Tenker bare lønnsomhet

Vinmonopolet er mer opptatt av lønnsomhet og effektivitet enn av mangfold, kvalitet og lik markedstilgang.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 16:24

De siste årene er Vinmonopolets sortimentspolicy preget av rasjonalisering og økonomisk styring.

- Etter at Rema-tankegangen tok over er lønnsomhetskravene blitt så strenge, og mye av gleden og gløden blant de ansatte blitt borte. At omløpshastigheten er stor, er nå det viktigste. Jeg føler at det nesten ikke er noen vits å gå på smakinger for å finne nye produkter. Det er vanskelig å få dem inn i lokallista. Det er et ønske fra sentralt hold å selge det som allerede finnes i butikkene, sier en oppgitt ekspeditør på Bekkestua-polet Thor M. Aamodt og legger til:

- Det er viktigere å jobbe for å bli årets mest lønnsomme butikk, enn å ha et spennende og unikt vareutvalg. Jeg synes at det å jobbe med vin skal være gøy.

Les også: Varslerne blir ikke hørt

Erlend Leinum, direktør for innkjøp og vareforsyning forsvarer valg av strategi slik: - Vi skal sikre et bredt og variert sortiment i forhold til kundeetterspørsel, men må også sørge for en fornuftig økonomisk drift og et lønnsomt sortiment. Dette krever blant annet at vi har kontroll på sortimentet, men samtidig har en mulighet for å tilby produkter som etterspørres mye lokalt i butikkens lokale liste.

Mye av kritikken mot Vinmonopolet er imidlertid at nettopp mulighetene for denne lokale listen har gjennomgått betydelig innstramming. Og at sortimentet søkes styrt maksimalt fra sentralt hold.

- Det kommer for mye sært av nyheter i basis, varer som er umulig å selge. Jeg ønsker at dette begrenses, og at vi heller kan bygge opp lokalt. Lokallistene er nemlig viktige for å trekke kunder. Men foreløpig er det ingen oppmuntring fra sentralt hold, heller tvert om, sier Aamodt og legger til:

- Men vi må også få opp kunnskapen blant de ansatte. Folk er lite inspirerte siden det er så stor arbeidsbelastning på hver enkelt og lite rom til å bli kjent med nye produkter. Før var det mer tid til vinprat og smakinger i arbeidstida. Det er begrenset hvor mange som er villige til å bruke av fritida til å gå vinsmakinger.

Les også: Polet er i fare

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her