Test av beaujolais, beaujolais village og cru

Redaksjonen
01 Februar 2007 - 10:13

Vår tidligere test av beaujolais nouveau 2006 viste nemlig at årgangen kan vise seg å bli det vi kaller klassisk.

Inntrykket av 2005 er imidlertid noe mer variert. Tilbudet av cru-viner er begrenset men Georges Duboeuf Fleurie 2005 og Trénels Chiroubles 2005 er begge vellykkete matviner til konkurransedyktige priser.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental Torstein Østenstad, Ylajali og Lisa Bjørnkvist, restaurantsjef, Consenzo/Amici.

Remi Madsen  Torstein Østenstad  Lisa BjørnkvistFoto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 15. november 2006, omfatter 15 beaujolais, beaujolais village og cru. Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk overhodet ingen andre opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Beaujolais, beaujolais village og cru

+ (87p)
Duboeuf Fleurie 2005
Georges Duboeuf
Frankrike - Beaujolais
5759 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Purpur. Elegant mineralsk duft men noe flint samt bringebær, rips og kirsebær, blomster og krydder.
Smak: Saftig anslag, middels fylde, følger duften veldig godt, gode syrer og tanniner, tørr fin finish.
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En god matvin på den slanke siden. Drikker godt i tre år til. Godt kjøp. 87 p
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 6 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (87p)
Trénel Chiroubles 2004
Trenel Fils
Frankrike - Burgund
33242 VSD - kr 159,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Purpur. Elegant mineralsk duft men noe flint samt bringebær, rips og kirsebær, blomster og krydder.
Smak: Saftig anslag, middels fylde, følger duften veldig godt, gode syrer og tanniner, tørr fin finish. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En god matvin på den slanke siden. Drikker godt i tre år til. Godt kjøp. 87 p (2004)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Trénel Juliénas 2004
Trénel Fils
Frankrike - Burgund
33226 VSD - kr 159,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Ung klar rød. Delikat parfymert kirsebærduft med snev av høstløv.
Smak: Deilig leskende anslag, følger duften, sitter godt. (2004)
Bruksområde: Fisk, lyst kjøtt.
Vurdering: Vinner på den store saftigheten. Best innen et par år. Godt kjøp. 86 p (2004)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Duboeuf Beaujolais Village 2005
Georges Duboeuf
Frankrike - Burgund
34906 Vectura - kr 94,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Ung blårød. God duft av røde og mørke bær samt noe blomster.
Smak: Saftig ungdommelig bæranslag, innsmigrende stil med bløte tanniner, saftig finish. (2005)
Bruksområde: Torsk.
Vurdering: Perfekt til torsk og annen hvit fisk. Best nå. Meget godt kjøp. 85 p (2005)
Laget av: 100% gamay.
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Duboeuf Moulin-à-Vent 2005
Georges Duboeuf
Frankrike - Moulin à Vent
10158 Vectura - kr 123,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Robert Prizelius
Farge og duft: Purpur. Ung og ganske fyldig duft av mørke og røde skogsbær samt skogsblomster og krydder.
Smak: Bløtt anslag, fyldig men litt lukket og tørker en del utover mot slutten. (2005)
Bruksområde: Ovnsstekte kjøttretter.
Vurdering: Litt ung og lukket i øyeblikket. Vil trolig tjene på et år til. Trenger mat. Godt kjøp. 85 p (2005)
Laget av: 100% Gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷ (83p)
Trénel Cuvée Rochebonne 2005
Trénel Fils
Frankrike - Beaujolais
33241 VSD - kr 114,00 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vinarius
Farge og duft: Purpurrød. Bærduft med noe jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, lett fylde, bløte tanniner. (2005)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: Litt enkel men lettdrikkelig. Nå. Vel verd prisen. 83 p (2005)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskelagret før salg.
Bestill her:

÷ (83p)
Louis Jadot Beaujolais Villages 2004
Louis Jadot
Frankrike - Burgund
48133 VSD - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar ung rød. Fin duft av røde bær, særlig kirsebær, samt mokka og blomster.
Smak: Saftig anslag, lett fylde, fine syrer som gir en frisk finish. (2004)
Bruksområde: Lette fiskeretter.
Vurdering: Noe lett. Nå. Verd prisen. 83 p (2004)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Louis Jadot Morgon des Lumieres 2003
Louis Jadot
Frankrike - Burgund
44011 VSD - kr 179,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Modne søte mørke syltete bær og anis.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme, lite syre, litt rustikke tanniner. (2003)
Bruksområde: Steik uten mye saus.
Vurdering: Nå nytes nå. For dyr. 80 p (2003)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Louis Jadot Moulin-À-Vent Château des Jacques Champ de Cour 2000
Louis Jadot
Frankrike - Burgund
44012 VSD - kr 239,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med moden kant. Moden rik duft med mye mørke bær, jordsmonn, høstløv og stall.
Smak: Bløtt anslag, moden stil, men eiken dominerer altfor mye, bløt syre, veldig søt frukt, en del tanniner i finishen. (2000)
Bruksområde: Grilletkjøtt.
Vurdering: Trenger en del luft. Bør nytes nå. For dyr. 80 p (2000)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (79p)
Olivier Herbinet Moulin À Vent 2005
Olivier Herbinet
Frankrike - Burgund
45274 VSD - kr 190,40 (75cl)
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Mørk rød. God ungdommelig duft med en del mineraler, blomster og krydder.
Smak: Bløtt anslag, veldig myk tvers gjennom, mangler noe fylde og trøkk, sitter en stund. (2005)
Bruksområde: Alene, lette fiskeretter.
Vurdering: Litt skuffende. Må nytes nå. For dyr. 79 p (2005)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (72p)
Pisse-Dru Beaujolais 2005
Noémie Vernaux
Frankrike - Beaujolais
15301 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Ung klar lys rød. Litt rustikk duft.
Smak: Bløtt lett anslag, noe saftighet, rustikk og uelegant finish. (2005)
Bruksområde:
Vurdering: Mangler karakter og sjarm. 72 p (2005)
Laget av: 100% Gamay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, masserasjonstid: 10 dager
Bestill her:

+ (68p)
Ferraud Fleurie Le Reposoir 2002
P. Ferraud
Frankrike - Burgund
13903 Vectura - kr 134,50 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Rød med brun kant. Gammelt bringebærsyltetøy.
Smak: Bløtt overmodent anslag, følger duften, mister grepet mot slutten. (2002)
Bruksområde:
Vurdering: For gammel. 68 p (2002)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3 md. Tankoppbevaring før tapping, 1 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

(65p)
Ferraud Chénas Côte Remont 1999
P. Ferraud
Frankrike - Beaujolais
33432 Vectura - kr 129,40 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strag
Farge og duft: Mursteinsrød. Overmoden bærduft.
Smak: Bløtt anslag, veldig sliten, faller sammen. (1999)
Bruksområde:
Vurdering: Altfor gammel. 65 p (1999)
Laget av: 100% gamay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3 md. Fatlagring, 2 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

Kork-/flaskefeil

Trénel Saint-Amour 2005
Trenel Fils
Frankrike - Burgund
45418 VSD - kr 169,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Vurdering: Kork- /flaskefeil. (2005)
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Trénel Moulin À Vent 2005
Trenel Fils
Frankrike - Burgund
45417 VSD - kr 169,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Vurdering: Kork- /flaskefeil. (2005)
Laget av: 100% gamay.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her