Svenske alkoavgifter for fall

Svenske myndigheter vil på nytt kutte i alkoholavgiften. Målet er å redde Systembolaget. Den svenske regjeringens utreder for alkoholpolitikk, Kent Härstedt, sier til Sveriges Television at alkoholskatten må senkes for å demme opp for grensehandelen.
Redaksjonen
08 Juni 2004 - 01:00

I august skal den svenske alkoholutredningen legges frem, og Härstedt røper at det innstilles på kutt i avgiftene.
- Hvis vi ikke gjør noe med avgiftene nå kan det føre til at Systembolaget blir avviklet, sier Härstedt.

Paller med øl
6. juni ble det innført nye tollregler for innførsel av alkohol til Sverige. Nå kan reisende ta med seg pallevis med øl, vin og sprit inn i landet, uten ekstra fortolling. Det er ventet at salget til Systembolaget kommer til å synke drastisk de neste månedene.

En spørreundersøkelse viser at over 6 av 10 svensker ønsker en avgiftslettelse på alkohol. Et flertall av befolkningen ønsker også å beholde de nye tollkvotene.

Den svenske alkoholpolitikken med høy pris og lav tilgjengelighet har mange kritikere. I dag selges bare fire av ti spritflasker på Systembolaget.

Forskjellene øker
Alkoholforsker Håkan Leifman mener at hvis ikke avgiftene senkes kan salget gjennom Systembolaget falle til 25 prosent.
- Da vil mange spørre seg, hva skal vi egentlig med Systembolaget, sier Leifman til Rapport på SVT.

Ølavgiften i Norge er allerede tre ganger høyere enn i Sverige, og bryggerinæringen frykter for norske arbeidsplasser når svenskene igjen kutter avgifter.
- I fjor handlet nordmenn 12 millioner liter øl i Sverige. Det tilsvarer produksjonen ved et middels stort norsk bryggeri. Når prisene senkes blir det enda mer attraktivt for nordmenn å handle i Sverige, sier informasjonssjef Aina Lunde i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her