Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
valle-reale-montepulciano-dabruzzo%20%E2%80%93%20Kopi.jpg

Alle ulvevenner vil elske denne vinen

Ikke bare fordi den har ulv på etiketten (riktignok ikke så lett å få øye på), men fordi den er et veldig rent uttrykk for stedet den kommer fra. Og byr på mye vin for pengene. Derfor vil trolig også ulvehatere takke ja.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2019 - 13:45
 

Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo 2017 er en veldig solid rødvin i sitt prissjikt, en saftig og samtidig karaktersterk vin som fint tåler 4-5 år, med mørk syrlig frukt og et fint tanninbitt. En god partner til alt fra pasta, via lam til grillmat, innendørs som utendørs – når den tiden snart er her.

Den er nok en gammel kjenning for mange siden produsenten har vært på det norske markedet i mange år. Siden sist jeg skrev om denne produsenten har mye skjedd. Det var nemlig i 2006 kort tid etter at Pizzolo-familien hadde etablert vingården sin i den øvre del av Abruzzo, fem mil sørøst for L’Aquila som ble rammet av det forferdelige jordskjelvet i 2009.

Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo. Foto: Federico Barattini

Siden den gang har virksomheten utviklet seg betydelig. Fra 2007 er vinene gjæret med druenes egne gjærsopper. Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo har raffinert pied de cuve-teknikken som generelt innebærer å la en liten mengde most fottråkkes og starte gjæringen i vinmarken. Dermed sikrer man at kun de lokale gjærsoppene får jobbe uten at druene blir «smittet» av fremmede gjærsopper på veien til eller i vinkjelleren. Denne mosten brukes som gjærnæring når alle druene er innhøstet og de får dermed en form for kickstart. Med naturgjær er det nemlig ikke alltid at prosessen er like strømlinjeformet som med selektert gjær. 

Fottråkking brukes ofte når kun druenes egne gjærsopper skal gjøre jobben. Foto: Federico Barattini

Fordelen med naturgjær er en saktere gjæring, som i sin tur sikrer en mer moderat alkohol, hvilket er gunstig for vin fra solrike områder som Abruzzo. Et annet forhold som regulerer alkoholpotensialet er de store temperaturvariasjonene mellom dag og natt i høydedraget hvor Valle Reale henter sine druer fra.

Montepulciano er den røde druen i Abruzzo. Foto: Federico Barattini

Det er derfor ikke helt den samme vinen som den gang het Vigne Nuove, altså fra unge vinstokker, for nå er vinstokkene 13 år eldre. Ukens vin får druer fra to av Pizzolos vingårder, både den i Popoli ved 350 m.o.h. som var den første de plantet og en i Capestrano, litt høyere i landskapet. Begge vingårdene bruker plantemateriale fra en gammel vinmark med montepulcianoplanter familien fant på eiendommen sin i Popoli og som gjorde at de satset for fullt i 1998. I dag har de 50 hektar med vinmarker fordelt på fem ulike vingårder.

Utrydningstruete plantesorter dominerer i grønnsakshagen som dyrkes biodynamisk. Foto: Federico Barattini

I tillegg en grønnsakshage på 2 hektar på Popoli-eiendommen som dyrkes etter biodynamiske metoder. De har valgt gamle og utrydningstruede plantesorter.

Valle Reale er økologiske sertifisert og beliggenheten for vinmarkene i en nasjonalpark gjør at jordbruk er strengt regulert og faren for smitte fra konvensjonelt jordbruk er minimalt.

Popoli-vingården dekker 25 hektar. Foto: Federico Barattini

Valle Reale har i dag en stor portefølje, også viner laget av kjøpte druer, som selges under navnet Lupi Reale, både i flaske og boks. Også disse ekstra rimelige vinene (også kjent som «ulvevinen» på grunn av etiketten) er økologisk sertifisert. I dette vernede området er det nemlig både ulv og andre ville dyr, noe som produsenten bruker som et bevis på vinenes naturlige og ubesudlete opprinnelse.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her