Drikke
Styr unna vin i klare glassflasker

Styr unna vin i klare glassflasker

En tredel av vinen er lysskadet ifølge britisk undersøkelse.
Redaksjonen
06 Januar 2015 - 19:38

Det er Harpers.co.uk som bringer denne urovekkende nyheten som er et resultat av en undersøkelse utført av Wotwine. Av de 6000 flaskene firmaet har testet over to år, viste 35 prosent viste tegn til lysskader.

Vinene er for øvrig testet av profesjonelle smaker, både masters of wine, vinprodusenter, sommelierer og personer tilknyttet vinbransjen på jakt etter viner som er gode kjøp.

Dyre viner mer utsatt

Om en tredel viste tegn til skader, var det likevel bare 4 prosent som var helt ødelagt av lys. Til sammenligning var 1 prosent korkskadet. Den lave prosenten korkskade henger sammen med at mye av vinen er i den rimeligere prisklassen og dermed er utstyrt med skrukork.

Den høye lysskadeprosenten skyldes kombinasjonen av klart glass og belysning i supermarkedene.

Siden klare glassflasker er vanligst for rimelige hvite og rosa viner, var skadeprosenten høyest her. Men faren for skader er faktisk størst for dyrere viner siden de har lavere omløpshastighet enn billigere viner som dermed utsettes for det skadelige lyset i en kortere periode.

Når det er sagt, er det forskjell på lys. Det er særlig det fluoriserende butikklyset som er verst. Det som kjennetegner slik belysning er at det har bølgelengder på nivå med ultrafiolette lysstråler (UV-lys) som faktisk kan ødelegge vin i løpet av noen timer.

Lyssky emballasje hjelper

Vinene som ble testet ble hentet fra forskjellige steder i butikken, og de som var mest utsatt var flaskene som ble utstilt ved enden av reolene. Derfor er konklusjonen fra testen til Wotwines panel klar: styr unna disse eksponeringene og plukk heller fra de mer beskyttete hyllene.

Vinene som er ødelagt av lys smaker flatt og kjedelig og kan sågar få en ubehagelig bismak.

Derfor pakkes eksklusive viner som Louis Roederers Cristal og Franciacortaen Ca’ del Bosco inn i gyllen og «lyssky» cellofan. Britiske supermarkedkjeder med en viss kvalitetsprofil for vin som Tesco har derfor endret sin belysningspolicy og bruker UV-fritt lys i vinavdelingen. Marks & Spencer på sin side unngår vin i klare flasker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her