Tre av fire jukset med skatten

Tre av fire jukset med skatten

75 prosent av 450 kontrollerte spisesteder er avslørt av Skattetaten i år.

Nye tall fra Skatteetaten viser at tre av fire spisesteder trikser med skatten. Etaten anslår at norsk restaurantbransje omsetter svart for nesten tre milliarder kroner i år.

Både hurtigmatsjapper og finere restauranter er kontrollert av Skatteetaten, som i tillegg til uvarslede kontroller av kasser og regnskap også går undercover: Anonyme kontrollører spiser ute, for så å komme tilbake med kvitteringen fra måltidet. Kvitteringen sjekkes opp mot kassen på spisestedet.

– Det er ofte på slike kontroller vi avslører avvik. Det kan for eksempel være at en middag er slått inn på kassen som en kaffe, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør i Skatt Midt-Norge til nrk.no.

Hun sier de vanligste metodene for unndragelse av penger er å ikke slå inn beløpet på kassen – eller å manipulere kassen i etterkant.

LES OGSÅ: 135 av 250 tatt for regnskapsfusk

Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv mener myndighetene ikke tar svart økonomi i serveringsbransjen på alvor.

– Vi sitter med inntrykk av at flere og flere useriøse aktører går fri. Den største utfordringen i kampen mot svart økonomi er at politi og påtalemyndighet henlegger for mange saker, sier Gyldenskog.

– Det er enda høyere tall enn jeg hadde tippet og det er veldig alvorlig. Vi vet at det er mye svart arbeid, skatteunndragelser, omsetning av smuglervarer og andre ting i restaurantverdenen, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Han sier at organiserte, kriminelle miljøer bruker restauranter til å hvitvaske penger.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen