Uer i italiensk selskap

Når fisken får italiensk drakt, blir det ikke uventet italiensk i glasset, men ikke nødvendigvis. Uansett behøver du ikke spandere mye på et godt drikkefølge. For som vanlig får du en rekke varierte og gode drikkeforslag i tillegg til oppskriften.
Aase E. Jacobsen
16 September 2004 - 10:21

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Uer har definitivt utseendet med seg til å bli kalt ufisk, men har ikke helt klart å komme i posisjon sammenlignet med eksempelvis breiflabb som prismessig har utkonkurrert det meste på fiskesiden. Uer derimot er fortsatt svært rimelig, men ikke desto mindre en edel fisk rent gastronomisk, god og fyldig smak, passe fet, fint hvitt kjøtt (så lenge den er fersk) og lett å kombinere med tilbehør fra alle himmelretninger.

Vi har valgt middelhavsløsningen, som dessuten er så lettlaget at den fungerer godt så vel midt i uka som til helgekosen. Ikke behøver du ta fram de dyreste vinene fra kjelleren (eller kjøkkenskapet) heller. Vi leter nemlig etter en passe robust vin med rund god frukt og bra men ikke overdrevet syre. Og den bør av hensyn til rettens sammensetning være hvit.

Det er selvsagt lett å gå til Italia. Og det er ingen dum ide, for fra Sicilia kommer akkurat slike viner. Santagostino Catarratto Chardonnay 2008 (32298) for flaske og Santagostino Catarratto Chardonnay 2006 (45472) for treliters-boks er et trygt valg, både fordi den trives utmerket i selskap med fisk servert på denne måten, maten løfter nemlig frem sitrusfriskheten i vinen, og fordi den er en meget god vin i sin prisklasse.

En annen sjarmerende og velfungerende italiensk partner er norditalienske Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) som har mye av de samme egenskapene, bare enda mer av alt.

En noe mer elegant, men likevel ikke dyrere kandidat, er østerrikske Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013 (13387) - for øvrig en forbløffende god vin til prisen. Den har nemlig den perfekte balanse mellom frukt og syrer i møte med maten og formelig smelter sammen med rettens ulike aromaer. Rett og slett deilig.

Hvis du ikke kan tenke deg å nyte hvitvin på denne tiden av året, er det fullt mulig med en rødvin, og da gjerne en rimelig italiener, så fremt den ikke er verken rustikk eller røff. Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014 (46724) er en frisk og innsmigrende rødvin - som skapt for denne type fiskeretter.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Stekt uer med vinaigrette og squash, aubergine og tomattårn

Stekt uer med vinaigrette og squash, aubergine og tomattårn
Ingredienser

1-2 uerfileter pr person

Vinaigrette (for 2-4 fileter):
3 ss olivenolje
1 ss sherryeddik
2 ss kapers
½ finhakket fersk hvitløk
1 ss finhakket frisk oregano
1 ss finhakket frisk basilikum
¼ finhakket vårløk
1 finhakket ansjos (italiensk)
1 ts sukker
salt og pepper

Squash, aubergine og tomattårn:
1 squash
3 plommetomater
1 liten aubergine
1 dl pesto
olivenolje
salt og pepper

Pesto:
1 dl olivenolje
1 hvitløkfedd
2 ss pinjekjerner
1 potte basilikum
3 ss reven parmesan ost
saft av ½ sitron
salt og pepper

Fremgangsmåte

Spør i fiskedisken om de kan skrape filetene for deg. Hvis ikke kan du selvsagt gjør det selv, alternativt kan du ta bort skinnet. Stek filetene med skinnsiden ned til den er sprø (hvis du beholdet det på). Stek på den andre siden i 20 sekunder. Dryss over salt og pepper.

Vinaigrette:
Bland alle ingrediensene. Server med squash, aubergine og tomattårn samt godt brød.

Squash, aubergine og tomattårn:
Pass på at squashen, plommetomatene og auberginen har noenlunde samme diameter. Skjær alt i tynne skiver. Legg lagvis med pesto som lim, squash, tomat, aubergine og så videre, til passe høyde (7-8 cm). Smør en ildfast form med olivenolje. Sett tårnene ved siden av hverandre. Drypp olje over hvert tårn samt noen omdreininger med salt- og pepperkverna. Sett inn i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.

Hvis du vil lage pestoen selv, som selvsagt er det aller beste, gjør du det enkelt slik:

Pesto:
Ha alt i en blender eller food processort og kjør til jevn puré. Den bør brukes mens den er nylaget, i hvert fall i løpet av tre-fire dager.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her