Ukens vin
Alle ulvevenner vil elske denne vinen

Alle ulvevenner vil elske denne vinen

Ikke bare fordi den har ulv på etiketten (riktignok ikke så lett å få øye på), men fordi den er et veldig rent uttrykk for stedet den kommer fra. Og byr på mye vin for pengene. Derfor vil trolig også ulvehatere takke ja.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2019 - 14:45
 

Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo 2017 er en veldig solid rødvin i sitt prissjikt, en saftig og samtidig karaktersterk vin som fint tåler 4-5 år, med mørk syrlig frukt og et fint tanninbitt. En god partner til alt fra pasta, via lam til grillmat, innendørs som utendørs – når den tiden snart er her.

Den er nok en gammel kjenning for mange siden produsenten har vært på det norske markedet i mange år. Siden sist jeg skrev om denne produsenten har mye skjedd. Det var nemlig i 2006 kort tid etter at Pizzolo-familien hadde etablert vingården sin i den øvre del av Abruzzo, fem mil sørøst for L’Aquila som ble rammet av det forferdelige jordskjelvet i 2009.

Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo. Foto: Federico Barattini

Siden den gang har virksomheten utviklet seg betydelig. Fra 2007 er vinene gjæret med druenes egne gjærsopper. Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo har raffinert pied de cuve-teknikken som generelt innebærer å la en liten mengde most fottråkkes og starte gjæringen i vinmarken. Dermed sikrer man at kun de lokale gjærsoppene får jobbe uten at druene blir «smittet» av fremmede gjærsopper på veien til eller i vinkjelleren. Denne mosten brukes som gjærnæring når alle druene er innhøstet og de får dermed en form for kickstart. Med naturgjær er det nemlig ikke alltid at prosessen er like strømlinjeformet som med selektert gjær. 

Fottråkking brukes ofte når kun druenes egne gjærsopper skal gjøre jobben. Foto: Federico Barattini

Fordelen med naturgjær er en saktere gjæring, som i sin tur sikrer en mer moderat alkohol, hvilket er gunstig for vin fra solrike områder som Abruzzo. Et annet forhold som regulerer alkoholpotensialet er de store temperaturvariasjonene mellom dag og natt i høydedraget hvor Valle Reale henter sine druer fra.

Montepulciano er den røde druen i Abruzzo. Foto: Federico Barattini

Det er derfor ikke helt den samme vinen som den gang het Vigne Nuove, altså fra unge vinstokker, for nå er vinstokkene 13 år eldre. Ukens vin får druer fra to av Pizzolos vingårder, både den i Popoli ved 350 m.o.h. som var den første de plantet og en i Capestrano, litt høyere i landskapet. Begge vingårdene bruker plantemateriale fra en gammel vinmark med montepulcianoplanter familien fant på eiendommen sin i Popoli og som gjorde at de satset for fullt i 1998. I dag har de 50 hektar med vinmarker fordelt på fem ulike vingårder.

Utrydningstruete plantesorter dominerer i grønnsakshagen som dyrkes biodynamisk. Foto: Federico Barattini

I tillegg en grønnsakshage på 2 hektar på Popoli-eiendommen som dyrkes etter biodynamiske metoder. De har valgt gamle og utrydningstruede plantesorter.

Valle Reale er økologiske sertifisert og beliggenheten for vinmarkene i en nasjonalpark gjør at jordbruk er strengt regulert og faren for smitte fra konvensjonelt jordbruk er minimalt.

Popoli-vingården dekker 25 hektar. Foto: Federico Barattini

Valle Reale har i dag en stor portefølje, også viner laget av kjøpte druer, som selges under navnet Lupi Reale, både i flaske og boks. Også disse ekstra rimelige vinene (også kjent som «ulvevinen» på grunn av etiketten) er økologisk sertifisert. I dette vernede området er det nemlig både ulv og andre ville dyr, noe som produsenten bruker som et bevis på vinenes naturlige og ubesudlete opprinnelse.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her