Uer i italiensk selskap

Når fisken får italiensk drakt, blir det ikke uventet italiensk i glasset, men ikke nødvendigvis. Uansett behøver du ikke spandere mye på et godt drikkefølge. For som vanlig får du en rekke varierte og gode drikkeforslag i tillegg til oppskriften.
Aase E. Jacobsen
16 September 2004 - 10:21

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Uer har definitivt utseendet med seg til å bli kalt ufisk, men har ikke helt klart å komme i posisjon sammenlignet med eksempelvis breiflabb som prismessig har utkonkurrert det meste på fiskesiden. Uer derimot er fortsatt svært rimelig, men ikke desto mindre en edel fisk rent gastronomisk, god og fyldig smak, passe fet, fint hvitt kjøtt (så lenge den er fersk) og lett å kombinere med tilbehør fra alle himmelretninger.

Vi har valgt middelhavsløsningen, som dessuten er så lettlaget at den fungerer godt så vel midt i uka som til helgekosen. Ikke behøver du ta fram de dyreste vinene fra kjelleren (eller kjøkkenskapet) heller. Vi leter nemlig etter en passe robust vin med rund god frukt og bra men ikke overdrevet syre. Og den bør av hensyn til rettens sammensetning være hvit.

Det er selvsagt lett å gå til Italia. Og det er ingen dum ide, for fra Sicilia kommer akkurat slike viner. Santagostino Catarratto Chardonnay 2008 (32298) for flaske og Santagostino Catarratto Chardonnay 2006 (45472) for treliters-boks er et trygt valg, både fordi den trives utmerket i selskap med fisk servert på denne måten, maten løfter nemlig frem sitrusfriskheten i vinen, og fordi den er en meget god vin i sin prisklasse.

En annen sjarmerende og velfungerende italiensk partner er norditalienske Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) som har mye av de samme egenskapene, bare enda mer av alt.

En noe mer elegant, men likevel ikke dyrere kandidat, er østerrikske Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013 (13387) - for øvrig en forbløffende god vin til prisen. Den har nemlig den perfekte balanse mellom frukt og syrer i møte med maten og formelig smelter sammen med rettens ulike aromaer. Rett og slett deilig.

Hvis du ikke kan tenke deg å nyte hvitvin på denne tiden av året, er det fullt mulig med en rødvin, og da gjerne en rimelig italiener, så fremt den ikke er verken rustikk eller røff. Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014 (46724) er en frisk og innsmigrende rødvin - som skapt for denne type fiskeretter.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Stekt uer med vinaigrette og squash, aubergine og tomattårn

Stekt uer med vinaigrette og squash, aubergine og tomattårn
Ingredienser

1-2 uerfileter pr person

Vinaigrette (for 2-4 fileter):
3 ss olivenolje
1 ss sherryeddik
2 ss kapers
½ finhakket fersk hvitløk
1 ss finhakket frisk oregano
1 ss finhakket frisk basilikum
¼ finhakket vårløk
1 finhakket ansjos (italiensk)
1 ts sukker
salt og pepper

Squash, aubergine og tomattårn:
1 squash
3 plommetomater
1 liten aubergine
1 dl pesto
olivenolje
salt og pepper

Pesto:
1 dl olivenolje
1 hvitløkfedd
2 ss pinjekjerner
1 potte basilikum
3 ss reven parmesan ost
saft av ½ sitron
salt og pepper

Fremgangsmåte

Spør i fiskedisken om de kan skrape filetene for deg. Hvis ikke kan du selvsagt gjør det selv, alternativt kan du ta bort skinnet. Stek filetene med skinnsiden ned til den er sprø (hvis du beholdet det på). Stek på den andre siden i 20 sekunder. Dryss over salt og pepper.

Vinaigrette:
Bland alle ingrediensene. Server med squash, aubergine og tomattårn samt godt brød.

Squash, aubergine og tomattårn:
Pass på at squashen, plommetomatene og auberginen har noenlunde samme diameter. Skjær alt i tynne skiver. Legg lagvis med pesto som lim, squash, tomat, aubergine og så videre, til passe høyde (7-8 cm). Smør en ildfast form med olivenolje. Sett tårnene ved siden av hverandre. Drypp olje over hvert tårn samt noen omdreininger med salt- og pepperkverna. Sett inn i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.

Hvis du vil lage pestoen selv, som selvsagt er det aller beste, gjør du det enkelt slik:

Pesto:
Ha alt i en blender eller food processort og kjør til jevn puré. Den bør brukes mens den er nylaget, i hvert fall i løpet av tre-fire dager.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her