Tre av fire jukset med skatten

Tre av fire jukset med skatten

75 prosent av 450 kontrollerte spisesteder er avslørt av Skattetaten i år.

Nye tall fra Skatteetaten viser at tre av fire spisesteder trikser med skatten. Etaten anslår at norsk restaurantbransje omsetter svart for nesten tre milliarder kroner i år.

Både hurtigmatsjapper og finere restauranter er kontrollert av Skatteetaten, som i tillegg til uvarslede kontroller av kasser og regnskap også går undercover: Anonyme kontrollører spiser ute, for så å komme tilbake med kvitteringen fra måltidet. Kvitteringen sjekkes opp mot kassen på spisestedet.

– Det er ofte på slike kontroller vi avslører avvik. Det kan for eksempel være at en middag er slått inn på kassen som en kaffe, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør i Skatt Midt-Norge til nrk.no.

Hun sier de vanligste metodene for unndragelse av penger er å ikke slå inn beløpet på kassen – eller å manipulere kassen i etterkant.

LES OGSÅ: 135 av 250 tatt for regnskapsfusk

Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv mener myndighetene ikke tar svart økonomi i serveringsbransjen på alvor.

– Vi sitter med inntrykk av at flere og flere useriøse aktører går fri. Den største utfordringen i kampen mot svart økonomi er at politi og påtalemyndighet henlegger for mange saker, sier Gyldenskog.

– Det er enda høyere tall enn jeg hadde tippet og det er veldig alvorlig. Vi vet at det er mye svart arbeid, skatteunndragelser, omsetning av smuglervarer og andre ting i restaurantverdenen, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Han sier at organiserte, kriminelle miljøer bruker restauranter til å hvitvaske penger.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Event Vinkurs 15. juni i Oslo

Kom sommeren i møte: Lær alt om chablis, sancerre, muscadet, rosévin, prosecco og cava

Sommersesongen 2020 blir den beste noensinne etter denne kvelden.  Apéritifs redaktør og vinanmelder Aase E. Jacobsen er din guide gjennom vinene som gjør sommeren ekstra lys, forfriskende og hyggelig. Les hele saken

Til toppen