Test av anisbrennevin

Etter å ha blindsmakt i alt 13 ulike anisbrennevin av typene ouzo, pastis, sambuca og absint, satt panelet igjen ikke bare med en frisk munnfølelse men også med et positivt inntrykk. Forbruket av denne typen brennevin er svært begrenset i Norge, til tross
Redaksjonen
14 Mai 2003 - 14:00

De fleste forbinder ouzo og pastis med sommer og sol. Sambuca og absint er mer kultpregete produkter som er av og på hva popularitet angår. Men det er ingen tvil om at testens vinnere Sambuca Vaccari og Absente 55 er velkomponert brennevin, om enn ganske så forskjellige.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Andy Juhlin, frilanser og Jesper Lind, driftssjef, Restaurantutvikling.

Remi Madsen - Andy Juhlin  
Foto: Johnny Syversen

Testen, som ble gjennomført 14. januar 2003, omfatter et bredt utvalg av anisbrennevin som er tilgjengelige i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt etter type, først uten vann og deretter med vann i forholdet 1:1. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Det ble brukt blå glass for at ikke fargen skulle påvirke vurderingen. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2003. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

+
Sambuca Vaccari
Cointreau
Italia
3531 Vectura - kr 186,40 (50cl)
Basisutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Veldig behagelig duft av anis, blomster, bær og urter.
Smak: Veldig rundt anslag, ganske tykk konsistens, men likevel godt balansert med fin sødme og anis og lakris i finishen.
Bruksområde: Blir enda bedre med vann.
Vurdering: Veldig lett å like. Meget godt kjøp.
Laget av: Sprit, sukker, naturlig aroma
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret før tapping og salg.
Bestill her:

+
Absente 55
Dist. et Domaines de Provence
Frankrike
41150 Bakken Vin & Gourmet - kr 404,40 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Lett anis- og lakrisduft med sitrus, blomster og andre krydder.
Smak: Krydret anslag, flott munnfølelse, svært godt balansert alkoholstyrken til tross, sitter veldig lenge.
Bruksområde: Må ha vann eller to-tre isbiter.
Vurdering: Veldig god. Verd prisen.
Laget av: Laget på bl.a. Arthemisia absinthium (malurt)
Alkoholinnhold: 55,0% vol.
Bestill her:

Tsantali Ouzo
Tsantalis
Hellas
6891 Cuveco - kr 225,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Intens parfymert duft med søt lakris, anis, vanilje og andre søtlige aromaer.
Smak: Bløtt anslag, middels fylde, sitter ganske lenge med en frisk fin finish.
Bruksområde: Ikke for mye vann, kanskje bare en isbit eller to.
Vurdering: Forfriskende til varme dager. Godt kjøp.
Laget av: Sprit + anis + stjerneanis + angelica + koreander + diverse kryddere + sukker
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tankoppbevart 1 md før tapping
Bestill her:

Sambuca dei Cesari
Luxardo
Italia
291 Vectura - kr 246,60 (70cl)
Basisutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Elegant og ren duft med balansert innslag av anis, krydder og lakris.
Smak: Bløtt og veldig rundt anslag, god fylde, en del sødme, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Drikkes straight.
Vurdering: Balansert og god. Godt kjøp.
Laget av: Grønn anis og hyllebær.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

Vaccari Nero Sambuca
Cointreau
Frankrike
33580 Vectura - kr 248,80 (70cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Behagelig ren og krydret duft med anis, lakris og sjokolade.
Smak: Balansert sødme i anslaget, noe anis i midten, sitter en stund.
Bruksområde: Med vann eller on the rocks.
Vurdering: For nybegynnere. NB Meget sær farge (mørk blågrønn). Godt kjøp.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

Bohem Absinth
Likerka/Bairnsfather
Tsjekkia
33319 Vectura - kr 284,70 (50cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: God parfymert duft med urter, bær, anis, blomster, kvae/skog og appelsinskall samt aceton.
Smak: Følger duften, mye smak, sitter veldig lenge med en del bitterstoffer i ettersmaken.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ikke for nybegynnere pågrunn av bitterstoffene. Godt kjøp.
Laget av: Brennevin og malurt-olje.
Alkoholinnhold: 55,0% vol.
Bestill her:

Samblack
Gagliano Marcati
Italia
45031 Cuveco - kr 299,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Bærpreget duft med noe sødme, urter, blomster, appelsinskall.
Smak: Søtlig kremaktig anslag med sjokolade, frukt og bær, meget bløt og imøtekommende med delikate anisaromaer i ettersmaken.
Bruksområde: On the rocks.
Vurdering: Innsmigrende. Godt kjøp.
Bestill her:

Henri Bardouin Pastis
Dist. et Domaines de Provence
Frankrike
41149 Bakken Vin & Gourmet - kr 352,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Elegant duft av anis, lakris, vanilje, pepper, urter og appelsinskall.
Smak: Bløtt anslag, smaksrik, kraftig urte- og krydderpreg i ettersmaken som er lang.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ganske kompleks stil. Verd prisen.
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Bestill her:

÷
Pernod, Anis Spirit
Pernod-Ricard
Frankrike
274 VSD - kr 265,00 (70cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Intens duft av lakris og anis, krydder samt lime og sitron.
Smak: Anslaget følger opp duften, kraftig maskulin stil, men litt vel skarp.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Litt vel røff. Definitivt ikke for nybegynnere. Verd prisen.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷
Ricard
Ricard
Frankrike
30025 VSD - kr 284,00 (70cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Litt støvete medisinskappreg i duften som ellers byr på søt anis, lakris og andre krydder samt alkoholstikk.
Smak: Kraftig anslag, alkoholen dominerer litt vel mye i smaken også, en del sødme mot slutten.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Noe rustikk stil. Verd prisen.
Laget av: Nøytral sprit, aromatiske plantekonsentrater, stjerneanis, fennikel, lakris, sukker, karamell
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Bestill her:

÷
Sambuca Isolabella
Illva Saronno
Italia
33520 Vectura - kr 286,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Norex International
Farge og duft: OK duft med noe sødme i form av anis og pepper men også et snev av søtlig mint (tannkrem).
Smak: Godt rundt anslag, mye anissødme, sitter lenge med et snev av bitterstoffer i finishen.
Bruksområde: Med et par isbiter.
Vurdering: For nybegynnere. Verd prisen.
Laget av: Stjerne anis, grønn anis, bulgarsk rose, salvie, koriander og hyllebær.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Ouzo Sans Rival
Greek Distilleries
Hellas
268 Vectura - kr 279,00 (70cl)
Basisutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Stor sødme i duften som byr på anis, gule bær, urter, mandel og blomster.
Smak: Kraftig alkoholpreget anslag, en del anis i midten, oljete munnefølelse, ikke helt balansert.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Trekk for manglende balanse.
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Bestill her:

Père Kermann's Absinthe
Slaur Chauvet
Frankrike
33494 Vectura - kr 379,50 (70cl)
Bestillingsutvalg
Vectura
Farge og duft: Parfymert duft med bær, lys sjokolade, vanilje, blomster og anis.
Smak: Som duften, en del alkohol, sitter lenge med en syntetisk tannkremaktig finish.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ikke helt vellykket.
Laget av: Ekstrakt av urter, artemistia vulgaris, malurt.
Alkoholinnhold: 60,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her