Ukens kake

Hjemmelagde croissanter

Slik baker du croissanter selv

Slik baker du croissanter selv

På samme måte som du blir hekta på croissanter, blir du hekta på å bake dem selv når du først har fått grep på denne type bakst. Det er mye enklere enn du tror.
17 Oktober 2024 - 12:00

Hvorfor croissanter er så vanedannende er et spørsmål det trolig finnes flere svar på. Kombinasjonen av den sprø utsiden og den myke luftige innsiden, den litt salte, litt søte og litt fete smaken er så god at det er vanskelig å begrense seg til en croissant. Det er nok derfor kiosker selger 2 for 3. De kjenner sitt publikum.

Men du kan altså fint lage disse munnfullene selv. Det er ikke sikkert du blir verdensmester på første forsøk, men det er så gøy at du kommer garantert til å prøve igjen. Sett av nok tid for at deigen skal få hvile. Start derfor kvelden i forveien, da er du nærmer et perfekt resultat. 

Slik blir dine hjemmelagde croissanter på innsiden når du følger denne oppskriften.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Slik baker du croissanter

Slik baker du croissanter

Fremgangsmåte

  1. Til denne oppskriften er det en fordel å ha en kjøkkenmaskin til eltingen.
  2. Smuldre gjæren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjøkkenmaskin.
  3. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tørre gradvis inn i gjærblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
  4. Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Deigen skal være ganske løs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du får litt lengde på deigen, og fold over selve deigen. Gjør dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
  5. Ha deigen i en bolle eller stor skål og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjøleskapet. Det beste er om deigen står natten over, men den bør minst få tre timer.
  6. Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
  7. Skjær det kalde smøret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehøvel.
  8. Legg smørskivene på to tredjedeler av deigen midt på rektangelet.
  9. Legg over hver av kortdelene på delen med smør. Det er viktig å ha nok mel ved utbakingen.
  10. Om deigen setter seg fast, kan deigen bli ødelagt.
  11. Kjevle ut firkanten på langsiden, slik at du får et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
  12. Fold den sammen på samme måten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
  13. Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjøleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjølig.
  14. Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjær deigen ut i fire like store deler.
  15. Skjær hver av delene igjen diagonalt, slik at du har åtte lange trekanter.
  16. Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
  17. Legg croissantene på et stekebrett med bakepapir.
  18. Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
  19. Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
  20. Stek croissantene midt i ovnen på 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
  21. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles i 15 minutter før de spises.

Tips:
Ikke bli fortvilet om du ikke får det til første gang du prøver. Wienerdeiger kan være vanskelig og krever øvelse.

Det er enklere å bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjølig. Så unngår du at deigen blir for klissete. Et tips er å gjøre klart en plass i kjøleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjøleskapet etter hver kjevling.

Lyst til å bake noe annet? Da skal du se her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev  

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her