Noma slik vi er vant til restauranten, er nå ute av Worlds50 best, mens vi venter på at nye Noma skal åpne
Noma slik vi er vant til restauranten, er nå ute av Worlds50 best, mens vi venter på at nye Noma skal åpne

Svekket interesse for det nordiske kjøkken?

Worlds50best har offentliggjort listen over restaurantene på 51. til 100. plass. 5. april får vi fasiten.

Noma brakte det nordiske kjøkken til verdenstoppen ved å lede kåringen Worlds50best gjennom fire år (2010, 2011, 2012 og 2014). I år vil ikke Noma være på listen siden restauranten stengte sine dører tidligere i vinter for å flytte til ny adresse. Dermed er det bare Geranium og Relæ igjen av de nordiske topprestaurantene på topp 50-listen, siden også Fäviken har falt ut (fra 41. til 57. plass). Selvsagt med mindre det dukker opp en nordisk sensasjon som klatrer rett inn i toppen. Men dette må vi vente til den 5. april med å få vite.

Konklusjonen i fjor var at det nordiske kjøkken ikke var styrket, og det kan synes som om det nå sågar er en svekket interesse. Maaemo har falt fra 61. til 79. plass. Til DN uttaler Esben Holmboe Bang at han er fullstendig likeglad med hvilken plass de ligger på så lenge de er blant verdens 100. beste.

Nye stemmer i sør, øst og vest

Det er en gruppe på i overkant av 1000 mateksperter, kokker, journalister og «foodies» som bestemmer hvilke restauranter som skal være med på listen. Det kan tyde på at «the crowd» vender blikket bort fra våre breddegrader og i mer sørligere retning både mot øst og vest.

Mikla i Istanbul dukker sensasjonelt opp på 51. plass. Moskva har Selfie og Twins på henholdsvis 88. og  92. plass (i tillegg til White Rabbit på 18. plass fra i fjor). India er inne på lista med Indian Accent i New Dehli som havnet rett foran Maaemo på en 78. plass.  

I vest er Sør- og Mellom-Amerika fortsatt hot as hell. San Francisco og omegn er, med også Benu inne på en 67. plass.

Spania er tilbake med nye stemmer som Disfrutar i Barcelona og Nerua i Bilbao på henholdsvis 55. og 56. plass.     

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen