Kjøkkenbordet bugner av fristende bærene du har plukket i hagen eller med familien på bærtur, og du vet ikke helt hva du skal gjøre med dem. Kjenner du deg igjen?

På undersidene finner du fristende oppskrifter på syltetøy, saft og gele

Helsebomber
Nå som skogen er full av ville bær, bør du passe på å fylle alt du har av spann. Bær har et høyt innhold av antioksidanter og har vist seg å være langt sunnere enn vi tidligere har trodd.

Jo mer fargerike bærene er, jo mer antioksidanter og vitaminer inneholder de. Solbæret er vinneren - tett fulgt av blåbæret. Bær er særlig rike på C-vitamin som er viktig for vårt immunforsvar.

Derfor er jordbær så sunt

Alt tyder på at vi kan holde oss friske og kanskje også yngre ved å spise rikelig med bær.

Har du mye bær, men ikke tid til å gjøre noe med dem med det samme? Det er ingen grunn til bekymring, bær tåler godt å bli fryst ned. De kan faktisk holde seg fine i i fryseren i flere år.

En tommelfingerregel er imidlertid at du ikke bør la dem ligge stort lenger enn ett år.

Når du fryser bær, kan du gjerne legge de fineste bærene utover en langpanne og fryse dem hver for seg, før du legger dem i en lufttett beholder som du oppbevarer i fryseren.

Prøv en av disse lekre kakene med bær

Dette kalles for singelfryste bær. Da kan du enkelt ta ut så mange bær du trenger, det være seg til lekker sommerpynt eller en liten porsjon nyrørte bær.

Frosne bær bør tines langsomt i kjøleskapet, ta dem gjerne ut en dag før de skal brukes.

Lag ditt eget syltetøy
For å ta vare på den friske smaken av bærene, er den aller beste måten å lage syltetøy på å rårøre bær med sukker.

Bruk friske bær eller tin fryste bær og rør dem sammen med sukker til ønsket balanse mellom det søte og det syrlige.

Rårørt syltetøy har ikke den samme holdbarheten som kokt syltetøy, men det kan gjerne fryses.

Flere oppskrifter på og med syltetøy

Det klassiske syltetøyet lages best ved å snarkoke bærene i små porsjoner. Rens bærene og kok dem opp under lokk i 8-10 minutter, ha så i sukker og kok opp til sukkeret har løst seg opp. Ha syltetøyet over på sterile glass.

Hjemmelaget saft er best
Hjemmelaget saft er en utmerket måte å gjøre seg nytte av de deilige bærene. Det er ikke noe i veien for å blande forskjellige bær du synes passer sammen.

Gi gjerne plass til vårens rabarbra også, rabarbra og jordbær er en klassisk kombinasjon, og det med god grunn.

Kokt saft gir best utbytte, samtidig som den både smaker best og inneholder mest vitamin C.

Du bør bruke fullmodne bær til safting. De gir mest smak og størst utbytte.

Les mer om rabarbra

Bær med lite pektin (for eksempel bringebær og jordbær) kokes med lite vann, mens mer pektinrike bær (for eksempel rips og solbær) trenger mer vann.

Den ferdige saften bør oppbevares mørkt og kjølig.

Slik lager du gele
For at bærene skal egne seg til å lage gelé må de inneholde mye stivelse, såkalte pektiner. Da vil geleen stivne naturlig når du tilsetter riktig mendge sukker og syre.

For pektinfattige bær med lite syre kan du tilsette noen eplekart eller ferdig tykningsmiddel.

Bringebær og jordbær er pektinfattige bær, mens tyttebær, rognebær og tranebær er rike på pektin.

Rips, solbær og stikkelsbær inneholder også en del pektiner, men det fordrer at de er plukket før de er overmodne.

Se flere oppskrifter med frukt og bær

Enkelte bær og frukter trives god i selskap med urter som mynte og sitronmelisse, mens andre kler krydder som kanel, ingefær, stjerneanis og chili.

Her er det bare å prøve seg frem, det er et vell av spennende smakskombinasjoner der ute - inspirasjon kan du finne overalt.

På de neste sidene finner du fristende oppskrifter på syltetøy, saft og gele

Kilde: Frukt.no
Foto: Kim Holthe og ScanStock
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her