Mat
Trøffeltvisten i San Miniato:
Foto: (www.truffleintuscany.com)

Trøffeltvisten i San Miniato:

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautre
04 November 2000 - 12:08

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautrekking er også i år den lille byen San Miniato, midt imellom Firenze og Pisa.

San Miniato ligger på en høyde ved elven Arno, på dens vei fra Firenze ut til Pisa og Middelhavet. Herfra kommer 25 prosent av den italienske trøffelinnhøstingen, så det er naturlig at byens fedre fra hundrevis av år tilbake lar november gå i trøffelens tegn.

På torget slår bøndene opp sine stands. Det er forskjellige forestillinger og utstillinger av håndverk og mye annet. Mye blir bestemt i siste øyeblikk, så gå ikke glipp av turistbyrået på Piazza del Popolo, som daglig kompletterer programmet, hvis du skulle finne på å ta turen.

Det finnes mye å se og nyte i San Miniato. Minnene fra middelalderen - palasser, kirker og kunst. I 1620 arvet Maria Maddelena d''Austria det lille samfunnet av sin ektemann, den florentinske fyrsten Cosimo II de'' Medici. Hun erklærte San Miniato som by, og lykkes med å overtale paven Gregorius XV å tilsette en biskop der.

Men det er på restaurantene den store trøffelstriden avgjøres. Det finnes ikke én meny som ikke er basert på trøffel. De lokale delikatessebutikkene sørger for at du enkelt kan få med deg bevismateriale hjem, i form av oster, skinke, slami og annet med trøffel.

I nærheten av San Miniato finnes en rekke interessante småbyer - for eksempel Balconevisi - der nesten alle går i trøffelfeber i disse dager. Toscanas bølgende dalsider er en kulturbygd som få, og for den som vil foreta dagsutflukter fra San Miniato, finnes det mye innen bekvem avstand: Firenze, for å hengi seg til kultur. Pisa, for med egne øyne å se at tårnet virkelig heller som det gjør. Lucca, med sin verdensberømte olivenolje. Chianti-området, på vei sydover mot Siena, med sine viner... Fryder for øyet og nytelse for ganen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her