Test av viner fra New Zealand - andre hvite druer

Redaksjonen
01 April 2011 - 12:12

Men foreløpig er tilbudet i Norge begrenset til pinot noir på den røde siden. Dermed er også prisene ganske høye. Og derfor er det også langt mellom de virkelig gode kjøpene. På den hvite siden er konklusjonen jo yngre, jo bedre.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Magnus Lundgren, Olympen.

 Torstein Østenstad    Magnus Lundgren
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 19. og 20. januar 2011 omfatter 60 viner fra New Zealand. Smakingen ble foretatt blindt etter druesort, område og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Andre hvite druer

+ (87p)
Felton Road Bannockburn Chardonnay 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90641 VSD - kr 325,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Gul. Noe fat i duften, mineraler, grønne epler, ganske elegant.
Smak: Fruktig anslag, god syre, bra fylde, god fruktkonsentrasjon, litt fat mot slutten. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En vellaget chardonnay for de neste tre årene. Vel verd prisen. 87 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,5 % vol.
Bestill her:

(86p)
Felton Road Block 2 Chardonnay 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90643 VSD - kr 375,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Gul. En del fat i duften, modne gule og grønne epler.
Smak: Fyldig anslag, god fylde og ganske rik frukt, fin syre, fint mineralpreg, masse grønne epler mot slutten, sitter godt, men alkoholen er litt merkbar. (2009)
Bruksområde: Grillet sjømat.
Vurdering: En eiket, men likevel ikke for hardt eiket, chardonnay. Vil utvikle seg videre i tre år til. Verd prisen? 86 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Bestill her:

(84p)
Little Beauty Pinot Gris 2009
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 139,50 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Gul. Parfymert duft med blomster og tropisk frukt.
Smak: Fyldig anslag, ren god frukt, rund stil, bløt men ok syre, litt fet stil, men god, sitter godt og ganske lenge, litt bitterpreg i finishen. (2009)
Bruksområde: Salat med litt skarp ost.
Vurdering: En fruktig og god vin for det neste året. Godt kjøp. 84 p (2009)

÷ (83p)
Black Cottage Pinot Gris 2010
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 124,00 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Lys varmgul. Søte gule og røde epler, rabarbra og flint.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, mye sødme, bløt syre, men ok friskhet, sitter godt. (2010)
Bruksområde: Lett krydret mat.
Vurdering: En ren og fruktig vin for det neste året. Vel verd prisen. 83 p (2010)

+ (79p)
Spy Valley Gewürztraminer 2009
Spy Valley Wines
New Zealand - Marlborough
91395 Cuveco - kr 135,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum
Farge og duft: Gul. Moden duft med en del florale toner.
Smak: Bløtt anslag, bløt syre, bløt rund frukt, lett sødme, ok lengde. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En ok vin for de med syreangst. Verd prisen? 79 p (2009)
Laget av: 100% Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Sakte pressing. Hvert enkelt parti fermenteres med en andel i gamle eikebeholdere.
Bestill her:

+ (78p)
Little Beauty Gewürztrauminer 2009
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 152,00 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Gul. Veldig søtlig duft med melon, røde epler, litchi og blomster.
Smak: Følger duften, mye frukt, en del sødme, syren er ikke helt integrert, sukkertøy i finishen. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt enkel men ren gewürz for det neste året. For dyr. 78 p (2009)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her