Trøffeltvisten i San Miniato:

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautrekking er også i år den lille byen San Miniato, midt imellom Firenze og Pisa.

San Miniato ligger på en høyde ved elven Arno, på dens vei fra Firenze ut til Pisa og Middelhavet. Herfra kommer 25 prosent av den italienske trøffelinnhøstingen, så det er naturlig at byens fedre fra hundrevis av år tilbake lar november gå i trøffelens tegn.

På torget slår bøndene opp sine stands. Det er forskjellige forestillinger og utstillinger av håndverk og mye annet. Mye blir bestemt i siste øyeblikk, så gå ikke glipp av turistbyrået på Piazza del Popolo, som daglig kompletterer programmet, hvis du skulle finne på å ta turen.

Det finnes mye å se og nyte i San Miniato. Minnene fra middelalderen - palasser, kirker og kunst. I 1620 arvet Maria Maddelena d''Austria det lille samfunnet av sin ektemann, den florentinske fyrsten Cosimo II de'' Medici. Hun erklærte San Miniato som by, og lykkes med å overtale paven Gregorius XV å tilsette en biskop der.

Men det er på restaurantene den store trøffelstriden avgjøres. Det finnes ikke én meny som ikke er basert på trøffel. De lokale delikatessebutikkene sørger for at du enkelt kan få med deg bevismateriale hjem, i form av oster, skinke, slami og annet med trøffel.

I nærheten av San Miniato finnes en rekke interessante småbyer - for eksempel Balconevisi - der nesten alle går i trøffelfeber i disse dager. Toscanas bølgende dalsider er en kulturbygd som få, og for den som vil foreta dagsutflukter fra San Miniato, finnes det mye innen bekvem avstand: Firenze, for å hengi seg til kultur. Pisa, for med egne øyne å se at tårnet virkelig heller som det gjør. Lucca, med sin verdensberømte olivenolje. Chianti-området, på vei sydover mot Siena, med sine viner... Fryder for øyet og nytelse for ganen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen