Ukens drink

Josephine Baker

Du har kanskje ikke noe forhold til navnet på denne drinken, men smaken vil du like

Du har kanskje ikke noe forhold til navnet på denne drinken, men smaken vil du like

Den tykke kremaktige konsistensen som kjennetegner drinker i kategorien flip, kommer av at det brukes et helt egg, men også andre fyldige ingredienser. Resultatet er den reneste godteposen hvor smaken kan styres i den retningen du ønsker.
24 November 2023 - 12:00

Den originale Josephine Baker består av en tredel hver av cognac, portvin og aprikoslikør, i tillegg til sukkerlake. Det gir en ganske søt opplevelse. Ved å redusere likørmengden og bruke en likør mer mer trøkk, får du en litt tørrere smaksopplevelse, uten at det går utover den fyldige kremete munnfølelsen.

Så til opprinnelsen til denne drinken. Den er en hyllest til den fransk-amerikanske motstandskjemperen, aktivisten og danseren Josephine Baker som kanskje er mest kjent for sitt korte bananskjørt som hun brukte under en opptreden på Folies Bergeres i Paris fra 1926. Hun var en legende helt fram til sin død i 1975. 

Drinken skal ha blitt mikset første gang på La Florida bar i Havanna, Cuba, baren som i dag er kjent under navnet La Floridita og som Ernest Hemingways stambar. Mannen bak var Constantino Ribalaigua Vert som regjerte her mellom 1902 og 1952. Cocktailhistoriker Jeff “Beachbum” Berry, har samlet flere av drinkene som ga bartenderen navnet “El Rey de los Coteleros”, i sin bok Beachbum Berrys Potion og the Carribeans som kom ut i 2013. Deriblant originalen til ukens drink.

Josephine Baker drinkoppskrift

Josephine Baker drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Tørrshake cognac, portvin, likør, sukkerlake, sitron og egg hardt i 20 sekunder.
  2. Ha i isbiter og shake videre i 20 sekunder.
  3. Sil over i avkjølt cocktailglass.
  4. Pynt med spiselige blomster, gjerne stemorsblomster. 

Tips:
I stedet for solbærlikør kan du bruke aprikoslikør (som er originalen), en likør som denne for enda mer tropisk smak. For å hylle kvinnen som har gitt navn til drinken.

Eller for å gå i en helt annen retning: kaffelikøramaro eller Fernet for en ekstra tørr og kraftig smaksopplevelse. Du kan også gå for kanellikøren Thunder Bitch.  I originaloppskriften skal drinken nemlig serveres med et dryss av kanel.  

Opprinnelsen til denne drinken er en hyllest til den fransk-amerikanske motstandskjemperen, aktivisten og danseren Josephine Baker som kanskje er mest kjent for sitt korte bananskjørt som hun brukte under en opptreden på Folies Bergeres i Paris fra 1926. Hun var en legende helt fram til sin død i 1975. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her