Stoler på Stoltenberg

Særavgiftsutvalget overleverte i dag sine forslag til Finansdepartementet. Utvalget anbefaler blant annet en 10 prosent økning i alkoholavgiften, samt å fjerne avgiften på engangsemballasje.
Redaksjonen
22 Juni 2007 - 19:14

- Samme formiddag som Regjeringen går inn med 5 milliarder kroner i Aker for å sikre langsiktig eierskap i viktig industri, lanseres forslag som vil ramme norske bryggerier og bryggeriarbeidsplasser dramatisk. Så sent som for 1 ½ år siden reverserte imidlertid Stoltenberg-regjeringen et tilsvarende forslag. Jeg er derfor rimelig trygg på at Regjeringen ikke vil slutte seg til disse forslagene, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier.
 
Et tap
- Emballasjeavgiften alene vil kunne medføre et tap på 1.000 - 1.500 arbeidsplasser og nedleggelse av 5-6 regionale bryggerier i Norge. Dette som følge av sentraliseringer og økt import av øl. I tillegg kommer utvalgets forslag om økte alkoholavgifter, som drastisk forsterker avgiftsforskjellene mellom Norge og utlandet, og dermed stimulerer ytterligere til illegal virksomhet og grensehandel, sier Lars A. Midtgaard.
 
Har gitt ros
Hansa Borg Bryggerier har tidligere gitt ros til Stoltenberg-regjeringen, da den i 2005 gjeninnførte grunnavgiften på engangsemballasje. Da mente Midtgaard at Regjeringen avverget at flere hundre arbeidsplasser i bryggerinæringen ville gå tapt og at gjeninnføringen ville bidra til å opprettholde konkurransevilkårene for de norske bryggeriene. Hansa Borg-sjefen har fremdeles tiltro til at Regjeringen viderefører denne politikken overfor bryggerinæringen.
 
Kulturbærere
- Norske bryggerier er tradisjonsrike kulturbærere og hjørnesteinsbedrifter i en rekke regioner i Norge. Vi i Hansa Borg Bryggerier har store virksomheter i Sarpsborg, Kristiansand og Bergen. Jeg kan ikke forestille meg at Regjeringen vil foreta seg noe som dramatisk drar vekk grunnlaget for denne verdiskapningen, sier Midtgaard.
Midtgaard peker også på at da Regjeringen i Soria Moria-erklæringen varslet gjennomgangen av særavgiftssystemet, var utgangspunktet å endre særavgifter som ble oppfattet som ulemper for norske produksjonsarbeidsplasser, blant annet i konkurranse mot import.
 
- Forslagene fra særavgiftsutvalget går jo i stikk motsatt retning, påpeker Midtgaard.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her