Ukens drink

Madame's 75 French

Her er det 100 prosent enighet: Cognac og champagne i en og samme drink sier ingen nei til
Foto: (Haakon Hoseth)

Her er det 100 prosent enighet: Cognac og champagne i en og samme drink sier ingen nei til

Denne geniale miksen har ikke bare vært ute en kald natt før, for med det navnet står den som et symbol på stødig og målrettet arbeid for like rettigheter og likeverd.
Aase E. Jacobsen
08 Mars 2019 - 14:00

Hvem kan motstå en drink som får denne omtalen:

”Det er usikkert hva som gjør French 75 så effektiv, muligens er det selve blandingen, men wow, som du kjenner det når du heller en innpå. 

Jean Shepherd (1921-1999), amerikansk forfatter og radio- og tv-vert

Han siktet til en virkelig klassiker i cocktailhistorien, French 75, som riktignok er en cocktail basert på gin, men som har gitt inspirasjon til ukens drink som i anledning 8. mars er mikset av Anne Maurseth på Andre til høyre. 

Denne versjonen er igjen inspirert av Arnaud's French 75 fra den tradisjonsrike restauranten Arnaud i New Orleans.

Forskjellen er at i disse er det cognac som er brukt, i vårt tilfelle Hennessy VSOP og i Arnauds er det Courvoisier VS.

Se våre andre oppskrifter på denne klassikeren

Det de har til felles er champagne. I ukens drink er det Veuve Clicquot - champagnen som i sin tid ble gjort til en suksess av en kvinne, Nicole-Barbe Cliquot Ponsardin (1777-1866). Hun ble enke da hun var 27 år, derav navnet Veuve Clicquot, og tok ikke bare over familiegeskjeften, men ble champagneindustriens mest innovative personlighet gjennom tidene. Derav navnet La Grande Dame som den dag i dag brukes på husets toppchampagner. Men i ukens drink er det Veuve Clicquot Brut som brukes.  

Det merkelige navnet på denne drinken krever en nærmere forklaring. Drinken er nemlig kalt opp etter en kanon som ble brukt under første verdenskrig. 

Hvorfor, er ikke godt å si, men det er lett å tenke seg at det har noe med effekten, for denne kanonen var kjent for å være hurtig. Den var den første i sitt slag som kunne stå stille under rekylet, takket være bruke av hydropneumatikk. 

Den måtte heller ikke lades etter hvert skudd og kunne skyte 15 ganger i minuttet med en rekkevidde på inntil 8,5 kilometer. Kanonens fulle navn er Matériel de 75mm Mle 1897, og selv om den hadde sin storhetstid under første verdenskrig ble den brukt og produsert helt frem til slutten av andre verdenskrig.

Mens de første utgavene av French 75 som drink, trolig var en longdrink, er den første kjente offentlige opptreden slik vi kjenner drinken i dag, med bare fire ingredienser, visstnok fra 1925. Da den ble introdusert av Harry MacElhone, på Harry’s New York Bar i Paris. Denne miksen omtales i cocktailboken ”Here's How” av amerikaneren Judge Junior, fra 1927. Den nevnes også i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book fra 1930. French 75 var en stor hit på Stork Club, New Yorks ”hottest spot” helt fram til 60-tallet.  

Anne Maurseth på Andre til høyre har mikset ukens drink denne gangen. Foto: Haakon Hoseth

Det er derfor all grunn til å hente den fram på en dag som 8. mars, hvor noen og enhver kan trenge litt ekstra drivstoff eller varme avhengig av hvilke aktiviteter denne festdagen innebærer.

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev    

Madame’s French 75 drinkoppskrift

Madame’s French 75  drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Anne Maurseth, Andre til Høyre

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her