Svenske alkoavgifter for fall

Svenske myndigheter vil på nytt kutte i alkoholavgiften. Målet er å redde Systembolaget. Den svenske regjeringens utreder for alkoholpolitikk, Kent Härstedt, sier til Sveriges Television at alkoholskatten må senkes for å demme opp for grensehandelen.

I august skal den svenske alkoholutredningen legges frem, og Härstedt røper at det innstilles på kutt i avgiftene.
- Hvis vi ikke gjør noe med avgiftene nå kan det føre til at Systembolaget blir avviklet, sier Härstedt.

Paller med øl
6. juni ble det innført nye tollregler for innførsel av alkohol til Sverige. Nå kan reisende ta med seg pallevis med øl, vin og sprit inn i landet, uten ekstra fortolling. Det er ventet at salget til Systembolaget kommer til å synke drastisk de neste månedene.

En spørreundersøkelse viser at over 6 av 10 svensker ønsker en avgiftslettelse på alkohol. Et flertall av befolkningen ønsker også å beholde de nye tollkvotene.

Den svenske alkoholpolitikken med høy pris og lav tilgjengelighet har mange kritikere. I dag selges bare fire av ti spritflasker på Systembolaget.

Forskjellene øker
Alkoholforsker Håkan Leifman mener at hvis ikke avgiftene senkes kan salget gjennom Systembolaget falle til 25 prosent.
- Da vil mange spørre seg, hva skal vi egentlig med Systembolaget, sier Leifman til Rapport på SVT.

Ølavgiften i Norge er allerede tre ganger høyere enn i Sverige, og bryggerinæringen frykter for norske arbeidsplasser når svenskene igjen kutter avgifter.
- I fjor handlet nordmenn 12 millioner liter øl i Sverige. Det tilsvarer produksjonen ved et middels stort norsk bryggeri. Når prisene senkes blir det enda mer attraktivt for nordmenn å handle i Sverige, sier informasjonssjef Aina Lunde i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

Kilde: Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen