Tradisjonell eller moderne?

Barolo lages nå i mange forskjellige stiler. Fra de mest tradisjonelle i den ene enden til veldig moderne i den andre. Med mange viner liggende innimellom disse to ytterlighetene.
Redaksjonen
06 April 2011 - 15:36

Liker du strukturerte viner, finnes det alltid en barolo for deg. Som et eksempel kan vi se på tre vinprodusenter som alle er suverene i sine stilarter. Bartolo Mascarello som er erketradisjonell, Elio Altare som er moderne, og Aldo Conterno som bruker tradisjonelle sammen med mer moderne teknikker.

Likt i vinmarkene
Disse tre produsenter har alle samme målet ved at de tilstreber optimal druekvalitet som en start for vinproduksjonen. Ingen av dem liker å påvirke mye under fremstillingen av vinene, men ønsker at det gode råmaterialet skal endre seg naturlig i størst mulig grad.

Vinmarkene deres ligger i ulike underområder av Barolo. Mascarello i selve Barolo by, Conterno i Bussia, og Altare i La Morra. Det er helt klare forskjeller på vinmarkene i disse delene av Barolo DOCG, men det kommer ikke så tydelig frem, siden produksjonsmetodene varierer en del.

Når det gjelder arbeidet i vinmarkene, er imidlertid ikke forskjellene så store. Alle tre produsenter har et strengt regime for å oppnå et best mulig naturlig miljø. De har gamle vinstokker som varierer fra 20 til 50 år. De tilstreber alle lav avlingsavkastning for druene. Det dyrkes økologisk med kun naturlig gjødsel. I tillegg brukes ikke sprøytemiddel mot ugress eller skadedyr.

Forskjeller i vinkjelleren
Når vi kommer til vinkjelleren, bruker alle tre naturlig gjær, og holder gjæringstemperatur på maksimalt 32 grader. Resten av teknikkene i vinkjelleren har imidlertid større variasjon. Mascarello (t.h.) gjør nytte av sementtank, 15 dagers gjæring og 15 dager med maserasjon på drueskallene etterpå. Conterno bruker temperaturregulerte ståltanker, og drueskallet er i kontakt med druemosten/vinen i 15 dager. Skallet siles deretter fra og den nye vinen holdes på ståltank tre til fem måneder, før den has over på eiketønner.

Altare på sin side bruker rotofermenter, med kun fem dager skallkontakt. Deretter fjernes drueskall, og gjæringen avsluttes innen et par dager til en uke i tank. En rotofermenter er en spesiell tank, som brukes for å trekke ut mer farge og smaksaromaer fra drueskallet. Dette gjøres ved hjelp av temperatur og et roterende element inni tanken. En annen metode Altare bruker er å la andregangsgjæringen (malolaktisk) foregå i eiketønner for å oppnå en rundere vin som er drikkeklar tidligere.

Under modningsperioden lagrer Mascarello sin vin i tre år i gamle store slavonske eiketønner som er den tradisjonelle måten å gjøre det på. Conterno bruker samme type tønner for lagring, men for en kortere periode, rundt 28 måneder. Og Altare bruker nye små franske eiketønner i to år. Deretter er vinen ett år i blandingstank, før den får ett år på flaske. Altare varierer graden av ny eik fra 20-50 prosent, avhengig av hvilken av baroloene hans det er snakk om.

Bedre enn de andre?
Disse forskjellene i produksjonsmetoder gjør at de tre produsentenes baroloer er drikkeklare på ulike tidspunkt. Mascarello sin barolo er den som trenger lengst tid, rundt 10-15 år. Conterno sine baroloer trenger rundt åtte til ti år. Mens Altare sine baroloer er klare til å nytes etter kun seks til åtte år. Dette kan selvsagt variere noe på grunn av årgangsendringer og hvilken av baroloene til Conterno og Altare det gjelder.

Resultatet for vinene etter bruk av de forskjellige metoder er at Mascarello sin klassiske tradisjonelle stil for barolo er kraftig, fyldig og strukturert, viner som blir praktfulle og harmoniske med alder. Conterno med sin blanding av tradisjonell og moderne barolofilosofi oppnår en kompleks, stilren og elegant vin med harmoniske tanniner. Mens Altare sin moderne barolo har en mørkere farge med en fantastisk dybde og konsentrasjon i bouqueten.

Ut fra en vinfaglig vurdering kan vi ikke si at den ene stilen er bedre enn den andre, men ut fra en individuell gane vil nok vurderingen være ulik. Med andre ord, vurderingen vil være smaksavhengig. Så det avgjørende her må være hvor tilgjengelige eller hvor mye struktur den som skal nyte vinen setter pris på. Prøv og kjenn forskjellen selv.

Tekst: Ann J. Samuelsen
Foto: Cephas, iStockphoto

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her