– Uaktuelt å forby pappvin

– Uaktuelt å forby pappvin

Kommer aldri til å skje, sier Arbeiderpartiet etter utspillet fra nestlederen i helse- og omsorgskomiteen.
25 Juni 2012 - 12:28

Sp-representant og nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, ønsker debatt rundt spørsmålet om pappvin bør forbys. Hun sier til Dagbladet at hun ikke regner et slikt forbud som realistisk, men at det er på høy tid med en debatt om dette og at målet må være å dempe kjøp av store mengder alkohol.

Utspillet skytes imidlertid ned av Arbeiderpartiets Thomas Breen, andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

– Det blir helt tøvete å diskutere noe som aldri kommer til å bli en realitet. Dette er ikke noe Arbeiderpartiet ønsker, og regjeringen vil aldri fremme et slikt forslag, sier han til Dagbladet.

– Vi er alle opptatt av å hindre misbruk, men et slikt utspill skaper kun støy.

Doblet omsetning

«Pappvin kan føre til økt forbruk fordi det gir anledning til å ta et glass vin eller flere oftere, fordi man ikke trenger å åpne en flaske.» Slik advares det mot pappvin i rusmeldingen regjeringen la fram fredag.

Regjeringen peker på at omsetningen av vin er mer enn doblet i løpet av 20 år, og at pappvin utgjør en betydelig del av salget.

– Om vi ikke går inn for et forbud, burde i hvert fall pappvin bli dyrere enn vin på flaske. Det er helt unaturlig at en skal bli premiert for å kjøpe større mengder vin. Slik er det ikke i avgiftspolitikken ellers, og slik bør det ikke være med pappvin heller, mener Kjersti Toppe (Sp).

LES OGSÅ: Vil ha Stortinget på vannvogna

Thomas Breen er uenig.

– Vi henviser kun i stortingsmelding til at man tenderer til å drikke mer vin når den er på kartong. Det betyr ikke at er aktuelt å forby pappvinen eller gjøre den dyrere med øke avgiften. Det som er viktig er å fokusere på forebygging og opplyse ungdom om faren ved å begynne drikke tidlig.

Senterungdommen raser

Senterpartiets ungdomsparti er også dypt uenig med Toppe. Leder Sandra Borch i Senterungdommen går hardt ut mot debattforslaget og mener det bør være andre ting som er viktigere å fronte i en rusmelding enn et forbud av pappvin.

– Dette er et latterlig forslag som bare fører til irritasjon hos folk. Dessuten tror jeg ikke dette tiltaket vil føre til mindre alkoholproblemer. De som dessverre har slike problem får tak i den alkoholen uansett, og vil nok drikke annet enn vin, sier hun.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her