Stoler på Stoltenberg

Særavgiftsutvalget overleverte i dag sine forslag til Finansdepartementet. Utvalget anbefaler blant annet en 10 prosent økning i alkoholavgiften, samt å fjerne avgiften på engangsemballasje.
Redaksjonen
22 Juni 2007 - 19:14

- Samme formiddag som Regjeringen går inn med 5 milliarder kroner i Aker for å sikre langsiktig eierskap i viktig industri, lanseres forslag som vil ramme norske bryggerier og bryggeriarbeidsplasser dramatisk. Så sent som for 1 ½ år siden reverserte imidlertid Stoltenberg-regjeringen et tilsvarende forslag. Jeg er derfor rimelig trygg på at Regjeringen ikke vil slutte seg til disse forslagene, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier.
 
Et tap
- Emballasjeavgiften alene vil kunne medføre et tap på 1.000 - 1.500 arbeidsplasser og nedleggelse av 5-6 regionale bryggerier i Norge. Dette som følge av sentraliseringer og økt import av øl. I tillegg kommer utvalgets forslag om økte alkoholavgifter, som drastisk forsterker avgiftsforskjellene mellom Norge og utlandet, og dermed stimulerer ytterligere til illegal virksomhet og grensehandel, sier Lars A. Midtgaard.
 
Har gitt ros
Hansa Borg Bryggerier har tidligere gitt ros til Stoltenberg-regjeringen, da den i 2005 gjeninnførte grunnavgiften på engangsemballasje. Da mente Midtgaard at Regjeringen avverget at flere hundre arbeidsplasser i bryggerinæringen ville gå tapt og at gjeninnføringen ville bidra til å opprettholde konkurransevilkårene for de norske bryggeriene. Hansa Borg-sjefen har fremdeles tiltro til at Regjeringen viderefører denne politikken overfor bryggerinæringen.
 
Kulturbærere
- Norske bryggerier er tradisjonsrike kulturbærere og hjørnesteinsbedrifter i en rekke regioner i Norge. Vi i Hansa Borg Bryggerier har store virksomheter i Sarpsborg, Kristiansand og Bergen. Jeg kan ikke forestille meg at Regjeringen vil foreta seg noe som dramatisk drar vekk grunnlaget for denne verdiskapningen, sier Midtgaard.
Midtgaard peker også på at da Regjeringen i Soria Moria-erklæringen varslet gjennomgangen av særavgiftssystemet, var utgangspunktet å endre særavgifter som ble oppfattet som ulemper for norske produksjonsarbeidsplasser, blant annet i konkurranse mot import.
 
- Forslagene fra særavgiftsutvalget går jo i stikk motsatt retning, påpeker Midtgaard.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her