To jenter blant norske finalister

Oslo (NW): Etter to dagers knivskarp konkurranse er de fem finalistene foran VM i kokkekunst endelig kåret. For første gang er to jenter med i teten. - Nivået er i internasjonal toppklasse. Jeg er rent rørt, sier mesterkokk og dommer Bent Stiansen.
Redaksjonen
11 Desember 1998 - 21:17

Beate Hals, Lise Finckenhagen, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem kan nå kvesse knivene foran det norske uttaket til VM i kokkekunst, Bocuse d''Or 2001. Bare én av kandidatene vil til slutt bli Norges representant i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, som går av stabelen hvert annet år i den franske byen Lyon.
 
- Flere av rettene som er servert oss i denne konkurransen kunne gått rett til topps i Lyon. Aldri tidligere har nivået vært så høyt i en norsk semifinale, sier en begeistret Stiansen, og får følge av meddommer og matguru, svenske Leif Mannerström.
 
- Det norske mirakelet fortsetter. Jeg er meget imponert over det kandidatene har prestert i løpet av konkurransen. Fortsetter det slik i Lyon, vil Norge kunne hevde seg helt i toppen i VM, sier Mannerström. Norske kokker har tradisjonelt gjort det meget skarpt i Bocuse d''Or. Bent Stiansen, Lars Erik Underthun og Odd Ivar Solvold har tidligere hentet hjem henholdsvis gull-, sølv- og bronsemedaljen.
 
Kvinnelige forbilder
Til sammen ti semifinalister deltok i helgens semifinale. Hver kandidat fikk fem timer på seg til å lage en fiskerett og en kjøttrett. Hovedingrediensene var breiflabb og Stangekylling, men de unge matkunstnerne stod fritt i valg av meny, garnityr og tilbehør. Foran et misunnelig publikum smakte det internasjonale dommerpanelet seg gjennom trøfler, sjøkrepssaus, potetmillefeuille, urterisotto, steinsoppsjy, bakt brissel og glaserte gulrøtter, for å nevne noen få av lekkerbisknene.
 
For første gang i historien vil vi se kvinnelige deltakere i den norske finalen. Beate Hals fra Kongsberg vant NM i 1998, mens oslojenta Lise Finckenhagen ble kåret til "Young Chef of the Year" i fjor. Vinner en av disse to, vil Norge for første gang sende en kvinne til Bocuse d''Or.
 

Finalistene: Bak fra venstre: Kristoffer Hovland, Charles
Tjessem, Beate Hals, Lise Finckenhagen og Trond Moi.
 
- Kvinner har ofte finere smakssanser og motorikk. Jeg håper Beate og Lise vil tjene som forbilder for flere, sier Bent Stiansen. Bare én kvinne har noen sinne gått til topps i den internasjonale konkurransen, Lea Linster fra Luxembourg.
 
Nervøst
De tre mannlige kandidatene, Kristoffer Hovland, Trond Moi og Charles Tjessem, har vært i den norske finalen tidligere, men måtte i fjor se seg slått av Terje Ness fra Bagatelle. Han skal forsvare de norske fargene i Lyon i slutten av denne måneden.
 
- Jeg har neste ikke sovet i natt av ren nervøsitet. Nå er jeg bare overlykkelig, sier Kristoffer Hovland, som til daglig er kjøkkensjef på Fossheim Turisthotell i Lom.
 
11.01.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her