Godbiter i pollisten
Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Her får du nemlig mye mer for pengene. Og en vin med ekstra godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2016 - 00:18

Rottiers Moulin-à-Vent Dernier Souffle 2014 er virkelig lekkerbisken med stor saftighet og konsentrasjon, veldig kjøttfull bærkarakter og fint jordsmonnspreg. En vin som gjør en veldig god jobb på matbordet i dag, gjerne etter en runde i karaffel, og som tåler minst åtte år i kjelleren.

Årsaken til at denne vinen gir så mye, er at den er fra Beaujolais. Den sørlige delen av Burgund som ikke nyter godt av den samme statusen som områdene i nord. Lever du i troen om at vin fra Beaujolais skal drikkes mens den er yngre enn yngst, ja, da må du tro om igjen, for dette området har så uendelig mye mer å by på. Ikke minst fra de beste cru-ene – hvor Moulin- à -Vent er en av de aller beste når det kommer til kraft og lagringsevne.

Dette er de 10 cru-ene i Beaujolais

Og denne ukes godbit er intet unntak. Jo lengre den får ligge i kjelleren, jo nærmere kommer den en god pinot noir i karakter. I Beaujolais finnes et eget verb for dette, nemlig «pinoter», som betyr å anta pinot noir-aktige toner, og det er særlig vinene fra Moulin-à-Vent som har denne egenskapen.

Richard Rottiers tar også i et tak i vinmarken.

Og det selv om både druesorten – her er den gamay – og jordsmonnet – granitt og ikke kalk- og leire – er annerledes. Granittjordsmonnet er ellers av en spesiell type, det er svakt rosa og ekstra porøst og inneholder mangan. Det gjør at røttene med letthet kan trenge nedover for å hente næring samtidig som mangan skal være ansvarlig for Moulin- à-Vent-vinenes lett blomsteraktige karakter. Den må du nok vente litt på for akkurat denne vinen.

Vinmarkene som hører inn under den spesielle Moulin-à-Vent-appellasjonen, er ellers øst-sørøstvendte, noe som betyr at druene får nok men ikke for mye sol, siden den varme ettermiddagssola ikke får like godt tak her. Dermed beholder druene en god syrestruktur, som også er en fordel for en vin som skal ligge en stund.

Druene til Rottiers utgave kommer fra gamle vinstokker, noe som bidrar til den gode konsentrasjonen.

Den berømte vindmøllen - selve symbolet på appellasjonen - ses i bakgrunnen.

 

Bak denne vinen står en veldig ung vinmaker, Richard Rottiers, som startet opp i 2007 og som så mange andre av samme generasjon har valgt en økologisk tilnærming for sine nå 5 hektar med vinmarker.

Her kan du lese mer hva den unge generasjonen av vinmakere gjør for Beaujolais

Også vinen er ung, og det er bare et lite år siden vin kunne nyte beaujolais nouveau-er fra samme årgang.

Les mer om hvordan 2014-årgangen forløp

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her