Super ferskvin

Il est arrivé! I år er torsdag 17. november dagen for å smake på årets ferske vin som er mer drikkeklar enn tidligere år.
Aase E. Jacobsen
16 November 2005 - 14:40

Den negative utviklingen i salget av beaujolais nouveau ser nå ut til å stoppe opp, og enda til snu, om enn så vidt. Gjennom hele denne nedgangsperioden har en lojal kjerne - undertegnede inkludert - sett frem til å smake på årets første viner. Og tradisjonen tro er det den tredje torsdagen i november ved midnatt at korkene sprettes. Eller skrus, for Trénel som har vært en trofast leverandør av god ferskvare de siste årene, har gått over til skrukork. Men tviholder du på den gode gamle opptrekkeren, er den mest kjente beaujolaisprodusenten, også kalt kongen av beaujolais, nemlig Dubœuf, på plass med svært gode ungviner.

Årets viner virker mer "ferdige" enn tidligere år. Og definitivt mer drikkeklare enn på åttitallet da beaujolais nouveau-bølgen nådde sitt høydepunkt. Da var du garantert hodepine dagen etter selv med svært moderat inntak. Det skyldes selvsagt at kvaliteten på beaujolais nouveau er langt høyere i dag. Beaujolais-regionen har gjennomgått en smertefull omstillingsprosess etter at nouveau-ballongen sprakk.

En annen viktig forklaring er at innhøstingen startet tidlig i år, allerede 5. september. 2005 er dessuten en årgang med langt lavere produksjon. Problemer under blomstringen samt en svært varm og tørr sommer gjorde sitt til at druene ble mindre enn normalt. Det borger for mindre saft i hver drue hvilket sikrer høyere konsentrasjon i den endelige vinen. Siden forholdet mellom saft og skall blir i sistnevntes favør, kan vi også forvente dypere farge.

I år er det Dubœuf som kan innta posisjonen for dypest farge. Dubœufs to beaujolais'er av henholdsvis vanlig og villages-kvalitet byr på mer mørke enn røde bær og er søtere i frukten enns Trénels som er mer klassisk nouveau med intenst preg av røde bær, banan og tropisk frukt. Begge produsentene har laget svært friske viner all varmen til tross. Dubœuf kan endatil by på litt tanniner i sin villages-utgave. Dette er på nivå med vin som har vært gjennom en lengre produksjonsprosess.

Ellers er prosessen for nouveau den samme som for vanlig beaujolais, såkalt macération carbonique, som innebærer at druene gjennomgår en form for forgjæring uten at de knuses. Fordelen er at maksimal aroma og saftighet trekkes ut på bekostning av farg og tanniner som jo kommer fra skall og steiner. Metoden brukes primært for viner hvor saftigheten er hovedfokus men også hvor lagringsevnen ikke er viktigst.

Nå er kvaliteten på de ferskeste beaujolais'ene i utgangspunktet høyt. For det første må druene plukkes manuelt, altså de samme strenge kravene som til vinene fra de 10 beste underområdene (cru'ene) i Beaujolais. Dessuten er maksimalt lovlig utbytte nå nede på henholdsvis 52 og 53 hl/ha som er det samme som eller også lavere enn for de beste rødvinsområdene i Frankrike. Årsaken er at Beaujolais fortsatt jobber intenst med å løfte sitt renommé og få den anerkjennelse regionen fortjener som leverandør av kvalitetsvin.

Her kan du lese om og bestille Dubœufs og Trénels beaujolais nouveau 2005 med en gang
Ønsker du å bestille noen av disse vinene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her