Ukens drink

Josephine Baker

Du har kanskje ikke noe forhold til navnet på denne drinken, men smaken vil du like

Du har kanskje ikke noe forhold til navnet på denne drinken, men smaken vil du like

Den tykke kremaktige konsistensen som kjennetegner drinker i kategorien flip, kommer av at det brukes et helt egg, men også andre fyldige ingredienser. Resultatet er den reneste godteposen hvor smaken kan styres i den retningen du ønsker.
24 November 2023 - 12:00

Den originale Josephine Baker består av en tredel hver av cognac, portvin og aprikoslikør, i tillegg til sukkerlake. Det gir en ganske søt opplevelse. Ved å redusere likørmengden og bruke en likør mer mer trøkk, får du en litt tørrere smaksopplevelse, uten at det går utover den fyldige kremete munnfølelsen.

Så til opprinnelsen til denne drinken. Den er en hyllest til den fransk-amerikanske motstandskjemperen, aktivisten og danseren Josephine Baker som kanskje er mest kjent for sitt korte bananskjørt som hun brukte under en opptreden på Folies Bergeres i Paris fra 1926. Hun var en legende helt fram til sin død i 1975. 

Drinken skal ha blitt mikset første gang på La Florida bar i Havanna, Cuba, baren som i dag er kjent under navnet La Floridita og som Ernest Hemingways stambar. Mannen bak var Constantino Ribalaigua Vert som regjerte her mellom 1902 og 1952. Cocktailhistoriker Jeff “Beachbum” Berry, har samlet flere av drinkene som ga bartenderen navnet “El Rey de los Coteleros”, i sin bok Beachbum Berrys Potion og the Carribeans som kom ut i 2013. Deriblant originalen til ukens drink.

Josephine Baker drinkoppskrift

Josephine Baker drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Tørrshake cognac, portvin, likør, sukkerlake, sitron og egg hardt i 20 sekunder.
  2. Ha i isbiter og shake videre i 20 sekunder.
  3. Sil over i avkjølt cocktailglass.
  4. Pynt med spiselige blomster, gjerne stemorsblomster. 

Tips:
I stedet for solbærlikør kan du bruke aprikoslikør (som er originalen), en likør som denne for enda mer tropisk smak. For å hylle kvinnen som har gitt navn til drinken.

Eller for å gå i en helt annen retning: kaffelikøramaro eller Fernet for en ekstra tørr og kraftig smaksopplevelse. Du kan også gå for kanellikøren Thunder Bitch.  I originaloppskriften skal drinken nemlig serveres med et dryss av kanel.  

Opprinnelsen til denne drinken er en hyllest til den fransk-amerikanske motstandskjemperen, aktivisten og danseren Josephine Baker som kanskje er mest kjent for sitt korte bananskjørt som hun brukte under en opptreden på Folies Bergeres i Paris fra 1926. Hun var en legende helt fram til sin død i 1975. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ikke bare enda en ny gin
+

Ikke bare enda en ny gin

Det tok nemlig Jacob Wilson fem år med finpussing på oppskriften før han var fornøyd med resultatet. Den finnes nå i en ekstra sterk versjon i Norge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unik chardonnay fra Jura
+
Godbiter i pollisten

Unik chardonnay fra Jura

Når bourgogne blanc blir for kjedelig, finnes det fantastisk bedre alternativer til samme pris hos naboen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant
+

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant

På Bellies i Stavanger er det plante- og grønnsakene som bestemmer, og menyen endres først når det er slutt på sesongen. Så starter en ny fase. Med mat for magen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ikke bare enda en ny gin
+

Ikke bare enda en ny gin

Det tok nemlig Jacob Wilson fem år med finpussing på oppskriften før han var fornøyd med resultatet. Den finnes nå i en ekstra sterk versjon i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff
Dagens rett

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff

En enkel, men ikke mindre smakfull skalldyrrett er hva vi kan friste deg med i dag. Rekene blir ikke de samme etter dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Opplev fortryllende mat med franske viner
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. mars i Oslo

Opplev fortryllende mat med franske viner

Den 14. mars kan du smake en spesialkomponert meny i perfekt harmoni med anerkjente viner fra Frankrike.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unik chardonnay fra Jura
+
Godbiter i pollisten

Unik chardonnay fra Jura

Når bourgogne blanc blir for kjedelig, finnes det fantastisk bedre alternativer til samme pris hos naboen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her