UKENS DRINK: Negroni Spinosa

Ukens drink Negroni Spinosa

En forfriskende tvist på klassikeren fra Firenze

Elsket og hatet - negroni har tatt verden med storm de siste årene. Denne tvisten tvinger klassikeren i knestående.

De som smaker negroni for første gang blir slått tilbake. Drinkens styrke og bitterhet gjør at det er mange som reserverer seg mot denne. Derimot har negronis unike posisjon i den italienske baren, og bartenderes forkjærlighet for drinken, gjort at den stadig er aktuell. 

Grev Camillo Negroni returnerer til Firenze etter et utenlandsopphold og blir fast inventar på baren Casoni på starten av 1900-tallet. Americano er på dette tidspunktet en etablert drink som består av søt vermut, bitter og sodavann. Americano er også grev Negroni sin følgesvenn på hans utenlandsreiser, da det sies at lukten minner han om Italia. Sammen med bartenderen på Casoni finner greven ut at americano er litt for svak for hans gane. Dette gir opphavet til den mest kjente tvisten på americano - nemlig negroni. Ved å bytte sodavann med gin beholder drinken den samme fargen, men har blitt betydelig sterkere og fått et nytt aromainnslag av einebær fra ginen. 

Se våre oppskrifter på negroni

I over 100 år har bartendere lekt med negroni. Drinken har et 1-1-1 forhold som vil si at det er like deler av hver ingrediens. Dette byr opp til variasjoner. Som regel skal det ikke så mye til før drinken får en helt ny drakt. Av de mest kjente variantene har vi nok «Negroni Sbagliato» (sbalgiatio betyr «feil» på italiensk) hvor gin er byttet ut til fordel for sprudlevin, og «Negroni Cardinale» hvor det istedenfor søt vermut benyttes tørr (fargen skal visst minne om fargen på kappene til kardinalene i Vatikanet - derav navnet). 

Ukens drink tar også utgangspunkt i klassikeren og erstatter det bitre elementet (ofte Campari) med slåpebærlikør fra slåpetornbusken. «Spinosa» oversettes til «tornete» og dermed har vi et navn som både høres italiensk og som faktisk har noen med ingrediensene å gjøre - velkommen «Negroni Spinosa». 

Der smaken av en klassisk negroni er en «ervervet smak», altså en du må venne deg til, oppleves negroni spinosa som et friskere innslag hvor sloe gin tilfører drinken et noe mer fruktig og mandelaktig preg. 

Lag deg en negroni spinosa, og planlegg neste Italia-tur - selv om det kanskje er lenge til - mens Fellinis La Dolca Vita ruller sakte i bakgrunnen. Aller helst bør du kanskje sette på en Fiorentina-match. Forza viola. 

Flere slike drinker kan du lære å lage på et av høstens drinkmiksekurs på Sentralen i Oslo

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - få vårt gratis nyhetsbrev 

Negroni Spinosa

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

3 cl

Fremgangsmåte

Finn frem egnet glass og fyll rikelig med is.

Med en kniv skjærer du et fint flak av appelsinskallet (prøv å få med minst mulig av det hvite). Appelsinskallet bruker som garnityr. 

Ha i ingrediensene i glasset og plasser garnityren som ønsket. 

Tips:
Det er også mulig å røre denne drinken på forhånd før du siler over i glasset.
Da egner den seg med mindre is i glasset. Prøv i et cocktailglass.

Se våre oppskrifter på negroni

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen