Tirsdag 4. desember - Smak italiensk vin fra Piemonte

Det finnes vel knapt et vinområde i Italia som har bedre renomme enn Piemonte. Alle har vi vel hørt om de kostbare Barolo- og Barbaresco-vinene. Hele 10 viner (pluss én skikkelig godbit av eldre årgang) er hva vi byr deg på når Prunotto skal vises frem. G
Redaksjonen
12 November 2001 - 18:10

Vinprodusenten Cantina Sociale Vini delle Langhe ble grunnlagt i 1904 som et kooperativ i Alba, Piemonte. Sitt gode rykte beholdt man videre gjennom Alfredo Prunotto som kjøpte firmaet i 1924 og døpte den om etter sitt eget etternavn.

1990 tok Piero Antinori over eierforholdet og driften for Prunotto. Så fort sjansen bød seg, begynte Antinori å kjøpe opp vinmark i området for å få større kontroll over druene. Tidligere hadde Prunotto kun benyttet innkjøpte druer for framstillingen av vin.

I dag selges viner fra Prunotto basert på barbera- og nebbiolodruer. Som vi kan se nedenfor er det to typer etiketter på flaskene; den gule med soltegnet og den hvite rene/klassiske etiketten. For førstnevnte har man kjøpt druene fra andre vindyrkere. De med hvite etiketter inneholder vin som er laget fra "single vineyards"-vinmarker som Prunotto eier selv.

Kanskje du etter smakingen har funnet noen kandidater til feiring av julehøytiden?

Seminaret er avholdt

Dette er vinene du får servert:

Barolo Bussia DOCG 1996
(Selges ikke på polet - Pris: ca 350,-)
Drue: 100% Nebbiolo. Druene kommer fra Bussia-vinmarken i Monforte. Denne vinmarken ligger 350 moh. på en sydlig spiss.
Beskrivelse: Intens teglrød farge. Dufter parfymert av plommer, modne kirsebær med et snev av blomster og krydrete aromaer. Vinen er fyldig med høy konsentrasjon. Syren er frekk og tanninene myke. (WS: 94p)

Occhetti Nebbiolo d'Alba DOC 1997
(Varenummer: 33017 - Pris: 190,20)
Drue: 100% Nebbiolo. Disse druene kommer fra Occhetti vinmarker i Monteu Roero. Syd /sydvestlige skråninger 250 moh.
Beskrivelse: Intens teglrød farge, med blålilla reflekser. Elegant duft med toner av bringebær og roser. Harmonisk, middels fyldig vin med fin syrestruktur, bløt og lang ettersmak.

Barolo DOCG 1995
(Varenummer: 33009 - Pris: 289,10)
Drue: 100% Nebbiolo. Disse druene kommer fra vinmarker i Monforte, Serralunga og Castiglion Falletto, som ligger rundt byen Barolo.
Beskrivelse: Teglstensrød vin med stor og kompleks duft av skogsaromaer og fioler. Vinen har stor fylde, sammensatt struktur og er velbalansert. Mye styre og fine modne tanniner. Lang ettersmak.
 

Barbaresco DOCG 1996
(Varenummer: 33018 - Pris: 266,60)
Drue: 100% Nebbiolo. Druene til denne vinen kommer fra vinmarker rundt Barbaresco, Treiso og Neive.
Beskrivelse: Teglstensfarge med god intensitet. Vinen har dyp og kompleks duft. Den litt mer feminine Barbarescovinen er elegant og fyldig. Når vinen er ung er den fruktig med krydrete og markerte tanniner. Når den modnes åpner vinen seg, og duften blir aromatisk. Man kjenner dufter av tørkede blomster, anis og en anelse trøffel. Ettersmaken blir mykere.

Fiulot Barbera d'Asti DOC 1999
(Varenummer: 33010 - Pris: 113,60)
Drue: 100% Barbera. Druene til denne vinen kommer fra vinmarker i Agliano d'Asti-området.
Beskrivelse: Klar rubinrød farge. Flott ungdommelig duft av plommer og kirsebær. Velstrukturert vin med myke tanniner. (WS: 88p)

 

Pian Romualdo Barbera d'Alba 1997 DOC
(Varenummer: 33020 - Pris: 183,80)
Drue: 100% Barbera. Druene kommer fra Pian Romualdo Vinmarker i Monforte d'Alba.
Beskrivelse: Ungdommelig klar rød farge med innslag av rubin. Kompleks duft av bjørnebær og krydder. Fyldig vin med mye frisk syre og bløte tanniner. Vinen er harmonisk og elegant. Flott ettersmak.

Costamiòle Barbera d'Asti 1997 DOC
(Selges ikke på polet - Pris: ca 270,-)
Drue: 100% Barbera. Druene kommer fra vinmarken Costamiòle in Agliano-området.
Beskrivelse: Dyp rød farge med blålilla innslag. Rikelig fruktduft - spesielt av plomme og kirsebær - og snev av fioler, kanel, kakao og lær. Fyldig vin med myke komplekse tanniner. Smaksrik vin med fin syre og lang ettersmak. (WS: 88p)

Barbera d'Alba 1999
(Varenummer: 33021 - Pris: 129,20)
Drue: 100% Barbera. Druene kommer fra vinmarken i Barbaresco området, Treiso, Alba og Serralunga.
Beskrivelse: Teglsteinsrød farge med stor og kompleks duft av skog og fioler. Stor fylde, sammensatt struktur og velbalansert. Mye syre og fine moden tanniner. Lang ettersmak. Passer til fisk, pasta, kalv og småvilt.

Barbaresco Bric Turot 1997
(Selges ikke på polet - Pris: ca 350,-)
Drue: 100% Nebbiolo. Druene kommer fra Bric Turot-vinmarken i Barbaresco.
Beskrivelse: Intens rød farge med mørke rubinreflekser. Dyp og kompleks duft med hint av lakris, skogsbær, fiol, kanel og kryddernellik. Fyldig og velbalansert smak med en fast avslutning av modne frukter. Passer perfekt sammen med kjøttretter og modne oster. Bør serveres ved ca. 17°C. (WS: 93p)

Pian Romualdo Barbera d'Alba 1993 DOC
(Selges ikke på polet - Pris: ca 250,-)
Drue: 100% Barbera. Druene kommer fra Pian Romualdo Vinmarker i Monforte d'Alba.
Beskrivelse: Ungdommelig klar rød farge med innslag av rubin. Kompleks duft av bjørnebær og krydder. Fyldig vin med mye frisk syre og bløte tanniner. Vinen er harmonisk og elegant. Flott ettersmak.

Seminaret er avholdt

Dato: 4. desember
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3.
Pris: 375 inkl. mva.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager førsmakingen. Merk innbetalingen med 041201. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her