
Hakk hvitløken og fres den blank i olje eller smør. Legg den til side, ha mer olje eller smør i panna og stek lammeskivene i 2-3 minutter på hver side.

Krydre med oregano og legg kjøttet over i en ildfast form. Legg over hvitløken. Stek i ovn på 225 grader i 6-8 minutter.

Server lammet med kanaripotetene som dyppes hele med skall i sausen og spises ved siden av.
Tips: Sausen skal være "hot", men den er god i mild utgave også. Blir den for tykk, så spe med litt vann.
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pannegrillet lammefilet av utegangarsau fulgt av grønnsaksragu, potet- og kantarellterte, rosmarinsmør

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Grønnsaksragu
Potet- og kantarellterte
Tertedeig
180 g
3.5 dl
7 ss
1 ts
Fyll
2 dl
4 stk
1 dl
nyskåret frisk dill.
Rosmarinsmør

Fremgangsmåte

Lammefilet:
Vend filetene i olivenolje og krydre med sort kvernet pepper, rosmarin og salt. Grill i grillpanne i 5 min. på hver side. Pakk kjøttet i aliminumsfolie og la det hvile i 5 minutter før det skjæres i skiver.
Grønnsaksragu:
Freses i smør og olivenolje til "al dente". Krydres med kvernet hvit pepper, strø Maldonsalt over ved servering.
Potet- og kantarellterte:
Bruk en terteform 25- 28 cm i diameter. Bland smør og mel. Tilsett vann og rør med hendene til en smidig smet. La stå i en time på kjøl, før den kjevles ut og has i terteformen og stekes i 200 gr. i 10 min.
Fyllet:
Kutt løken og kok den myk i melken og fløten. Ha løkblandingen med dillen i en mikser og miks til en fin pure. Bland i egg og kjør igjen. Smak til med nykvernet hvit pepper og salt.

Fordel kantareller, poteter og purreløk i den ferdigsteket terteformen, slå over egg -og løkblandingen. Stekes i ovn 175 gr i ca. 30 min. til midten har samme konsistens som kantene.

Rosmarinsmør:
Balsamico slås over alle ingrediensene. La stå og trekke i 1 time ved middels varme. Tilsett det varme smøret, og varm opp til kokepunktet.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ytrefilet av lam med syltede grønnsaker og urter

Fremgangsmåte

Lag ruter i fettsiden på lammefileten. Gni den inn med salt og pepper.

Stek den med fettsiden ned i en panne til fettet er sprøtt og brunt.

Stek videre i ovn på 180 grader i 5-6 minutter. La kjøttet hvile 6 minutter før du skjærer den i skiver.

Varm opp oliven i en kjele. Tilsett pickles og fetaost.

Mandelpotetstappe:
Kok de skrelte mandelpotetene til de er helt myke. Sil av vannet og mos potetene.

Tilsett melk, crème fraîche, vårløk og basilikum. Smak til med salt og pepper.

Fordel kjøttet på to tallerkener. Hell over pickles straks det er varmt. Pynt med friske urter og servér mandelpotetstappen ved siden av.
 
Tips: Når du skal lage lammefilet er det alltid best å bruke fileter der fettet fremdeles er på da dette setter ekstra god smak til kjøttet.
 

Mange lammeretter fra hele verden finner du her

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lammefilet med sennepspoteter og salat

Fremgangsmåte

Brun kjøttet raskt og etterstek det i ovnen på 125 grader i ca. 20 minutter. La kjøttet hvile i minst 15 minutter og skjær det i skiver.
 
Skrubb poteter lett. Legg dem i en langpanne og vend inn sennep og presset hvitløk. Stek på 200 grader i ovn til de er helt myke.
 
Bland oliven, tomat og valnøtter i en bolle. Strø over urter og vend inn salat.
 
Anrett salat på en tallerken. Legg på kjøtt og olivenpoteter.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen