– Uaktuelt å forby pappvin

– Uaktuelt å forby pappvin

Kommer aldri til å skje, sier Arbeiderpartiet etter utspillet fra nestlederen i helse- og omsorgskomiteen.
25 Juni 2012 - 13:28

Sp-representant og nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, ønsker debatt rundt spørsmålet om pappvin bør forbys. Hun sier til Dagbladet at hun ikke regner et slikt forbud som realistisk, men at det er på høy tid med en debatt om dette og at målet må være å dempe kjøp av store mengder alkohol.

Utspillet skytes imidlertid ned av Arbeiderpartiets Thomas Breen, andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

– Det blir helt tøvete å diskutere noe som aldri kommer til å bli en realitet. Dette er ikke noe Arbeiderpartiet ønsker, og regjeringen vil aldri fremme et slikt forslag, sier han til Dagbladet.

– Vi er alle opptatt av å hindre misbruk, men et slikt utspill skaper kun støy.

Doblet omsetning

«Pappvin kan føre til økt forbruk fordi det gir anledning til å ta et glass vin eller flere oftere, fordi man ikke trenger å åpne en flaske.» Slik advares det mot pappvin i rusmeldingen regjeringen la fram fredag.

Regjeringen peker på at omsetningen av vin er mer enn doblet i løpet av 20 år, og at pappvin utgjør en betydelig del av salget.

– Om vi ikke går inn for et forbud, burde i hvert fall pappvin bli dyrere enn vin på flaske. Det er helt unaturlig at en skal bli premiert for å kjøpe større mengder vin. Slik er det ikke i avgiftspolitikken ellers, og slik bør det ikke være med pappvin heller, mener Kjersti Toppe (Sp).

LES OGSÅ: Vil ha Stortinget på vannvogna

Thomas Breen er uenig.

– Vi henviser kun i stortingsmelding til at man tenderer til å drikke mer vin når den er på kartong. Det betyr ikke at er aktuelt å forby pappvinen eller gjøre den dyrere med øke avgiften. Det som er viktig er å fokusere på forebygging og opplyse ungdom om faren ved å begynne drikke tidlig.

Senterungdommen raser

Senterpartiets ungdomsparti er også dypt uenig med Toppe. Leder Sandra Borch i Senterungdommen går hardt ut mot debattforslaget og mener det bør være andre ting som er viktigere å fronte i en rusmelding enn et forbud av pappvin.

– Dette er et latterlig forslag som bare fører til irritasjon hos folk. Dessuten tror jeg ikke dette tiltaket vil føre til mindre alkoholproblemer. De som dessverre har slike problem får tak i den alkoholen uansett, og vil nok drikke annet enn vin, sier hun.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her