Nordens beste restauranter
Statholdergaarden er Norges nest beste restaurant

Statholdergaarden er Norges nest beste restaurant

White Guide Nordic har to norske restauranter blant de 30 beste. Maaemo har en 8. og Statholdergaarden en 27. plass.
Redaksjonen
16 November 2015 - 20:22

Maaemo er fortsatt Norges beste, men har mistet ett matpoeng til 38 (av 40 mulige) siden i fjor, og faller dermed tre plasser ned på den nordiske listen.

Den toppes i år som i den første utgaven av guiden av Noma som har 39 matpoeng og 97 poeng totalt - som er ett poeng opp fra i fjor. Det er med andre ekstremt tett i toppen, og det er totalpoengene som avgjør rangeringen. Fäviken Magasinet puster Noma i nakken med 39 matpoeng og 96 totalt - som er to opp fra sist. Geranium i København har mistet ett totalpoeng. 

Største sensasjon er nok Daniel Berlin Krog i Skåne som krabber fra 8. til 4. plass.

Dette er fjorårets resultater

I fjorårets utgave ble Ylajali Norges nest beste, men siden restauranten stenger før nyttår i år, er den ifølge White Guide-redaktør Lena Ilkjær ikke vurdert. Så selv om Statholdergaarden gjør et kraftig byks oppover den nordiske topplisten, er det fortsatt bare to norske restauranter med her.

Danmark (inkludert Færøyene som debuterer i toppen med Koks på 17. plass) har 14 av de 30 og Sverige 13. 

I alt er 53 norske restauranter med i 2016-guiden mot 44 i fjor. På nordisk nivå er det snakk om 300 til sammen.  

Hvordan bedømmingen er gjort, er beskrevet både i den trykte utgaven av guiden og den digitale utgaven som finnes her: www.whiteguide-nordic.com .

Dette er Nordens Topp 30

  1. Noma Copenhagen, Denmark 39/97
  2. Fäviken Magasinet Järpen/Åre, Sweden 39/96
  3. Geranium Copenhagen, Denmark 39/93
  4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, Sweden 39/92
  5. Esperanto Stockholm, Sweden 38/94

      Restaurant Frantzén Stockholm, Sweden 38/94

      Gastrologik Stockholm, Sweden 38/94

  1. Maaemo Oslo, Norway 38/93
  2. Kadeau København Copenhagen, Denmark 38/92

       Oaxen Krog Stockholm, Sweden 38/92

  1. Upper House Dining, Gothia Towers Gothenburg, Sweden 38/91
  2. Søllerød Kro Holte, Denmark 37/91
  3. Mathias Dahlgren – Matsalen Stockholm, Sweden 37/90

       Mielcke & Hurtigkarl Copenhagen, Denmark 37/90

       PM & Vänner Växjö, Sweden 37/90

  1. Restaurant AOC Copenhagen, Denmark 37/89
  2. KOKS Tórshavn/Faroe Islands, Denmark 37/84
  3. Operakällaren Stockholm, Sweden 36/94
  4. Koka Gothenburg, Sweden 36/92
  5. Frederikshøj Aarhus, Denmark 36/91
  6. Kong Hans Kælder Copenhagen, Denmark 36/90
  7. Studio Copenhagen, Denmark 36/89
  8. Hotel Frederiksminde Præstø, Denmark 36/87

       Kadeau Bornholm Aakirkeby/Bornholm, Denmark 36/87

  1. Falsled Kro Millinge, Denmark 36/86
  2. Olo Helsinki, Finland 36/85
  3. Statholdergaarden Oslo, Norway 36/84
  4. Hotell Borgholm Borgholm/Öland, Sweden 36/83

      Restaurang Vollmers Malmö, Sweden 36/83

  1. Ti Trin Ned Fredericia, Denmark 36/81

 

Disse norske restaurantene er med i guiden:

Dette er de 20 beste av disse 

Alex Sushi Oslo

Arakataka Oslo

Baltazar Oslo

Bare Bergen

Bare på no 13 Bergen

Bare Vestland Bergen

Bekkjarvik Gjestgiveri Austevoll

Bon Lío Oslo

Brasserie Paleo Oslo

Brygga 11, Geir Skeie Sandefjord

Buøy Gård Salsbruket

Cafe Tekehtopa Oslo

Charles og De Sandnes

Colonialen Bergen

Cornelius Sjømatrestaurant Mathopen

Credo Trondheim

Cru vin &kjøkken Oslo

De 4 roser Harstad

De 4 Roser Tromsø Tromsø

Eik Oslo

Eik Annen Etage (Hotel Continental) Oslo

Ekebergrestauranten Oslo

Fauna Oslo

Feinschmecker Oslo

Festningen Restaurant Oslo

Fjord Oslo

Folk & Fe Trondheim

Fru K Oslo

Grefsenkollen Oslo

Hallingstuene Geilo

Huset Longyearbyen – Svalbard

Kontrast Oslo

Le Benjamin Oslo

Lysverket Bergen

Maaemo Oslo

Mares Oslo

Marg og bein Bergen

Mathallen Tromsø

Nedre Foss gård Oslo

ORO Restaurant Oslo

Palace Grill Oslo

Pileredet (Engø Gård Hotel & Rest.) Tjøme

Pjoltergeist Oslo

Plah Restaurant Oslo

Re-Naa Stavanger

Renaa:Matbaren Bistro Stavanger

Slippen Kråkerøy, Fredrikstad

Smalhans Oslo

Spiseriet Stavanger

Statholdergaarden Oslo

Statholdergaardens Mat & Vinkjeller Oslo

Strand restaurant Stabekk

Tango bar&kjøkken Stavanger

To rom og kjøkken Trondheim

Trattoria Popolare Oslo

Vaaghals Oslo

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her