Norge har lange tradisjoner nĂ„r det kommer til julebrus, og den er forskjellige fra hvor i landet man kommer fra.Â
Historien bak den fĂžrste julebrusen er uklar, og mange hevder at de var den fĂžrste. Det sies ogsĂ„ at julebrusen kom som et markedsstunt etter at alkoholreklameforbudet kom i 1975, slik at man kunne fortelle sine kunder at nĂ„ hadde juleĂžlen kommet for sesongen ettersom de slippes samme tid.Â
De to mest kjente variantene er brun og rÞd, men det finnes ogsÄ en oransje. Den brune smaker som champagnebrus mens den rÞde smaker mer av bringebÊr.
Hvert Ă„r er det stor debatt om hvilken er den beste julebrusen i landet, alle aviser og blader har sine kĂ„ringer. Â
Svenskene har sin versjon kalt julmust, som har malt og humle som base og deremd smaker helt annerledes.
Da jeg vokste opp, fantes det bare julebrus med rĂžd farge siden det var det lokale utvalget - sĂ„ min preferanse er rĂždt pĂ„ grunn av barndomsminner.Â
Jeg synes nĂ„ at julebrusene er litt for sĂžte, sĂ„ derfor har jeg og mine kolleger pĂ„ *ism laget en versjon som har fĂ„tt et kick fra ingefĂŠrĂžl og med sĂžt vermut som hos Martini finnes bĂ„de med og uten alkohol. Den siste er en nylansering som ikke finnes pĂ„ polet ennĂ„. Â
Det finnes en alkoholfri vermut/bitter pÄ noen pol som kan brukes
Om du velger versjonen med alkohol, blir julebrusen likevel ikke sterkere enn juleĂžl fra butikken. Men definitivt med mer julesmak.
Lag din egen drinkoppskriftsamling med vĂ„r gratis tjenesteÂ
Bli abonnent pÄ Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnÄ store fordeler samtidig
GĂ„ ikke glipp av ukens drink - bestill vĂ„rt gratis nyhetsbrevÂ