– Uaktuelt å forby pappvin

– Uaktuelt å forby pappvin

Kommer aldri til å skje, sier Arbeiderpartiet etter utspillet fra nestlederen i helse- og omsorgskomiteen.

Sp-representant og nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe, ønsker debatt rundt spørsmålet om pappvin bør forbys. Hun sier til Dagbladet at hun ikke regner et slikt forbud som realistisk, men at det er på høy tid med en debatt om dette og at målet må være å dempe kjøp av store mengder alkohol.

Utspillet skytes imidlertid ned av Arbeiderpartiets Thomas Breen, andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

– Det blir helt tøvete å diskutere noe som aldri kommer til å bli en realitet. Dette er ikke noe Arbeiderpartiet ønsker, og regjeringen vil aldri fremme et slikt forslag, sier han til Dagbladet.

– Vi er alle opptatt av å hindre misbruk, men et slikt utspill skaper kun støy.

Doblet omsetning

«Pappvin kan føre til økt forbruk fordi det gir anledning til å ta et glass vin eller flere oftere, fordi man ikke trenger å åpne en flaske.» Slik advares det mot pappvin i rusmeldingen regjeringen la fram fredag.

Regjeringen peker på at omsetningen av vin er mer enn doblet i løpet av 20 år, og at pappvin utgjør en betydelig del av salget.

– Om vi ikke går inn for et forbud, burde i hvert fall pappvin bli dyrere enn vin på flaske. Det er helt unaturlig at en skal bli premiert for å kjøpe større mengder vin. Slik er det ikke i avgiftspolitikken ellers, og slik bør det ikke være med pappvin heller, mener Kjersti Toppe (Sp).

LES OGSÅ: Vil ha Stortinget på vannvogna

Thomas Breen er uenig.

– Vi henviser kun i stortingsmelding til at man tenderer til å drikke mer vin når den er på kartong. Det betyr ikke at er aktuelt å forby pappvinen eller gjøre den dyrere med øke avgiften. Det som er viktig er å fokusere på forebygging og opplyse ungdom om faren ved å begynne drikke tidlig.

Senterungdommen raser

Senterpartiets ungdomsparti er også dypt uenig med Toppe. Leder Sandra Borch i Senterungdommen går hardt ut mot debattforslaget og mener det bør være andre ting som er viktigere å fronte i en rusmelding enn et forbud av pappvin.

– Dette er et latterlig forslag som bare fører til irritasjon hos folk. Dessuten tror jeg ikke dette tiltaket vil føre til mindre alkoholproblemer. De som dessverre har slike problem får tak i den alkoholen uansett, og vil nok drikke annet enn vin, sier hun.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen