Ukens kake

Kirsebærkake fra Schwarzwald

By på en tysk kakeklassiker
Foto: (clu)

By på en tysk kakeklassiker

Hvis du er så heldig å ha egne kirsebær som du ikke helt vet hva du skal bruke til, ikke nøl. Du blir positivt overrasket over hvor godt de gjør seg i denne kaken.
Aase E. Jacobsen
23 August 2018 - 12:00

Du kan selvsagt bruke søte moreller eller sågar syltete kirsebær, men de sure kirsebærene du ikke helt vet hva du skal bruke til, er aldeles perfekt i denne kaken. 

clu

Her er det brukt cocktailbær som pynt, men friske kirsebær er mye bedre. Eller nedlagte maraschinobær. 

Denne usedvanlig populære tyske kaken, ble skapt av en konditor ved navn Joseph Keller i 1915 på Cafe Agner som lå i en av Bonn's bydeler. Så populær er kaken at den har fått sin egen festival, i Todtnau i Baden-Württemberg.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev   

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Fremgangsmåte

Bunnene: Skill eggene. Rør eggeplommene hvite med flormelis og ha malte, skoldede mandler i. Bland hvetemel, bakepulver og strøkavring i dette og tilsett kakaopulver og finrevet sitronskall. Ha så i smeltet smør og til slutt stivpiskede eggehviter. Bland godt.

Stek tre kakebunner hver for seg, enten i smurte lagkakeformer eller etter hverandre i vanlige kakeformer med løs bunn. Steketid 10-12 minutter ved 200 C.

Fyllet:
Varm melken opp mot kokepunktet og rør puddersukkeret ut i den. Når massen begynner å bli stiv, blander du den med stivpisket krem.

Vaniljekremen:
Pisk eggeplommene sammen med sukkeret i en tykkbunnet gryte. Splitt opp vaniljestangen, plukk kornene ut og rør dem i eggemassen. Tilsett maizenna og melk, og eventuelt vaniljestangen skåret i småbiter. Sett gryten over og rør hele tiden inntil kremen blir tykk. Ta så gryten av. Rør av og til i den slik at det ikke dannes snerk og klumper. I stedet for vaniljestangen kan man bruke 2-3 ss vaniljesukker som røres i når kremen er lunken.

Rør eggeplommen jevn med litt av sukkeret, rør så i litt av melken og visp denne blandingen sammen med den varme melken.

Gelatinen som først har ligget i kaldt vann i 10-15 minutter løses opp.

Kirsebærkompott:
Kok de steinfrie kirsebærene så vidt møre med sukkeret og den lille vannmengden som følger med etter skyllingen av bærene.

Tips:
Du kan eventuelt bruke syltede eller hermetiske kirsebær. Da reduserer du sukkermengden til 100 gram.

Legg så en av kakebunnene på et stort rundt fat. Fordel 5-6 ss vaniljekrem over den, deretter godt og vel ¾ av kirsebærene og oppå der igjen ca ¼ av fløtekremen.

Dynk neste kakebunn med kirsch, legg den oppå den første og dekk den med ¼ av fløtekremen.

Dynk trede kakebunn med kirsch og legg den på toppen, hvor man så dekker til med resten av fløtekremen og til slutt drysser så mye sjokoladespon over at kaken blir nesten helt brun. Pynt kaken med kirsebær og resten av kremen.

Prosessen er ganske lang og omstendelig, men man vil nok oppdage at kaken er vel verdt strevet.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Lyst på en annen kake da finner du veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her