Kjøkkenbordet bugner av fristende bærene du har plukket i hagen eller med familien på bærtur, og du vet ikke helt hva du skal gjøre med dem. Kjenner du deg igjen?

På undersidene finner du fristende oppskrifter på syltetøy, saft og gele

Helsebomber
Nå som skogen er full av ville bær, bør du passe på å fylle alt du har av spann. Bær har et høyt innhold av antioksidanter og har vist seg å være langt sunnere enn vi tidligere har trodd.

Jo mer fargerike bærene er, jo mer antioksidanter og vitaminer inneholder de. Solbæret er vinneren - tett fulgt av blåbæret. Bær er særlig rike på C-vitamin som er viktig for vårt immunforsvar.

Derfor er jordbær så sunt

Alt tyder på at vi kan holde oss friske og kanskje også yngre ved å spise rikelig med bær.

Har du mye bær, men ikke tid til å gjøre noe med dem med det samme? Det er ingen grunn til bekymring, bær tåler godt å bli fryst ned. De kan faktisk holde seg fine i i fryseren i flere år.

En tommelfingerregel er imidlertid at du ikke bør la dem ligge stort lenger enn ett år.

Når du fryser bær, kan du gjerne legge de fineste bærene utover en langpanne og fryse dem hver for seg, før du legger dem i en lufttett beholder som du oppbevarer i fryseren.

Prøv en av disse lekre kakene med bær

Dette kalles for singelfryste bær. Da kan du enkelt ta ut så mange bær du trenger, det være seg til lekker sommerpynt eller en liten porsjon nyrørte bær.

Frosne bær bør tines langsomt i kjøleskapet, ta dem gjerne ut en dag før de skal brukes.

Lag ditt eget syltetøy
For å ta vare på den friske smaken av bærene, er den aller beste måten å lage syltetøy på å rårøre bær med sukker.

Bruk friske bær eller tin fryste bær og rør dem sammen med sukker til ønsket balanse mellom det søte og det syrlige.

Rårørt syltetøy har ikke den samme holdbarheten som kokt syltetøy, men det kan gjerne fryses.

Flere oppskrifter på og med syltetøy

Det klassiske syltetøyet lages best ved å snarkoke bærene i små porsjoner. Rens bærene og kok dem opp under lokk i 8-10 minutter, ha så i sukker og kok opp til sukkeret har løst seg opp. Ha syltetøyet over på sterile glass.

Hjemmelaget saft er best
Hjemmelaget saft er en utmerket måte å gjøre seg nytte av de deilige bærene. Det er ikke noe i veien for å blande forskjellige bær du synes passer sammen.

Gi gjerne plass til vårens rabarbra også, rabarbra og jordbær er en klassisk kombinasjon, og det med god grunn.

Kokt saft gir best utbytte, samtidig som den både smaker best og inneholder mest vitamin C.

Du bør bruke fullmodne bær til safting. De gir mest smak og størst utbytte.

Les mer om rabarbra

Bær med lite pektin (for eksempel bringebær og jordbær) kokes med lite vann, mens mer pektinrike bær (for eksempel rips og solbær) trenger mer vann.

Den ferdige saften bør oppbevares mørkt og kjølig.

Slik lager du gele
For at bærene skal egne seg til å lage gelé må de inneholde mye stivelse, såkalte pektiner. Da vil geleen stivne naturlig når du tilsetter riktig mendge sukker og syre.

For pektinfattige bær med lite syre kan du tilsette noen eplekart eller ferdig tykningsmiddel.

Bringebær og jordbær er pektinfattige bær, mens tyttebær, rognebær og tranebær er rike på pektin.

Rips, solbær og stikkelsbær inneholder også en del pektiner, men det fordrer at de er plukket før de er overmodne.

Se flere oppskrifter med frukt og bær

Enkelte bær og frukter trives god i selskap med urter som mynte og sitronmelisse, mens andre kler krydder som kanel, ingefær, stjerneanis og chili.

Her er det bare å prøve seg frem, det er et vell av spennende smakskombinasjoner der ute - inspirasjon kan du finne overalt.

På de neste sidene finner du fristende oppskrifter på syltetøy, saft og gele

Kilde: Frukt.no
Foto: Kim Holthe og ScanStock
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her