Test av hvite viner fra Gascogne

At hvitviner fra Gascogne stort sett må behandles som ferskevare er denne testen et godt bevis på. De aller fleste vinene ble smakt som 99-versjoner mens det burde vært 2000-årgangen som var i salg nå.
Redaksjonen
15 Juni 2001 - 12:28

Årsaken er dels at hvitvinssalget har vært svakt det siste året og at årgangsskiftene er forsinket. Men også at det der hvor årgangsskiftet allerede er gjennomført, ligger rester på grossistenes lager som heller hadde fortjent å bli makulert i stedet for å sendes ut på markedet. 1999 var dessuten et vanskelig år for hvitviner i dette området med langt magrere viner enn de fra 2000 som det er all grunn til å se frem til.

Uansett er det viktig å sjekke årgang på flasken eller lottnummer på boksen, for det er sjelden at vi er vitne til så mange produktfeil som i denne testen. Men, for all del, den byr da på opptil flere godbiter som den usedvanlig vellykkete Colombelle 2000 fra Plaimont og den søte Gros Manseng Late Harvest 1999 fra Ch. Tariquet. LPA 1999 som kommer i salg etter sommeren er en sterk kandidat til vinkartets rimelige hjørne.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 22. mars 2001, omfatter de aller fleste hvitviner fra Gascogne som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser Vinmonopolets veilledende, pr 1. mai 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

+
Colombelle 2000
Plaimont
Ca kr 75,00
Ikke tilgjengelig i Norge
Engelstad
Farge og duft: Lys klar strågul. Frisk innbydende duft av litchi, lime, fersken, aprikos.
Smak: Lett fruktig anslag, forfriskende syrer
Mat: Lette desserter, krydrete (chili) forretter. Aperitiff.
Vurdering: Veldig innsmigrende vin. Meget godt kjøp.

+
Gros Manseng Late Harvest 1999
Ch. du Tariquet
31330 VSD - kr 119,90
Bestillingsutvalg
Best Buys
Farge og duft: Dyp gul. Flott sødmerik duft med honning og tropisk frukt, så vel frisk som tørket.
Smak: Saftig sødmefylt anslag, fin harmoni, deilige syrer, lett fin sødme hele veien.
Mat: Svært anvendelig dessertvin.
Vurdering: Meget behagelig. Meget godt kjøp.

LPA Côtes de Saint-Mont 1999
Plaimont
Ca kr 88,00
I salg høsten 2001
Engelstad
Farge og duft: Strågul. Strågul. Elegant, frisk og fruktig nese med epler, sitrus og tropisk.
Smak: Fruktig og leskende med flott harmoni og lengde.
Mat: Drikkevin. Salat, lettere retter med fisk og skalldyr.
Vurdering: Svært vellaget. Meget godt kjøp.

-
Cellier du Parc VdP desCôtes de Gascogne
Les Caves de Landiras
7923 Vectura - kr 269,00 (300 cl B-i-b)
Basisutvalg
Ekjord
Farge og duft: Klar lys gul. Fin fruktig ren duft med en touch av eleganse.
Smak: Saftig bløtt anslag, ren smak med gode syrer.
Mat: Drikkevin. Enkle retter med fisk eller skalldyr, salater, rekesmørbrød.
Vurdering: Harmonisk og frisk vin. Meget godt kjøp.

-
Côtes de Saint-Mont Boiseraie 1999
Plaimont
11426 EQ - kr 79,90
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Strågul. Frisk, fruktig og mineralsk duft.
Smak: Fint friskt anslag, god harmoni hele veien, bra lengde.
Mat: Enklere retter med fisk eller skalldyr.
Vurdering: Ganske vellaget. Meget godt kjøp.

+
Réserve Bel Air VdP du Gers 1999
Dulong
13819 Vectura - kr 68,70
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Strågul. Frisk og ganske behagelig fruktig duft.
Smak: Som duften, bra leskende friskhet, men svært enkel.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Enkel men grei. Godt kjøp.

+
La Mer VdP des Côtes de Gascogne 1999
Dulong
6682 Vectura - kr 71,90 (½-flaske: kr 43,20 / 300cl B-i-b: kr 272,50)
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys gul. Fruktig duft av grønne epler, tropiske frukter og stikkelsbær.
Smak: Fruktig og leskende, bra syrer, sitter en stund.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Best å nytes alene uten mat. Godt kjøp.

+
Boiseraie Côtes de Saint-Mont 1999
Plaimont
11426 EQ - kr 289,00 (300 cl B-i-b)
Basisutvalg
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Mineralsk duft med innslag av epler og sitrus.
Smak: Frisk med markante men balanserte syrer, middels frukt, bra lengde.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Helt grei vin. Godt kjøp.

+
Dmaine du Maubet VdP des Côtes de Gascogne 1999
Vignobles Fontan
45023 VSD - kr 79,50
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Klar gul. Epler, sitrus, tropisk frukt og mineraler.
Smak: Friskt fruktig anslag, grønn frukt i midten, en del syrer utover.
Mat: Fisk med lett kremet saus eller smørsaus.
Vurdering: Bør drikkes til mat. Godt kjøp.

Yvon Mau Colombard Chardonnay 1999
Yvon Mau
33170 VSD - kr 74,90
Bestillingsutvalg
Prizelius
Farge og duft: Veldig lys gul. Lett og fin duft av gule epler og tropisk frukt.
Smak: Saftig og rund mangler noe friskhet, blir derfor litt fort borte.
Mat: Aperitiff for de med syreangst. Verd prisen.

Caprice de Colombelle 2000
Plaimont
Ca kr 80,00
Ikke tilgjengelig i Norge
Engelstad
Farge og duft: Klalr lysgul. Fruktig duft med innslag av epler, lime og tropisk frukt.
Smak: Lett fruktig anslag, friske syrer, men mister litt grepet fra midten.
Mat: Aperitiff. Verd prisen.

-
Domaine de Pépouy 1999
Adet Seward
45059 VSD - kr 59,90
Bestillingsutvalg
Prizelius
Farge og duft: Strågul. Fruktig nese med honning, moden gul frukt.
Smak: Syrlig anslag, enkel hele veien med litt for dominerende sitrussyrer.

-
a Boîte VdP des Côtes de Gascogne
Les Chais Beaucairois
13600 Vectura - kr 275,40 (300 cl B-i-b)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Strågul. Veldig lett fruktig duft med noe sødme, mineraler og tropisk frukt.
Smak: Friskt anslag, som duften, men mister grepet mot slutten og blir litt slapp. Tåler dessuten ikke å stå lenge i glasset.

For gammel:
Domaine du Tariquet VdP des Côtes de Gascogne 1999
30583 - kr 81,90
Basisutvalg

Domaine de Sancet VdP des Côtes de Gascogne 1999 Alain Faget
33038 - kr 83,50
Bestillingsutvalg

Tariquet 300 cl BIB
31908 - kr 289,90
Basisutvalg

Kork:
Domaine du Bergerayre 1999
34892 - kr 94,40
Basisutvalg

Plaimont VdP des Côtes de Gascogne 1999
12009 - kr 73,50
Basisutvalg
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her