Drikke
Trenger du inspirasjon til julehandelen? Gå for denne

Trenger du inspirasjon til julehandelen? Gå for denne

Denne krydrete og smaksrike cocktailen får fart på tankespinningen og kan være nyttig i disse julegavetider.
12 Desember 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Bijou Cocktail er som en dry martini med ekstra krutt i. Derfor er ikke dette en drink for de uerfarne. Heller ikke noe du tar på tom mage og når det er en stund til neste måltid. Men derimot en som smaker godt i godstolen eller foran peisen etter måltidet. Eller når du trenger litt inspirasjon – for eksempel til julegavehandelen.

Typisk for sin tid

Og for alle som liker sin dry martini, er dette er versjon det absolutt er verdt å prøve. Bijou Cocktail høres kanskje ikke veldig kjent ut, den er likevel en av de tidløse klassikerne. Men som dessverre har gått litt i glemmeboken.

Se våre oppskrifter på dry martini

Drinken ble først sett på trykk i Harry Johnsons Bartender’s Manual (1890), og senere også i Patrick Gavin Duffys Official Mixer's Manual (1934) og Crosby Gaiges Standard Cocktail Guide (1944).

Drinken skal ha fått navnet (som betyr juvel/smykke på fransk) siden den kombinerer fargene til tre juveler: diamant (gin), rubin (vermut) og smaragd (chartreuse). Kanskje en ide til julegave?

Det finnes dessverre ikke mye mer informasjon om denne drinken, men bruken av gin og grønn chartreuse er veldig typisk for denne tidsperiodens drinker.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Bijou Cocktail

Bijou Cocktail

Fremgangsmåte

Hell ingrediensene i et røreglass med is og rør i minst 20 sekunder. Hell i et avkjølt martini- eller coupetteglass. Legg eventuelt en bit av et appelsinskall oppi.

ips 1:
Husk at det skal være grønn chartreuse. Den gule har en mindre urtepreget stil og har en lavere alkoholprosent.
Tips 2:
Er du på Gardermoen, ta med deg en flaske Martini Gran Lusso. Denne fantastiske vermuten finnes bare tilgjengelig som taxfree her til lands.
Tips 3:
Bytt basespriten med egne favoritter som rom eller tequila dersom du ikke er en gin-elsker.

Du vil kanskje finne deg en ny favoritt. Det samme gjelder om du ikke har akkurat den «riktige» bittertypen.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her