Test av Tokaji

Utvalget av tokaji er svært begrenset i Norge, derfor omfatter testen kun fem produkter. Hvorav to fra den nå legendariske årgangen 1993. Toppskåreren er i tillegg en Eszencia fra dette året, altså den ultimate tokajier, signert Royal Tokaji Company.
Redaksjonen
20 April 2001 - 17:23

Toeren kommer også fra samme sted og er en 6 Puttonyos ved navn Betsek. I realiteten har vi å gjøre med en 7 Puttonyos, da søthetsgraden på denne vinen i kronåret 1993 er ekstremt høy. Dermed smaker den også som en Eszencia. Begge to tilhører kategorien meditasjonsviner som fortjener din fulle oppmerksomhet. Skal du ha en tokaji til dessert, må det bli Tokaji Aszú 5 Puttonyos fra Disznókő selv om den i 1995-versjonen er ganske lett i stilen.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 15. februar 2001, omfatter nær samtlige tokajiere som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover type før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser pr 1. januar 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

 
Tokaji Aszú Eszencia 1993
Royal Tokaji Company
31404 - kr 1013,70 (50 cl)
Engelstad
Farge og duft: Mørk brun. Meget rik og sødmefylt duft av tropisk tørket frukt, honning og lagret fatpreg.
Smak: Følger duften godt opp med en nydelig friskhet som balanserer den enorme sødmen godt. Sitter uendelig lenge og vel.
Mat: Må nytes alene, altfor rik til å følge en dessert, er en dessert i seg selv.
Vurdering: Bare rett og slett enormt. Men for dyr.

Tokaji Aszú 6 Puttonyos Betsek 1993
Royal Tokaji Company
40063 - kr 400,20 (50 cl)
Engelstad
Farge og duft: Fin mørk oransje. Intens duft av honning, aprikos og søt fersken med et lagret preg.
Smak: Flott friskhet i anslaget, tilsvarende balanse, meget lang og harmonisk honningaktig ettersmak.
Mat: Best alene.
Vurdering: Veldig vellaget, men er den verdt pengene?

+
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995
Tokaji Disznókő
11684 - kr 198,00 (50 cl)
Vinarius
Farge og duft: Gullgul. Frisk duft av tropisk frukt som aprikos, muscat, sitrus og honning.
Smak: Frisk søtlig anslag, god friskhet, ganske elegant men på den lette siden.
Mat: Fruktdesserter.
Vurdering: Lett og frisk. Verd prisen.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1994
Tokaji Hétzölö
3523 - kr 231,10 (50 cl)
Ekjord
Farge og duft: Lys oransje. Fin lagret duft av tropisk frukt, fat og sitrusskall.
Smak: Lett og frisk i anslaget, noe sødme, men ikke helt gjennomført smakskurve.
Vurdering: Litt for lett og enkel. For dyr.

-
Tokaji Aszú 5 Puttonyos Blue Label 1996
Royal Tokaji Company
31403 - kr 199,90 (50 cl)
Engelstad
Farge og duft: Ganske dyp oransje. Enkel og litt kunstig duft av appelsin, pærer og karamellisert tropisk frukt.
Smak: Syrlig anslag, litt anonym og vannaktig i slutten.
Vurdering: Skuffende.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her