Super toscaner

Ukens vinanbefaling er en supertoscaner på litt andre måter enn hva som vanligvis legges i betegnelsen. Den er en super matvin, den er laget av en super produsent og den selges til en super pris.

Noen vil kanskje fnyse av at kroner 179,80 er en super pris for en vin. Men faktum er at Querciabella Chianti Classico 1998 (varenr. 32264, bestillingsutvalg) faktisk er verdt hver krone. Og sammenlignet hva resten av verden må betale for denne vinen, er dette vel anvendte penger. Den er elegant med god friskhet og konsentrasjon samt tiltalende kirsebærfruktighet kombinert med snev av animalskhet og fatkrydder. Druemiksen er hovedsakelig sangiovese som har fått selskap av blant annet ørlite cabernet franc. 1998 er en noe over middels årgang, inneklemt mellom superåret 1997 og det lovende 99. Men fordelen er at de gode produsentene lager viner som er supre å drikke nå.

Som denne Chianti Classicoen fra Querciabella, en av Toscanas store stjerner. Fra den relativt beskjedne eiendommen midt i hjertet av Chianti-området, nærmere bestemt Greve, på 25 hektar kommer det i alt fem viner som samtlige holder en svært høy profil. Det er særlig den hvite og røde supertoscaneren, Batàr (chardonnay og pinot bianco) og Camartina (sangiovese og cabernet), som får størst oppmerksomhet i verdenspressen. Moderne viner med mye nye fat og stor fylde, kraft og sødme som vi kan mistenke vinmakerne for å ha skapt for å forføre amerikanske ganer. Hvilket de også gjør med stor suksess.

En helt annen stil enn den vanlige chianti classicoen. Og også Querciabella Chianti Classico Riserva 1997 som er en usedvanlig flott representant for sin kategori. I denne årgangen er den også svært holdbar, minst ti år. Men denne svært fleksible kjøttvinen lar seg godt nyte i dag. Og hvis du gir vinen en lett dekantering, åpner den seg ganske godt.

Men akk, disse toppvinene fra Querciabella er kun tilgjengelig for horecakunder. Som til gjengjeld kan nyte godt av meget gunstige priser sammenlignet hva kolleger i andre land må ut med. Riserva 1997 koster nemlig kroner 194 (mot 219 i Sverige) og Camartina 1996 kroner 254 (mot 327 i Sverige og ikke mindre enn 60 dollar i USA). Disse vinene er tilgjengelig først fra mars måned. Batàr kommer i ny årgang senere i år.

Vil du lese mer om druetypene finner du det her

Apéritifs Polliste inneholder en hel seksjon med vin fra Toscana . Der finner du også kart over Italias vinområder

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen