Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Svikter kokkeyrket

Det går knapt en dag uten kokker på tv, men eksponeringen har ikke gitt flere søkere til kokkeutdannelsen -heller tvert om. Foreldrene har mye av skylda.
23 August 2011 - 14:25

- I dag vil alle bli børsmeglere eller jobbe innen kommunikasjon og media. De unge har ingen annen relasjon til kokke- og servitøryrket enn det de har lest eller sett på tv. I tillegg har foreldrene ofte en negativ holdning til yrket. For mor og far er kokk et lavsstatusyrke med mye helgearbeid og sene kvelder. Før har vi reist rundt på tiendeklassetreffene og servert kaker dyppet i sjokolade og vist hvor flinke vi var til det, men det er jo ikke det foreldrene bryr seg om. De vil vite om 17-åringen blir tatt vare når de flytter til Oslo, Bergen eller Trondheim for å gå i læra, sier Pelle Aak, hovedlærer ved kokkelinja på Rauma videregående skole.

Det er aldri enkelt å snu en dårlig trend og her er det altså ikke bare ungdommen som skal lokkes til bransjen, foreldregenerasjonen må også overbevises.

- Foran dette skoleåret har vi fått til en samarbeidsavtale med blant andre Erling Sundal og Tom Victor Gausdal på Strand restaurant, Vinay Tangen som er kjøkkensjef på Feinschmecker samt Fursetgruppen som blant annet har Lofoten fiskerestaurant, Ekebergrestauranten og restaurantene i operaen. Alle samarbeidspartnerne vil besøke skolen i minimum to dager hvert skoleår og gå inn i undervisningen med sin kompetanse. Hvert besøk avsluttes med åpen lunsj eller middag i skolens restaurant for næringslivet og privatpersoner, sier Aak.

For foreldrene er det kanskje viktigere at de også samarbeider med hoteller, restauranter og institusjoner i Møre og Romsdal fylke, for ikke å glemme NHO. Aak og kollegene hans er opptatt av å vise hvor mange muligheter det faktisk ligger i yrket. Det er ikke bare à la carte-restaurantene som trenger kokker.

- Mange bedrifter har fantastiske kantiner og det er spennende jobber innen supply. Det finnes også muligheter på turistbåter og ikke minst off shore, sier Aak , som selv har bred erfaring som kokk, blant annet fra Lofoten fiskerestaurant, Le Café du Jardin i London og stjernerestauranten La Marée i  Paris.

Men aller viktigst er det kanskje å formidle at bransjen har blitt renere de senere årene og at det i dag er veldig mange som kan tilby både lærlinger og kokker ordnete forhold. Tiden da man kunne kreve at alle skulle føle kokkeyrket som et kall og være villig til å jobbe døgnet rundt for knapper og glansbilder hører definitivt fortiden til.

- Det er jo en fin jobb og i dag er det mange som gjør mye for å skape et godt miljø på arbeidsplassen. Jeg besøkte Tom Victor og Erling på Strand, og de er veldig opptatt av folk skal trives. Det samme gjelder restaurantene i Fursetgruppen. Det skal være artig å være på jobb og for å få et godt miljø kreves det forutsigbare arbeidstider og fornuftig lønn. Det er nok noen gamle spøkelser der ute fortsatt, men det er mange som drar i riktig retning.

Det er sikkert mange grunner til at få søker seg til restaurantbransjen. Kanskje er man rett og slett for ung. Hvor mange 16-åringer kan lukke øynene og drømme seg tilbake til et fantastisk restaurantmåltid? De fleste av dem lever på en diett av Grandiosa og tacos og har ikke en gang lov til å drikke vin. Hvordan skal disse ungdommene vite at det faktisk er kokk eller servitør de vil bli?

- Vi hadde et oppsving for noen år siden da det var noe høyere arbeidsløshet enn vi har nå og vi hadde en del elever til omskolering. De elevene var eldre og vi merket klart at de var mye mer motivert. Dessverre fører alle skolereformene som gir de yngste lovfestet rett til utdanning til at de litt eldre ender bakerst i køen, sier Aak og legger til at det jo er én fordel med færre søkere: klassene skal fylles opp og det gir plass til eldre og mer motiverte søkere. I høst begynner en elev født i 1964 - hun er supermotivert for å bli kokk.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her