Brennevin
Stueren brasilianer

Stueren brasilianer

Med Sagatiba Pura er det en gang for alle satt sluttstrek for å bruke rom i caipirinha. Denne cachaçaen er nemlig så ren at den utfordrer rom også på hjemmebane.
26 Juni 2009 - 11:30

Cachaça er Brasils nasjonalbrennevin som fram til nå har hatt relativt lav status på eksportmarkedet.

Så er også kontrasten mellom cachaçaen som selges "på gata" i Rio og Sagatiba Pura enorm. Selvsagt er kvaliteten på innholdet en helt annen og innpakningen langt mer påkostet. Men det er særlig miljøet som skaper den store forskjellen. For Sagatiba er skapt for å konkurrere med premium brennevin i de mest kjøpesterke markedene i Europa.

Ikke pregløs

Etter kort tid er cachaçaen blitt supertrendy i England takket være en effektiv markedsføringskampanje signert reklamebyrået Saatchi & Saatchi.

Annonsene viser en Jesus-lignende smukkas som poserer på samme måte som sin kollega på Sukkertoppen om enn i langt mer mondene omgivelser. Både bartendere og barklientell har falt som fluer for budskapet og for smaken, for den er selvsagt så ren som det er mulig å få en kolonnedestillert sukkerrørsprit til å bli - uten at den blir for nøytral.

Sagatiba Pura er i motsetning til for eksempel kolonnedestillert rom laget av sukkerrørjuice og ikke melasse. Sukkerrørene som skal være av ypperste kvalitet, sikrer mer karakter til cachaçaen. Kombinert med langsom gjæring (tre uker) som gir mer eleganse, og det faktum at Sagatiba bare bruker skumlaget som danner seg på toppen av "satsen" når den forsiktig varmes opp etter endt gjæring, gir det beste utgangspunktet. I hvert fall når målet er "renhet men ikke pregløshet".

Konkurrerer med rom

Den ferdiggjærete juicen destilleres aller først på tradisjonelt vis i kobberpanner. Rå-cachaçaen som holder 48 prosent reduseres med kildevann. Denne kilden skal være en av verdens reneste og ligger 1 kilometer under bakkenivå i Minas Gerais i det nordøstre Brasil, også kjent som hjemsted for den beste cachaçaen. Den endelige destilleringen gjøres i Sagatibas hypermoderne kolonneanlegg hvor den til slutt reduseres til en styrke på 38 prosent.

Denne doble destillasjonsprosessen er unik for Sagatiba Pura og har gitt en stueren cachaça som selvsagt er det beste du kan putte i din caipirinha. Men dens renhet gjør at den konkurrerer med de fleste andre blanke brennevin i cocktails. Både med rom i mojito og med vodka i cosmo.

Ypperlig mikser

En ting er renheten som preger hele smakskurven. En annen er dens fruktighet. Den går i retning gule frukter, også tropiske, samt røde bær, både frisk og syltete. Sammen med dens gode viskositet gjør dette den til en ypperlig mikser med alt innen frukt. Samt selvsagt fruktbaserte likører. Noe den godt kan tåle gitt dens moderate alkoholprosent.

Selv om lagret cachaça er enda mindre kjent utenfor Brasils grenser, finnes Sagatiba i to ulike brune utgaver.

Velha Esplenida er fatmodnet i 2 år og Velha Luxuosa i hele 40 år. Den høye alderen skyldes at eierne av Sagatiba fant et lager med gammel cachaça i kjelleren til det nedlagte destilleriet de overtok før Sagatiba var en realitet. Men denne cachaçaen tappes bare i 500 eksemplarer årlig og selges selvsagt til skyhøye priser. I hvert fall sammenlignet med sine yngre brødre.

Jakter på godbiter

Velha Esplenida er et relativt enkelt fatlagret brennevin som gir klare assosiasjoner til rom men også til brandy på grunn av karamellsødmen.

I motsetning til Pura er denne laget på tradisjonelt vis, og Sagatibas sjefsdestillatør reiser selv landet rundt på jakt etter den beste cachaçaen som han så legger til side i minst to år.

Siden Sagatibas historie kun er tre år, jobbes det sikkert intenst for å bygge opp lagrene. Bak merkenavnet står mennesker tilhørende Brasils kapitalelite.

Utgangspunktet for grunnleggeren Lucas Rodas, som nå jobber som markedssjef for Europa etter å ha solgt seg ut til Marcos de Moreus, var å finne nye bruksmuligheter for sine juicefabrikker. Med en tidel av verdens bulkproduksjon av appelsinjuice sier det seg selv at det er snakk om store enheter som sikkert har ledig kapasitet innimellom.

Hvorvidt Sagatiba kommer til å bli gigantisk er høyst usikkert, faktisk lite trolig, i hvert fall ikke med dagens kvalitetsprofil.

Fresh Mary

Fresh Mary

Fremgangsmåte

Ha tomater og limen i et shaker sammen med basilikumen. Knus dette sammen med en morter eller en barskje.
 
Fyll shakeren med is og ha i cachaça, tomatjuice og krydder etter smak og rist godt.
 
Hell hele blandingen over i et glass som du har fuktet langs kanten og dyppet i en blanding av salt og pepper. Pynt med en cherrytomat og frisk basilikum.0
 
Tips:
Er du ekstra dristig kan du legge noen svarte og rosa pepperkorn oppi hvert glass.
 
Råvarer:

Sendt inn av Sagatiba

Vurder oppskriften

Tropical Caipirinha

Tropical Caipirinha

Fremgangsmåte

Grav ut frukt og frø av pasjonsfrukten og ha den sammen med den andre frukten og sukkeret i en shaker og knus alt lett med en morter eller barskje.
 
Tilsett cachaca og is og rist kraftig. Ha alt over i et old-fashioned/ rocksglass. Pynt evt med en skive ananas.
 
Råvarer:
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Sagamojo

Fremgangsmåte

Kutt limen i biter og ha disse i et høyt glass (highball) sammen med sukkeret og mynten.
 
Knus dette sammen med en morter eller barskje. Tilsett Sagatiba og topp opp med knust is.
 
Fyll opp med soda, rør rundt og pynt med mynteblader og frisk lime.
 
Råvarer:

Sendt inn av Sagatiba

Vurder oppskriften

Classic Caipirinha

Fremgangsmåte

Kutt limen opp i biter og ha den i et old-fashioned/ rocksglass med sukkeret.
 
Knus dette sammen med en morter eller en barskje. Fyll opp med is og Sagatiba og rør godt rundt.
 
Råvare:

Sendt inn av Sagatiba

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Omelett kan også serveres i burgerbrød
Dagens rett

Omelett kan også serveres i burgerbrød

Omelett er alltid lettlaget, men prøv å servere den som burger, og bli overbevist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her