Ukens drink

Negroni Spinosa

En forfriskende tvist på klassikeren fra Firenze

En forfriskende tvist på klassikeren fra Firenze

Elsket og hatet - negroni har tatt verden med storm de siste årene. Denne tvisten tvinger klassikeren i knestående.
06 November 2020 - 13:00

De som smaker negroni for første gang blir slått tilbake. Drinkens styrke og bitterhet gjør at det er mange som reserverer seg mot denne. Derimot har negronis unike posisjon i den italienske baren, og bartenderes forkjærlighet for drinken, gjort at den stadig er aktuell. 

Grev Camillo Negroni returnerer til Firenze etter et utenlandsopphold og blir fast inventar på baren Casoni på starten av 1900-tallet. Americano er på dette tidspunktet en etablert drink som består av søt vermut, bitter og sodavann. Americano er også grev Negroni sin følgesvenn på hans utenlandsreiser, da det sies at lukten minner han om Italia. Sammen med bartenderen på Casoni finner greven ut at americano er litt for svak for hans gane. Dette gir opphavet til den mest kjente tvisten på americano - nemlig negroni. Ved å bytte sodavann med gin beholder drinken den samme fargen, men har blitt betydelig sterkere og fått et nytt aromainnslag av einebær fra ginen. 

Se våre oppskrifter på negroni

I over 100 år har bartendere lekt med negroni. Drinken har et 1-1-1 forhold som vil si at det er like deler av hver ingrediens. Dette byr opp til variasjoner. Som regel skal det ikke så mye til før drinken får en helt ny drakt. Av de mest kjente variantene har vi nok «Negroni Sbagliato» (sbalgiatio betyr «feil» på italiensk) hvor gin er byttet ut til fordel for sprudlevin, og «Negroni Cardinale» hvor det istedenfor søt vermut benyttes tørr (fargen skal visst minne om fargen på kappene til kardinalene i Vatikanet - derav navnet). 

Ukens drink tar også utgangspunkt i klassikeren og erstatter det bitre elementet (ofte Campari) med slåpebærlikør fra slåpetornbusken. «Spinosa» oversettes til «tornete» og dermed har vi et navn som både høres italiensk og som faktisk har noen med ingrediensene å gjøre - velkommen «Negroni Spinosa». 

Der smaken av en klassisk negroni er en «ervervet smak», altså en du må venne deg til, oppleves negroni spinosa som et friskere innslag hvor sloe gin tilfører drinken et noe mer fruktig og mandelaktig preg. 

Lag deg en negroni spinosa, og planlegg neste Italia-tur - selv om det kanskje er lenge til - mens Fellinis La Dolca Vita ruller sakte i bakgrunnen. Aller helst bør du kanskje sette på en Fiorentina-match. Forza viola. 

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - få vårt gratis nyhetsbrev 

Negroni Spinosa drinkoppskrift

Negroni Spinosa drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Finn frem egnet glass og fyll rikelig med is.
  2. Med en kniv skjærer du et fint flak av appelsinskallet (prøv å få med minst mulig av det hvite). Appelsinskallet bruker som garnityr. 
  3. Ha i ingrediensene i glasset og plasser garnityren som ønsket. 

Tips:
Det er også mulig å røre denne drinken på forhånd før du siler over i glasset. Da egner den seg med mindre is i glasset. Prøv i et cocktailglass.

Se våre oppskrifter på negroni

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Øystein Olsen Eggen, Flyttbar

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her